Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat Sektörünün Yüzde 85’i Kayıtdışı

Konut-Der Başkanı Çelik, “Türkiye’de 550 bin konutun yüzde 10’unu TOKİ, yüzde 5’ini Konut-Der ve Gyoder üretiyor. Kalan yüzde 85 ise kayıtdışı" dedi.

yapı.com.tr
İnşaat Sektörünün Yüzde 85’i Kayıtdışı

Ekonomide son dönemde yaşanan sıkıntılar arasında en fazla konuşulan sektörlerin başında gayrimenkul geliyor. Sözcü Gazetesi'nden Hayri Çetinkaya'nın haberine göre, ülkedeki olumsuz gidişe bağlı olarak gayrimenkul sektörü içeride daralan pazarı, yabancı yatırımcıya satışlarla aşmaya çalışıyor. Her yıl Dubai’de düzenlenen fuarda yabancılara derdini anlatan ve müşteri kovalayan konut sektörü, bu kez Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konut-Der) öncülüğünde Körfez ülkelerinden alıcıları İstanbul’da buluşturdu. Körfez sermayesini temsil eden yaklaşık 55 yatırımcı ve aracı kurum, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen gayrimenkul zirvesinde Konut-Der üyeleriyle bir araya geldi.

Konut-Der Başkanı Ömer Faruk Çelik, zirve arasında bir grup gazeteci ile sohbetinde, yılda 20 bini geçen yabancıya satışların 50 – 55 bine çıkabileceğini, bu durumda ülkeye 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlanabileceğini söyledi. Konut sektöründe yabancılara yılda ortalama 4- 5 milyar dolarlık konut satışı yapılıyor. Sektörün 2016 hedefi, bu rakamı ikiye katlayıp, 10 milyar dolara çıkarmak. Mevcut koşullarda bu hedefe ulaşmak hayal gibi görünüyor. Ama Başkan Çelik, ‘hayal kurmadan olmaz’ diyor.

"Küçükçekmece'ye Boğaziçi demişler"

Yabancılara konut satışının önünü açan mütekabiliyet yasası çıktıktan sonra Türk firmaları başta Ortadoğu ve Körfez ülkeleri olmak üzere hızla yurtdışına açılmaya başladı. Çelik, bu yabancıya hızlı açılım döneminde maketten satışlarda bazı firmaların yabancı alıcıları kandırdıklarını söyledi. Mesela Küçükçekmece Gölü çevresi, yabancılara maket üzerinden Boğaziçi diye satılmış. Veya Kayaşehir, yine maketlerde veya broşürlerde İstanbul’un merkezi gibi gösterilmiş. Bu yanlışların, markalı konut üreticileri için yurtdışında olumsuz algıya sebep olduğunu vurgulayan Çelik, “Bu sebeple ticaret ataşeliklerinde yabancıların şikayetleri birikmiş durumda. Bunu düzeltmek ve alıcıları doğru firmalarla buluşturmak için bu programı düzenledik” dedi.


Bürokrasiden sürekli sektörün kayıt dışı çalıştığına dair eleştiri aldıklarını da belirten Ömer Faruk Çelik, şunları söyledi: “Türkiye’de yılda ortalama 550 bin konut üretiliyor. Bunun yüzde 10’nunu TOKİ üretiyor. Konut-Der ve Gyoder üyesi markalı konut üreticilerinin payı ise sadece yüzde 5. Kalan yüzde 85 ise "no name" (isimsiz) adı verilen küçük ve orta büyüklükteki müteahhitlerden oluşuyor. Kayıtdışılık bu kesimden geliyor ve kayıtdışılığın en büyük sebebi de satılan konutların düşük fiyattan gösterilmesi.”

"Bürokrasi bizi sahtekar görüyor"

Ömer Faruk Çelik, bürokrasinin iş dünyasını ve müteahhitleri sahtekar gördüğünü , devleti ve vatandaşı iş dünyasından korumaya çalıştığını belirten Çelik, şunları söyledi: “Sanayiyi, kalkınmayı, istihdamı iş dünyası yapacak ama sen bunlardan korkup devleti, vatandaşı işadamlarından korumaya kalkarsan bu nasıl olacak. İşadamına iş yapabileceği ortamı sağlamak lazım. Biz yılda 10 milyar dolarlık yabancıya konut satarız ama devlet ve bürokrasi bizim önümüzü açmalı.”

"Damga vergisi bir kez alınsın"

Ağaoğlu Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, 2016’da yabancıya 10 milyar dolarlık konut satabileceği görüşünde. Bunun için de bürokrasinin sektörün önünü açması gerektiğini söylüyor. Bir inşaatın teslimine kadar 15 kez damga vergisi ödediklerini belirten Rahvalı, “Bir koyundan kaç post çıkar. Damga vergisi en yüksek orandan bir kez alınsın” dedi.

Yabancıya konut satışlarında her yıl ilk sırada bulunan Antalya, bu yıl tahtını İstanbul’a kaptırdı. Antalya ikinci sıraya inerken, onu Bursa, Yalova ve Sakarya izledi. İlk 8 ayda yabancıya 900 adetlik satışla Trabzon dikkat çekti. Trabzon’a daha çok Körfez ülkelerinden konut yatırımcılarının ilgi gösterdiği belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorunun-yuzde-85i-kayitdisi-_136498.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!