Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Irak'ın En Büyük Elektrik Santralini Çalık Enerji Yapıyor

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak'ta büyük miktarda elektrik açığı olduğunu belirterek, üretim kapasitesinin geliştirilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

yapi.com.tr / AA
Irak'ın En Büyük Elektrik Santralini Çalık Enerji Yapıyor

Fotoğraf: Nazmi Akyol

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak'ta büyük miktarda elektrik açığı olduğunu belirterek, üretim kapasitesinin geliştirilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin memleketi Kerbela iline bağlı El Hayrat nahiyesinde Çalık Enerji tarafından yapılacak ülkenin en büyük santralinin temeli dün düzenlenen törenle atıldı.

Törene, Irak'ta enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Enerji Bakanı Raad Shalal Saeed, Kerbela Valisi Amaleddin El Hır, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç katıldı.

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, törende yaptığı konuşmada, Irak'ta büyük miktarda elektrik açığı olduğunu ifade ederek, bir taraftan mevcut santrallerin geliştirilmesi için çalışma yaparken, diğer taraftan üretim kapasitesinin hızla arttırılması için Güney Kore ile toplam 2 bin 500 megawatlık (mw) dev jeneratörlerin kurulması için anlaşmalar imzaladıklarını bildirdi. Şehristani, bunlardan bin 500 mw gücünde olan bir bölümünün bir yıl içerisinde hizmete gireceğini açıkladı.

Halen geliştirme çalışmaları süren ve yeni yapılan 19 santral projesinin devam ettiğini kaydeden Şehristani, bu çalışmalar tamamlandığında üretim kapasitesinin 4 bin 500 mw'tan 12 bin mw'ta çıkacağını ve ek olarak yapılan çalışmalarla kapasitenin 15 bin mw'a ulaşacağını bildirdi. Şehristani, yapılan yatırımlarla Irak'ın elektrik üretim kapasitesinin 4-5 yıl içerisinde 20 bin mw'a çıkacağını ifade etti.

Çalık Holding ile şimdiye kadar 2 santral projesi konusunda anlaşma sağlandığını hatırlatan Şehristani, firmanın programın ilerisinde bir çalışma içinde olduğunu belirterek, bugün temeli atılan Hayrat santralinin ilk ünitesinin 2012 yazından önce üretime geçeceğini ve 2 yıl dolmadan önce tam kapasiteyle üretime geçeceğini kaydetti.

Kerbela'nın önemli kutsal bir yer olması sebebiyle önemli bir turizm merkezi olduğuna işaret eden Hüseyin Şehristani, geçen ocak ayında Şiilerce kutsal sayılan günlerde Kerbela şehrine 2,5 milyon ziyaretçinin geldiğini, 2012'de bu sayının 12 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi. Şehristani, bunun yabancı yatırımcılar açısından Kerbela'nın cazibesini arttırdığını belirterek, şöyle konuştu:

''Irak'ta son 2 yılda güvenlik alanında sağlanan istikrar ile yatırım ve yatırımcı sayısında önemli artışlar kaydedildi. Bu konuda Çalık Enerjiye teşekkür ediyorum. İşi zamanında ve kolaylıkla bitirebilmesi için merkezi ve yerel hükümetler olarak elimizden geleni yapacağız. Aşiretlere de özellikle güvenlik konusunda işbirliği çağrısında bulunuyorum. Haksız çıkar elde etmek isteyenleri ve iş yapımı konusunda zorluk çıkaranları ilgili yerlere şikayet etmelerini istiyorum.''

Irak'ın sıfırdan yapılan en büyük elektrik santrali

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da törende yaptığı konuşmada, Irak'ın gelişimi ve refahı için atılan adımlara üstlendikleri projelerle katkı sağladıklarını belirterek, bugün temeli atılan 1250 MW gücündeki El Hayrat doğalgaz çevirim santralinin yanısıra Musul yakınlarında da 750 mw gücündeki Ninova Doğalgaz Çevirim Santrali inşa edeceklerini hatırlattı. Musul'daki santralin yapımına yakında başlayacaklarını açıklayan Çalık, El Hayrat Santralinin yapımının 2 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü, ancak bu süreçte tamamlanan bölümlerde hemen elektrik üretimine başlanacağını söyledi.

Söz konusu 2 santral ile Irak'ın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanacağını söyleyen Çalık, şöyle devam etti:

''Elektrik sıkıntısı Irak'ın en büyük sorunlarından biri. Irak Hükümeti, halkın yaz aylarında yaşadığı elektrik sıkıntısını 2012 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Temeli atılan ve 445,5 milyon dolar inşa edilecek El Hayrat santralinde Irak tarafından General Elektrik'ten alınan 10 gaz tribünü bulunacak. Doğalgazın yanı sıra fuel oil ve dizel yakıt kullanılabilecek. 1250 MW gücündeki santral Irak'ın elektrik üretim kapasitesini yüzde 20 arttıracak.''

