Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnciraltı Planına Yargı Freni!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından EXPO 2020 için hazırlanan İnciraltı planlarına itiraz eden daha sonra da konuyu mahkemeye taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni sevindiren haber geldi. Belediyenin başvurusu üzerine mahkeme İnciraltı planlarının yürütmesini durdurdu.

yapi.com.tr
İnciraltı Planına Yargı Freni!

Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, İzmir’de mimarlar ve şehir plancıları odası başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun itiraz ettiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kaybettiğimiz EXPO 2020 için yapılan İnciraltı Planları’nı mahkemeye taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne müjdeli haber geldi. Belediyenin itirazlarını değerlendiren 5.İdare Mahkemesi planların yürütmesini durdurdu.

Bundan iki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanı’nın Ertuğrul Günay, İzmir Valisi’nin ise Mustafa Cahit Kıraç olduğu dönemde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan İnciraltı Planı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müdahaleler olmuştu. Bakanlık, özellikle Balçova’da bulunan AVM’lerin karşı tarafında Bahçelerarası Mevkii’nde 300 bin metrekare yeni AVM ve iş merkezi alanı imara açmış, planlara işlemişti.

Yine bölgede planlanan cami sayısının fazla olmasına da itiraz eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, koruma alanında bulunan doğal güzellikleri ile göz dolduran lagünün bulunduğu alanın da yapılaşmaya açılmasına itiraz etmişti. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal’ın basın toplantısı yaparak eleştirdiği o dönemki planlarda lagüne yakın yerlere yapılacak yapıların portatif olacağı, EXPO organizasyonu bittiğinde söküp götürüleceği ifade edilmişti.

Kocaoğlu Ankara'ya gitmişti

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bürokratları yanına alarak bizzat Ankara’da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yaptığı zirveden sonra planda yapılan değişiklikler İzmir’deki yerel yönetimleri tatmin etmemişti. Bayraktar’ın “sorunu çözdük” açıklamasının ardından ortaya çıkan planlar yine tartışma yaratmıştı.

Hem odaların itirazı hem de Büyükşehir Beledisi’nin dava açtığı planla ilgili uzun bekleyişten sonra yeni karar çıkmış oldu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararının ardından planı tamamen iptal ederse itirazlar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planı revize edecek.

Ne demişti?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İnciraltı konusunda Tarihi Havagazı Fabrikası’nda toplantı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açıklamalarda bulunmuştu. Belediye başkanları, meslek odaları ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda “ortak duruş” çağrısı yapan Kocaoğlu, “Ne yaparsak yapalım, ne karar verirsek verelim, mutlaka bu alanın kente kazandırılması ve korunması gerekiyor. Bu şekilde, plan yapmayarak burayı korumak mümkün değil. Yoğunluğun burada ne olması, zemin kullanım alanının belirlenmesi, Kuzey'deki tüp geçidin nerede başlayıp nereye gittiğinin belirlenmesi gibi çeşitli konularda bizlerin, bu kentte yaşayanların karar verip mutabık kalması ve merkezi hükümet’e ‘biz böyle bir planlama istiyoruz’ diye kalın çizgilerle anlatması lazım. İlkelerimizi belirleyip bu noktada diretmemiz ya da 'biz planlama istemiyoruz' dememiz lazım”” demişti.

Emrivaki var

İnciraltı konusunda hem Büyükşehir Belediyesi'nin hem de ilçe belediyeler ile meslek odalarının çeşitli davaları olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bakanlık tarafından burasının planlanması konusunda İzmir kentinde birlikte hareket olmasa, dava süreçleri olmasa çoktan altından girip üstünden çıkma durumu söz konusu olurdu. Tuzla'nın satışı durduruldu ama yarın yine tekrarlanacak. O proje ısıtılıp ısıtılıp önümüze konacak ve hayata geçirilmeye çalışılacak. Bu çalışmaları hep birlikte sürdürüp belirli aralıklarla toplanmamız gerekiyor. Konuyu kentin gündeminde tutalım, çünkü burasıyla ilgili bir emrivakiyle karşı karşıya olduğumuz ve bunun pişmesinin beklendiği gibi bir endişem var” ifadelerini kullanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/inciralti-planina-yargi-freni_127612.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!