Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İNDER Başkanı Durbakayım'dan Kentsel Dönüşüm Eleştirisi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye'de kentsel dönüşüm politikalarının hala net bir şekilde ortaya konulamadığını belirtti. Durbakayım, ''İnşaatçılığın Dünü, Bugünü ve Yarını'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, göçün, İstanbul ve diğer büyük kentlerdeki çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
İNDER Başkanı Durbakayım'dan Kentsel Dönüşüm Eleştirisi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye'de kentsel dönüşüm politikalarının hala net bir şekilde ortaya konulamadığını belirtti. Durbakayım, ''İnşaatçılığın Dünü, Bugünü ve Yarını'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, göçün, İstanbul ve diğer büyük kentlerdeki çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini söyledi.
    
İnşaat sektörünün en büyük sorunu olarak nitelediği hükümetlerin istikrarsız yaklaşımlarının, çarpık kentlerin ortaya çıkmasında da en büyük etken olduğunu belirten Durbakayım, Türkiye'deki kentsel dönüşüm politikalarının hala net bir şekilde ortaya konulamadığını ifade etti. Kentsel dönüşüm konusunda net uygulamalara geçilmeden rant beklentisi oluşturulduğunu söyleyen Nazmi Durbakayım, Türkiye'de, imar affı yasaları, yerel yönetimlerin uygulamalarındaki farklılıklar gibi kronik planlama sorunlarının bulunduğuna dikkat çekti.
    
Planlama konusunda hukuki ve ekonomik bazı sorunlar yaşandığına da değinen Durbakayım, mevcut yasada yapılacak düzenlemelerin, sorunun çözümünde etkili olacağını belirtti. Merkezi yönetimlerle yerel yönetimlerin işbirliği yapmasının gerektiğini söyleyen Durbakayım, hızlı ve etkili planlama mekanizmasının geliştirilmesi ve yerel yönetimlere kentsel dönüşüm için arsa tahsis edilmesi önerilerinde bulundu.
    
''Bu süreç arzu edildiği kadar hızlı geliştirilemiyor''
    
Son dönemde Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının özellikle belediyeler cephesinde hız kazandığına dikkat çeken Durbakayım, ''Ama daha dönüştürülecek yüzlerce bölge var. Bu yüzden kentsel dönüşüm uygulamaları çok para, zaman, emek gerektirdiği ve belediyelerin olanakları kısıtlı olduğu için, bu süreç yazık ki arzu edildiği kadar hızlı bir şekilde geliştirilemiyor'' dedi. Durbakayım, Anadolu'daki bir dizi kentte kendi çaplarında başarılı imar planları ve uygulamalar yapıldığını, Eskişehir örneğinin bu çalışmalar arasında en başarılılardan biri olarak dikkat çektiğini ifade etti.
    
Ankara örneğinde olduğu gibi yeni kurulacak kentlerde sıfırdan imar planları yapılabileceğini belirten Durbakayım, eski ve tarihi şehirler için yapılacak imar planlarının ise mutlaka kentsel dönüşüm projeleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Durbakayım, ''Ancak bu şekilde kentlerin gecekondu bölgeleri ile şehir dışına çıkartılması gereken endüstriyel bölgeler, çöp toplama alanları ve doğal afetler açısından duyarlı alanlar gibi bölgeler ıslah edilebilir'' dedi.
    
Sektörün gelecekteki trendi
    
Konut sektörünün bu günkü durumunu da değerlendiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 2005'te konut talebinde görülen patlamadan sonra, piyasadaki taşların ancak 5 yıl sonra yerine oturma sürecine girdiğini söyledi. Bu süreçte müşteri seçiciliğinin arttığına dikkat çeken Nazmi Durbakayım, ''Sektörün gerçek oyuncularının art arda proje gerçekleştirdiğine tanık olduk. Doğal seleksiyonun yaşandığı bu süreçte, sadece marka olmuş firmaların projeleri talep görürken, gayrimenkul sektörüne vur-kaç yaparak giren birçok firma şapkalarını önlerine alıp sektörden ayrıldılar'' dedi.

Bilinçli tüketicinin ağır bastığı bu dönemde, hangi projeyi, ne zaman, kime, kaça satacağını bilen markaların rağbet gördüğünü vurgulayan Durbakayım, inşaat sektörünün gelecekteki trendini ve yapılanmasını, büyük kentlerdeki çalışan kesimin belirleyeceğini belirtti. Durbakayım, ''Geçtiğimiz 5 yıla göre talepteki seçiciliğinin daha artması ve bu trendin önümüzdeki 10 yılda daha da etkili olması nedeniyle, ulaşım kolaylığı nedeniyle işyerlerine daha yakın lokasyonları seçecek olan konut alıcıları, aynı zamanda projelerde sunulması gereken hizmetlerden dairelerin büyüklüklerine kadar her noktada belirleyici olacak'' diye konuştu.

Nazmi Durbakayım, üçüncü ve dördüncü boğaz köprüsü planlarının, İstanbul'da önümüzdeki 10 yılın yerleşim şeklini belirleyeceğini, büyük şehir merkezlerinin dışındaki bölgelerdeki ekonomik konut fiyatlarının da konut talebini etkileyecek diğer önemli unsurlar arasında yer aldığını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/inder-baskani-durbakayimdan-kentsel-donusum-elestirisi_84315.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!