Çalık Holding olarak, Irak'ta elektrik, gaz ve petrol sektörünü yakından takip ettiklerini vurgulayan Ahmet Çalık, Musul'un 60 km güneyinde yapılacak 750 mw gücündeki Ninova santralinin 388,5 milyon dolara mal olacağını ve 20 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Ninova santralinin 250 bin hanenin 24 saat kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılayacağını dile getiren Çalık 2 santralde toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

Çalık, ''Irak'ta iş yaparken kendimizi evimizde hissediyoruz. Bunun rahatlığı içerisinde çalışıyoruz. Bu projenin uygulanmasında yerel yönetimler ile yakın işbirliği yapıyoruz'' dedi.

Kapasite 6 bin 500 mw'a çıkacak

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Irak'ta 12-13 bin mw elektrik ihtiyacına karşın halen 4 bin 500 mw elektrik üretilebiliyor. Üretim ihtiyacı karşılamadığı için şehirlerde günde en fazla 4-5 saat elektrik verilebiliyor. Halk elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü dizelle çalışan, mahallelerde kurulan jeneratörlerden karşılıyor. Bir jeneratörden ortalama 100 ev yararlanabiliyor. Bu nedenle Irak sokak ve caddelerinin üzerinin jeneratörlerden çekilen hatlar sebebiyle örümcek ağı gibi elektrik kablolarıyla kaplı olduğu dikkat çekiyor.

Çalık Holding Enerji, inşaatını üstlendiği toplam 2 bin MW gücündeki iki santral ile Irak'ın mevcut 4 bin 500 mw'lık elektrik üretimini 6 bin 500 mw'ta çıkarmış olacak. Çalık Holding, her iki santralin sadece yapım işini Çalık Enerji firması olarak üstlendi. Çalık Enerji'nin gerçekleştireceği söz konusu elektrik santrallerinin Türk firmaları tarafından Irak'ta üstlenilen ilk ve en büyük enerji müteahhitlik işi olduğu belirtildi. Irak'ta Çin ve İranlı firmalarının da elektrik santrali yaptığı, ancak bu santrallerin daha küçük boyutlarda olduğu kaydedildi.

Temeli bugün atılan El Hayrat santrali, Irak Başbakanı Maliki'nin doğduğu El Hindiye ilçesinin Hayrat nahiyesinde inşaa ediliyor. Doğalgaz yatağı bulunmayan bölgeye 4 yıl içinde borularla doğalgaz getirilecek. İnşaatı 2 yılda tamamlanacak santralde doğalgaz getirilene kadar dizelle elektrik üretimi yapılacak. Yetkililer, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının düşük olması sebebiyle Irak'ta bu ham maddelerle elektrik üretim maliyetinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Yetkililer, ''Irak'ta neredeyse elektrik yok. Hemen hemen sadece Kuzey Irak'taki Kürt bölgesi kesintisiz olarak elektrik alabiliyor. Bu nedenle Irak'ta elektrik maliyetinden çok ne şekilde olursa olsun elektrik üretimi önem taşıyor'' diye konuştu.

Çalık Holdinge bağlı GAP İnşaat da 194 milyon dolar tutarındaki Bağdat-Uluslararası Bağdat Havaalanı yolunun çevre düzenleme ve peyzaj işlerini yürütüyor. Çalık Holding, Irak'ta 1 milyar 27 milyon dolar tutarında 3 iş üstlenmiş durumda.

Çalık, Irak'ta yatırımcı olarak da yer almaya hazırlanıyor

Çalık Enerji Saim Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta halen 2 santralin yapımını müteahhit olarak üstlendiklerini belirterek, enerji sektöründe yatırımcı olarak da yer almayı öngördüklerini, çeşitli alternatiflerin bulunduğunu ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Açıklanan Kanal İstanbul Projesi nedeniyle Samsun-Ceyhan boru hattı projesinin askıya alındığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Dinç, bunun söz konusu olmadığını, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Türk müteahhitlerin yoğun olarak çalıştığı Libya ve diğer Kuzey Afrika ülkelerindeki sorunlar nedeniyle müteahhitlerin pazar kaybı yaşandığı, bu çerçevede Çalık Holding'in durumunu sorulması üzerine Dinç, kendilerinin Orta Asya ve Ortadoğu'da iş yaptığını ve şu anda bu bölgelerde bir sorun yaşamadıklarını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/irakin-en-buyuk-elektrik-santralini-calik-enerji-yapiyor_87242.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!