Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Irak Müzesi Yağma Sonrası İlk Kez Açıldı

Irak’ın gururu iken 2003’te yağmalanan Irak Ulusal Müzesi, eserlerin bazısının geri dönmesinin ardından altı yıl sonra yeniden açıldı. ABD?işgali sonrası kaostan faydalanan yağmacılar paha biçilmez antikaları ve hazineleri çalmıştı. Sümer ve Asur’un bulunduğu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Irak’ın bu önemli müzesinde sergilenen eserlerden 7

Radikal Gazetesi
Irak Müzesi Yağma Sonrası İlk Kez Açıldı

Irak’ın gururu iken 2003’te yağmalanan Irak Ulusal Müzesi, eserlerin bazısının geri dönmesinin ardından altı yıl sonra yeniden açıldı. ABD işgali sonrası kaostan faydalanan yağmacılar paha biçilmez antikaları ve hazineleri çalmıştı. Sümer ve Asur’un bulunduğu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Irak’ın bu önemli müzesinde sergilenen eserlerden 7 bini hâlâ kayıp.

Dün Başbakan Nuri Maliki’nin de katıldığı törende Turizm ve Atnik Eserler Bakanı Kahtan Abbas, 6 bin eserin geri döndürüldüğünü söyledi. Bakana göre bunların 2 bin 500’ü Ürdün, 1000’i ABD, 700’ü Suriye’den geri getirilmiş. “Irak karanlık bir çağdan geçti. Şiddetin karanlık rüzgârını durdurduk” diyen Maliki ise arkeologları ‘Irak’ı tarihi araştırmaların Mekke’si yapmak için yardıma çağırdı.

İtalya’nın teknik destek ve 1.1 milyon dolar bağışı sayesinde müzenin İslami ve Asur kısımları yenilendi. Yağmacılar M.Ö. 2. yüzyıla ait aslan heykelleri dahil pekçok eseri parçalamıştı. Eski müze müdürü Donny George, ABD güçlerini ‘yağmaya seyirci kalarak asrın cinayetini işlemekle’ suçlamıştı. Ayrıca ABD tankları da müzenin girişindeki Asur Kapısı’nı havaya uçurmuştu. Çalınan eserlerle milyarlarca dolarlık piyasa yaratıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/irak-muzesi-yagma-sonrasi-ilk-kez-acildi_66876.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!