Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaatçılar Rekabet Kurulu'na Çağrı Yaptı

İzmir'deki inşaat sektörünün temsilcileri demir fiyatlarında çok kısa süredeki hızlı artışa isyan etti. Rekabet Kurulu'na demir fiyatlarındaki hızlı yükselişi gündemine alması için çağrı yapan inşaatçılar, bir çok projenin bu nedenle tehlikeye girdiğini ifade ettiler.

Yeni Asır Gazetesi
İnşaatçılar Rekabet Kurulu'na Çağrı Yaptı

İzmir'deki inşaat sektörünün temsilcileri demir fiyatlarında çok kısa süredeki hızlı artışa isyan etti. Rekabet Kurulu'na demir fiyatlarındaki hızlı yükselişi gündemine alması için çağrı yapan inşaatçılar, bir çok projenin bu nedenle tehlikeye girdiğini ifade ettiler. İzmir Ticaret Odası (İTO) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı ve Meclis Üyesi Necip Nasır, son günlerde demir fiyatlarında aşırı bir yükseliş olduğuna işaret ederek, bu durumun normal olmadığını belirtti. Rekabet Kurulu'nu göreve çağıran Nasır, İzmir ve çevresindeki müteahhitlerin maliyetlerdeki artış nedeniyle yeni projelerini askıya alabileceklerini söyledi. Ege-Kop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise fiyat artışlarının insafsızca olduğunu belirterek bunun sektör için yıkım olacağını kaydetti.

Dengeler bozuldu

İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurulu Başkanı ve Meclis Üyesi Necip Nasır, İnşaat mevsiminin başlaması ve krizin etkilerinin yavaş yavaş silindiği bir dönemde 15 gün öncesine kadar 740 TL olan inşaat demiri ton fiyatının, bir anda 1300 TL'ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Nasır, "Çin'in son dönemde başladığı hurda alımları nedenyile fiyatların yükseldiği ifade ediliyor. Biz bu durumu 2 yıl öncede yaşamıştık. O zaman da demir birden 2 bin 100 liraya çıkmıştı. İhracat öne sürülmüştü ama bununla hiçbir alakasının olmadığı sonradan ortaya çıkmıştı" dedi.

Demir fiyatlarındaki aşırı yükselmenin spekülatif olabileceğini dile getiren Nasır, "Rekabet Kurulu piyasada spekülatif hareketler olup olmadığını araştırmalı. Sektörün dip yaptığı bir dönemde inşaat demirinin fiyatlarının artması dikkat çekici. 200'den fazla sektörü harekete geçiren, yüzbinlerce kişiye ekmek kapısı olan inşaat sektrünün kriz döneminde spekülatif hareketlerle istismar edilmesi doğru değil" diye konuştu. Bu hızlı artışla birlikte müteahitlerin yeni projeleri askıya almasının gündeme geldiğini ifade eden Nasır şunları söyledi: "Arkadaşlarımız tepkilerini dile getirmek istiyorlar. Gerekirse, hayata geçirilmesi planlanan projeler askıya alınabilir. İlgili makamları krizden çıkış noktasında bu tür hareketlenmelerle ilgili çalışma yapmaya davet ediyorum."

Yıkım olacak

Ege-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aslan ise fiyat artışlarının sektör için yıkım olacağını söyledi. Sektörün henüz kendine gelmediğini, maliyetler içinde en önemlisi olan inşaat demirindeki artışın yeni başlayacak ve devam eden projelerle ilgili birçok sıkıntıyı gündeme getireceğini anlatan Aslan, "Demir üreticileri herhalde inşaat mevsimi arefesinde bu zamları uygun gördüler. Sektör son 50 yıldır yaşamadığı bir krizi yaşıyor. Demir üreticilerini biraz insaflı olmaya davet ediyorum. Bu zamlar belediyenin metro projesinden, konut inşaatına kadar her yerde sıkıntı yaratacak. Hesaplar alt üst olacak" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatcilar-rekabet-kuruluna-cagri-yapti_78252.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!