Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Gayrimenkul Sektörüne Nasıl Yansıyacak?

Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırımı kararını değerlendiren gayrimenkul sektörü temsilcileri; konuya, temkinli bir iyimselikle yaklaşıyor.

yapi.com.tr
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Gayrimenkul Sektörüne Nasıl Yansıyacak?

Ali Dumankaya: Faizdeki artış konut satışında yavaşlamaya neden olabilir

Faizdeki artışı değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinde olduğunu belirterek, "Şu anda kış ayları nedeniyle satışların yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Faiz artışı bu geçiş dönemine denk geldi” dedi. Faizdeki artışın bir miktar yavaşlama getirebileceğini vurgulayan Dumankaya, “Alım yapacak vatandaş da daha seçici olacaktır ve doğru projeleri tercih edecektir. Konut satışları 2013'te 1,1 milyon seviyesine çıkmıştı; bu yavaşlamayla 2014'te 900 bin - 1 milyon seviyesine gelebilir. Seçimlerin ardından konut satışlarının canlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Uğur Dumankaya: Karar, TL’nin can suyu oldu

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise Merkez Bankası’nın faiz artırımının olumlu etkileri olacağına işaret ederek, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uyguladığı faiz artırımı, geç kalmış bir karar olsa da, TL’nin değer kaybını önleme ve piyasaların olumlu yönde seyretmesi doğrultusunda önemli bir adımdır” dedi. Merkez Bankası’nın beklentilerin de üzerine çıkarak bir haftalık repo faiz oranını yüzde 4,5’dan yüzde 10'a yükseltmesinin kısa vadede kredi maliyetlerini yükseltse de; Türk Lirası’nın Euro ve Dolar karşısındaki değerini artırması sebebiyle sevindirici ve yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Dumankaya, şözlerine şu şekilde devam etti:

“Hızlı değer kayıplarının ardından Merkez Bankası faiz kararı ile TL’ye can suyu vermiş oldu; Türk Lirası karşısında Dolar’ın 2,21’e Euro’nun da 3,03’e gerilemesi bunun en önemli kanıtı. Aynı zamanda bu karar, FED'in tahvil alım azaltımı kararının negatif etkisini de azaltacaktır. Merkez Bankasının bu olumlu kararının ardından Türk Lirası’nın istikrarı için önümüzde iki önemli sınav, iki önemli dönemeç gözüküyor. Bunlardan bir tanesi FED’in yılın ilk varlık alımı toplantısı, diğeri ise siyasi gelişmeler. Bu noktada varlık alımını azaltması beklenen FED’in toplantısı ve siyasal gelişmeler paranın ve piyasaların aşağı ve yukarı yönlü hareketini doğrudan etkileyecektir”.  

Hüseyin Erkanlı: Gayrimenkul geliştiricileri bu tip faiz oynamaları konusunda tecrübeli

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı da konut satışlarında faiz oranlarının belirleyici unsur olduğuna işaret ederek, son faiz artışının konut satışlarına bir miktar olumsuz etkisi olabileceğini kaydetti. Aylık yüzde 1 faizin Türkiye için psikolojik bir sınır olduğunu belirten Erkanlı, şunları söyledi:

"Bu oranın üzerine çıkması bir duraksamaya sebep oluyor. Ancak Türkiye'de bu tip faiz oynamaları konusunda gayrimenkul geliştiricileri oldukça tecrübelidir. Bu durumda kendi bünyelerinde yapacakları kampanyalarla aradaki açığı çabuk kapatacaklardır. Ancak faiz artırımının sonuçları için bir miktar zamana, yurt içi ve yurtdışındaki konjonktürün etkilerini de görmek lazım. Özellikle önümüzdeki seçimler, siyasi istikrar ve FED'in uygulamaları süreci etkileyecektir. Dövizdeki düşüş inşaat maliyetlerini olumlu yönde etkileyecektir. Son dönemde dövizin artışı ortalama yüzde 25 bir maliyet farkı getirmiştir. Bu da konut satış rakamlarında ekstra zam baskısı yapmaktaydı. Dövizin dengeli hale gelmesi maliyetleri de rahatlatacaktır. Bu sene konuta talebin devam edeceği ve seçim sonrası konut yatırımlarının en çok kazandıran yatırım olmaya devam edeceğini öngörmekteyim".

Cenk Hayırlıoğlu: Faiz artışı konut sektörünü senetli satışa zorlar

Viaport Venezia Satış & Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, konut kredilerinde yaşanan artışla, firmaların yeni kampanyalar düzenleyeceğini söyledi. Özellikle yerli iç piyasada finansmanı güçlü olan firmaların banka kredisine alternatif olan vade farksız taksitlendirme planları ve senetlendirme üzerine kampanyalar oluşturacaklarını belirten Hayırlıoğlu, “Döviz kurlarında sağlanacak istikrar sonrasında faizlerin tekrar gevşemesini bekliyoruz. Yatırım ibresi ağırlıklı gayrimenkule dönecek” diye konuştu. Hayırlıoğlu, yabancı yatırımcının 2014’ün yıldızı olduğunu belirterek, “Dövizdeki düşüşün yurtdışı yabancı müşterinin alımlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Mevcut konjonktürdeki döviz kurları yabancı için 'hemen al' fırsatı veriyor” dedi.

Hamit Demir: Yaşanan olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Şu anda gündemde yaşanan olumsuzluklara böylece bir yenisi daha eklendiğini söyleyebiliriz. Halihazırda durgunlaşan sektörü, Merkez Bankası’nın yaptığı artırım olumsuz etkileyecektir. Çünkü faizlerin artması, konut faizlerini de etkileyecek, konut faizleri de artacaktır. Dolayısıyla sektör daha da durağanlaşacaktır. 2014 yılının ilk çeyreğini gayrimenkul sektörü dalgalanmalarla kapattığını söyleyebiliriz. İkinci çeyreğinde sektörün hareketleneceğini öngörüyorum. Döviz tekrar eski günlerine dönse bile satışları olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor.

İbrahim Babacan: İnşaat şirketlerinin bankaları aradan çıkartıp kendi finansmanını kullandırması gerekecek

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan: Merkez Bankası dün çok tartışılacak bir karara imza attı. Büyüyen ekonomiler için pek de arzu edilmeyen faiz artış silahını kullanmak durumunda kaldı. Piyasaların ateşini dindirmek için banka buna gerek duymuş görünüyor. Bu kararın birkaç farklı yanı var. Faiz artışı tüketici ve sanayici için her zaman maliyet artışı anlamına gelir. Borçlanma maliyetlerinin artmasından dolayı tüketici de sanayici de krediden uzak durmak zorunda kalır. Bu da piyasaları daraltır. Tabii ki konut piyasasında da daraltıcıyı etkiye sebep olacaktır. Burada tüketicinin olumsuz etkilenmemesi için inşaat şirketlerinin bankaları aradan çıkartıp kendi finansmanını kullandırması gerekecek… Ama bir yandan artan faizler yabancı yatırımcıyı cezbeder, yabancı para girişi artar. Bu da bir süre sonra ekonominin bollaşmasına, orta vadede faizlerin yeniden gerilemesine yardımcı olabilir. Dolayısıyla kararların kısa vadeli etkilerinden ziyade orta vadede dengelerin oturup oturmadığına bakacağız. Bu da galiba herşeyden önce siyasi istikrara bağlı olacak...

http://www.yapi.com.tr/haberler/merkez-bankasinin-faiz-karari-gayrimenkul-sektorune-nasil-yansiyacak_116569.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!