Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaattan İmparatorun Zifaf Odası Ortaya Çıktı

Milattan önce 337 ve 324 yıllan arasında Bizans imparatoru 1. Konstantin'in elçileri kabul edip, toplantılar düzenlediği Magnaura Sarayı'nın içinde zifaf odası ve hamamın da olduğu kayıp olan bölümü bulundu.

Vatan Gazetesi
İnşaattan İmparatorun Zifaf Odası Ortaya Çıktı

ilattan önce 337 ve 324 yıllan arasında Bizans imparatoru 1. Konstantin'in elçileri kabul edip, toplantılar düzenlediği Magnaura Sarayı'nın içinde zifaf odası ve hamamın da olduğu kayıp olan bölümü bulundu. Sultanahmet'teki Başdoğan Halı Sarayı'nın altında bulunan Magnaura Sarayı'nın zifaf odası tesadüf eseri inşaat amaçlı yapılan kazılarla ortaya çıkarıldı.

Konstantin'in inşa ettirdiği 16 futbol sahası büyüklüğündeki Büyük Sarayı oluşturan üç saraydan biri olan Magnaura Sarayı'nın (Diğerleri Khalke ve Daphne sarayları) kayıp bölümünün ortaya çıkarılması arkeoloji camiasında da heyecan yarattı. Discovery Channel geçtiğimiz aylarda gelip burada yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili belgesel çekimi yaptı. Bizans imparatoru 1. Konstantin'in zevk odası özellikle Yunan, ABD ve ingiliz turistlerin ilgi odağı oldu.

Başdoğan Halı'dan Hamit Kiline, şu bilgileri verdi: "Burayı orjinalini koruyarak gün ışığına çıkarmak istedik. Çalışmaları finanse eden Mehmet Başdoğan şu ana kadar 250 bin dolar harcadı. Dükkanımızın altında kalan bölümün odaları sağımıza doğru uzuyor. Biz sadece kendi alanımızdaki bölümü ortaya çıkardık. Tarihi verilere göre Magnaura Sarayı, Bizans'ın Büyük Sarayı'nı oluşturan 3 saraydan biri. Bunların tümü birbirine bağlanarak büyük bir kompleksi oluşturuyor. Magnaura Sarayı'nın baş bölümü daha önce ortaya çıkarılmıştı. Şimdi bu da kayıp olan halka. Çalışmalar sürerse hepsi ortaya çıkar."

Kültür Bakanlığı'na başvuran ve molozların çıkarılması için gerekli izni alan Başdoğan, saha komiseri olarak iki resmi arkeolog gözetiminde kazı çalışmalarına başladı. Kültür Bakanlığı, molozların çıkarılıp tahliye edilmesi için herhangi bir ödenekte bulunmadı. Yerin 8 metre altındaki sarayın odaları molozla dolmuştu. Molozlar götürülüp başka yere döküldü ve birkaç yıl içerisinde Magnaura Sarayı'nın bu kayıp olan bölümünden tam 670 kamyon moloz çıkarıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaattan-imparatorun-zifaf-odasi-ortaya-cikti_47336.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!