Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği' Yürürlükte

İpotek finansmanı kuruluşları ve bu kuruluşların faaliyetlerine ilişkin esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan 'İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

yapi.com.tr / AA
'İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği' Yürürlükte

Tebliğ'de ipotek finansmanı kuruluşlarının "Münhasıran bu Tebliğ'de belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumu" şeklinde tanımlandığı belirtildi. İpotek finansmanı kuruluşlarının temelde, devraldığı veya teminat olarak aldığı kredi ve alacaklar karşılığında sermaye piyasası aracı ihraç edecek bir ikincil piyasa kuruluşu şeklinde tasarlandığı aktarılan Tebliğ'de, "Söz konusu kuruluşların yapabileceği diğer faaliyetler detaylı olarak düzenlenmiş, yalnızca kendi yapacağı ihraçları değil konut finansmanı kuruluşları tarafından yapılacak ihraçları da destekleyici birtakım görevler (garanti verme, hizmet sağlayıcılık yapma vb.) üstlenebilmesi de mümkün kılınmıştır" denildi.

Tebliğ'de ayrıca, kuruluş izin başvurularının SPK tarafından değerlendirilebilmesi için, ipotek finansmanı kuruluşlarının başlangıç sermayesinin en az 10 milyon lira olması gerektiği vurgulandı.

Kuruluşların iki ana iş kolunda faaliyet göstermesi bekleniyor

SPK'nın konuya ilişkin resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ülkede çağdaş bir konut finansmanı (mortgage) sisteminin kurulmasına yönelik, ipotek finansmanı kuruluşlarının yeni bir hukuki alt yapıya kavuşturulduğu belirtildi. Söz konusu Tebliğ ile Sermaye Piyasası Kanunu'nun Kurula verdiği yetki kapsamında ipotek finansmanı kuruluşlarının ilk kez düzenlendiği kaydedildi.

Açıklamada, ipotek finansmanı kuruluşlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iki ana iş kolunda faaliyet göstermesinin beklendiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bu iş kollarından biri likidite faaliyetidir. Likidite faaliyetinde konut finansmanı kuruluşları, bilançolarında bulunan konut kredilerini ipotek finansmanı kuruluşlarına teminat olarak göstermekte ve karşılığında bu kuruluşlardan kaynak kullanmaktadır. İpotek finansmanı kuruluşları böylece konut finansmanı kuruluşlarına likidite sağlamış olmaktadır. Kuruluşlar, sağlayacağı kaynak için gerekli olan fonu, başta borçlanma olmak üzere çeşitli sermaye piyasası araçlarının ihracından elde etmektedir.

Likidite faaliyetinde, ipotek finansmanı kuruluşlarına teminat gösterilen konut kredileri, konut finansmanı kuruluşunun bilançosunda kalmaktadır. Diğer iş kolu ise menkul kıymetleştirme faaliyetidir. Menkul kıymetleştirme bilanço dışı bir finansman yöntemi olup, bu faaliyette bulunan kuruluşlar, devraldıkları konut kredilerine dayalı olarak konut finansmanı fonu kurmak suretiyle veya kurmaksızın ipoteğe dayalı menkul kıymet ihraç etmektedir".

http://www.yapi.com.tr/haberler/ipotek-finansmani-kuruluslarina-iliskin-esaslar-tebligi-yururlukte_122675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!