Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Yavaşladı Vinç Sektörü Yüzde 25 Küçüldü

Türkiye'de ithalat, ihracat ve iç satışlarla cirosu 2007'de 2 milyar dolara yaklaşan vinç sektörü, 2008 sonunda yüzde 25 küçüldü. Geçen yıllarda hızlı bir büyüme ivmesi kazanmasına rağmen 1 yıl içinde 1.5 milyar dolarlık cirolara gerileyen sektör, toplamda yarattığı 5 bin kişilik istihdamın yüzde 15'ini de son 1 yılda kaybetti. Vinç sektörünün

Referans Gazetesi
İnşaat Yavaşladı Vinç Sektörü Yüzde 25 Küçüldü

Türkiye'de ithalat, ihracat ve iç satışlarla cirosu 2007'de 2 milyar dolara yaklaşan vinç sektörü, 2008 sonunda yüzde 25 küçüldü. Geçen yıllarda hızlı bir büyüme ivmesi kazanmasına rağmen 1 yıl içinde 1.5 milyar dolarlık cirolara gerileyen sektör, toplamda yarattığı 5 bin kişilik istihdamın yüzde 15'ini de son 1 yılda kaybetti. Vinç sektörünün hızla gerilemesinin ardındaki başlıca sebepler, satışlarda yüzde 1'den 18'e çıkan KDV oranı, azalan yatırımlar, altyapı çalışmaları ve inşaat sektöründeki durgunluk oldu.

Makine Sanayi Sektörel Dernekleri Platformu İcra Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel kriz nedeniyle kan kaybetmekte olan vinç sektörüne bir an önce destek verilmesi gerektiğini söyledi. İş Makinaları Distüribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy ise, "İç pazarda satışlarının 2009'da yüzde 10 daralması öngörülüyor. Çünkü yatırımlarda düşüş var. Pazardaki daralma vergi oranlarında düşüşle aşılabilir. KDV yüzde 18'e çıkınca işler değişti" dedi.
 
Konya'da kriz toplantısı

Türkiye'de 2004 öncesine kadar tanesi 250-300 bin euro olan kule vinçlerden yılda sadece 50-60 adet satılırken, altyapı, inşaat sektöründeki hareketlilik ve yeni yatırımlarla 2007'de bu rakam 300 adet seviyelerine kadar çıktı. Küresel kriz ile birlikte hızla kan kaybetmeye başlayan vinç sektörü, krizin etkilerine karşı alınması gereken önlemleri Konya'da gerçekleştirilen zirve toplantısında ele aldı. Zirveye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler, İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, Makine Sanayi Sektörel Dernekleri Platformu İcra Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu başta olmak üzere sektörü temsil eden sanayici ve işadamları katıldı. Zirvede, krizden çıkış yolları başta olmak üzere sektörde yeni yapılanma konuları tartışıldı.
 
Sektör hızla kan kaybediyor

Kutlu Karavelioğlu, Türkiye vinç sektöründe 250 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 5 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Karavelioğlu, kule vinç, mobil vinç ve gezer vinç olmak üzere üç grupta toplanan sektörün yüzde 25'ini temsil eden 43 mobil vinç üreticisi ve 20 gezer vinç üreticisinin Konya'da faaliyet gösterdiğini belirtti. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde çeşitli boyutlarda vinç üretimi bulunduğunu ifade eden Karavelioğlu, 2007 sonu itibarıyla tüm vinç sektörünün ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Karavelioğlu, kriz nedeniyle kan kaybetmekte olan sektöre destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-yavasladi-vinc-sektoru-yuzde-25-kuculdu_65425.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!