Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörüne Doping

AKP, geçen yıl TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen konut finansmanına ilişkin yasa tasarısını seçimlerden önce TBMM Genel Kurulu'ndan geçirme kararı aldı. Tasarı, bu hafta ya da en geç gelecek hafta genel kurul gündemine alınacak.

Cumhuriyet Gazetesi
İnşaat Sektörüne Doping

b>AKP, geçen yıl TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen konut finansmanına ilişkin yasa tasarısını seçimlerden önce TBMM Genel Kurulu'ndan geçirme kararı aldı. Tasarı, bu hafta ya da en geç gelecek hafta genel kurul gündemine alınacak. Tasarıya göre, faiz oranı sabit belirlenmesi durumunda her iki tarafın rızası dışında değiştirilemeyecek. Değişken faizli kredi kullanımında piyasa koşullarına göre faiz yükselebilecek.

Konut finansmanına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu gündemine getiriliyor. AKP hükümeti, tasarıyı yasalaştırarak seçimden önce inşaat sektörüne canlılık getirmeyi planlıyor. Tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri bu hafta ya da en geç gelecek hafta başlayacak. Tasarı, şu düzenlemeleri öngörüyor:

- Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılacak. Sözleşmede faiz oranının sabit belirlenmesi durumunda tarafların rızası olmadan faiz oranları değiştirilmeyecek. Ancak değişken faizli kredi kullanımında piyasa koşullarına göre kredi faizi yükselebilecek. Bu amaçla kullanılacak referans faizler ve endeksleri, Merkez Bankası'nın tüketicilerin bilgilendirme yöntemlerine ilişkin esaslarına göre ilgili bakanlık tarafından belirlenecek.

- Borçlunun temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu borçluya 5 işgünü içinde bildirimde bulunmakla yükümlü olacak. Kredi kuruluşu, geri ödeme olmaması durumunda, birbirini izleyen en az iki ödemede temerrüde düşme halinde kullanılabilecek. Borçluya ve teminatlara başvurmadan, kefilden borcun ödenmesi istenmeyecek.

- Kredi tutarı, finansal kiralama sözleşmeleri için toplam kira bedeli, ipotek tesis edilen konuta ilişkin bilgiler, yıllık faiz oranı, değişken faiz ödemeli olan sözleşmelerde baz alınacak endeks gibi bilgiler yer alacak. Ayrıca, ödeme planı, istenecek teminatlar, temerrüde düşülmesi durumunda kredi sözleşmeleri için akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasını geçmeyecek şekilde gecikme faizi ve varsa konuta ait sigorta bilgileri bulunacak.

- Tasarının yürürlüğe girmesinden önce kredi ve finansal kiralama sözleşmesi imzalayan tüketiciler, yasanın yayımlanmasından sonra 3 ay içinde konut finansmanı kuruluşuna başvurarak, sözleşmelerinin, bu yasa kapsamı dışında değerlendirilmesini isteyebilecek.

- Finansal kiralama şirketleri yasanın yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde, konut finansmanı faaliyetinde bulunamayacak.

- Sözleşmelerde kredi tutarı, finansal kiralama sözleşmeleri için toplam kira bedeli, ipotek tesis edilen konuta ilişkin bilgiler, yıllık faiz oranı, toplam borcun ana para, faiz ve diğer giderler itibarıyla dağılımı, değişken faiz ödemeli olan sözleşmelerde baz alınacak endeks gibi bilgiler yer alacak.

- Kiracı, finansal kiralama işlemlerinde, kiracılık sıfatını veya sözleşmeden doğan haklarını, kiralayandan yazılı izin alarak devredebilecek.

- Kendisine ait tapuya kayıtlı bir konutu bulunmayan ücretlilerin, konut almaları amacıyla, yapı kullanma izni alınmış konutlar üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle kredi kullandırılmasından ve yine bu özellikteki konutların finansal kiralama yoluyla kiralanmasından kaynaklanan borçlarının 100 bin YTL'ye kadar olan kısmına isabet eden faiz ödemeleri, gelir vergisi matrahından düşülebilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorune-doping_51683.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!