Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaatta İkinci Yarıda Hareketlilik Bekleniyor

Hazır Beton Endeksi'nin haziran ayı sonuçlarına göre, inşaat sektöründe hareketliliğin yılın ikinci yarısında artacağı beklentisi oluştu.

yapi.com.tr/AA
İnşaatta İkinci Yarıda Hareketlilik Bekleniyor

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği Hazır Beton Endeksi'nin 2017 yılı haziran ayı raporunu açıkladı.

Raporda, son üç aydır 100 değerinin üzerinde bulunan Faaliyet Endeksi'nin, mevsimselliğe rağmen haziran ayında da eşik değerin üzerinde kalması dikkati çekti.

Aralık ayından bu yana artış gösteren Faaliyet Endeksi haziran ayında mevsimsellikten kaynaklanan faaliyetteki yavaşlama sebebiyle yüzde 1,4'lük kısmi bir azalma gösterdi.

Ankete katılan firmaların yüzde 47'si haziran ayında satışlarının azaldığını belirtirken, yüzde 28'i satışlarında geçen aya kıyasla bir değişme olmadığını ifade etti.

Satışlarının arttığını söyleyenlerin oranı da yüzde 26'da kaldı. Alınan kayıtlı siparişlerde azalma olduğunu belirtenlerin oranının yüzde 42 olması, faaliyetlerdeki mevsimsel yavaşlamayı teyit etti.

Beklenti Endeksi kısmi bir artış gösterdi

Güven Endeksi mayıs ayına kıyasla yüzde 0,6 azalış kaydetti. Haziran ayı Güven Endeksi'nin değerinin 100 eşik değerin altına düşmesi, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin sınırlı olduğunu gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 72'si yeni yatırım yapmayı düşünmezken, yeni bir istihdam planlayanların oranı yüzde 9, istihdamın aynı kalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 80 oldu.

Gelecek dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan haziran ayı Beklenti Endeksi değeri bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artış gösterdi. Üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı haziran ayında yüzde 51 iken, satışlarının azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 12 oldu.

Beklenti Endeksi'nde gerçekleşen bu kısmi artış, gelecek dönemde sektörün satışlarında bir hareketlilik beklediğine işaret etti.

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,77 seviyesinden 100,19'a gerileyerek haziran ayını önceki aya kıyasla yüzde 0,6 düşüşle kapattı.

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısı hareketlilik bekleniyor

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, 2016 yılının aralık ayından bu yana artış gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin haziran ayında mevsimselliğin etkisiyle kısmi bir azalma gösterdiğini ifade etti.

Yüzde 0,6 azalış kaydeden Güven Endeksi hariç diğer 3 endeksin haziran ayında 100 değeri üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Işık, haziran ayında en yüksek değerin Beklenti Endeksi'nde görüldüğünü aktardı.

Işık, bu durumun mevsimselliğin etkisiyle azalış kaydeden Beklenti Endeksi'nin, gelecek dönemde yükseleceğine işaret ettiğini bildirdi.

Raporda 3 aydır 100 değerinin üzerinde bulunan Faaliyet Endeksi'nin, mevsimselliğe rağmen haziran ayında da eşik değerin üzerinde kalmasına dikkati çeken Işık, "Güven Endeksi'nin halen 100 değerine ulaşmamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyede olmadığını ortaya koydu. Beklenti Endeksi değerleri geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 0,3'lük bir artış gösterdi. Beklenti Endeksi'ndeki bu artış inşaat sektöründe hareketliliğin yılın ikinci yarısında artacağına olan sektörün inancını gösterdi" görüşlerini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatta-ikinci-yarida-hareketlilik-bekleniyor_160312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!