Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşaretler Şehrini Okumak

Londralı altı tasarımcı, Türkiye'den bir ekiple birlikte şehrin farklı okumalarını yapmak üzere 3-16 Nisan 2003 tarihleri arasında İstanbul’a geliy

Hürriyet
İşaretler Şehrini Okumak

b>Londralı altı tasarımcı, Türkiye'den bir ekiple birlikte şehrin farklı okumalarını yapmak üzere 3-16 Nisan 2003 tarihleri arasında İstanbul’a geliyor. Londra’daki tasarım okullarının bir üst kurumu olan Research Institute ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ortak olarak finanse ettikleri ve İstanbul British Council’in de desteklediği proje"İşaretler Şehrini Okumak" başlığını taşıyor.


Italo Calvino’nun Görünmez Kentler kitabına gönderme yapan proje, küresel tüketim turizmi döneminde, bir şehrin görünürdeki maskesine kanmamak için farklı okumaların önemini vurguluyor. İstanbul gibi karmaşık ve zengin bir şehrin kendisini yalnızca turistlere değil, içinde yaşayanlara bile farklı yüzlerle sunduğundan yola çıkarak, Londralı ve İstanbullu tasarımcı ve araştırmacıların iki hafta boyunca çeşitli başlıklar altında yapacakları gözlemleri birbirlerine aktarmalarını amaçlıyor.

Londralı ve İstanbullu katılımcılar, şehre dair fotoğraf, ses, metin, tipografi ve video ile kaydettikleri izlenim ve bulgularını, bir dizi atölye çalışması, seminer, yayın, etkileşimli sanal ortam ve sergi ile paylaşacaklar. Bu süreç, İstanbullulara da açık olacak.

Londralı tasarımcılar, şehrin ses arşivini, tipografik coğrafyasını, çöp okumasını yaparak İstanbul’un farklı bir manzarasını çizmeye hazırlanıyorlar. Graham Goldwater zamanın fotoğrafını, Joanna Rucklidge çöplerin dilini, Gerard Mermoz kentin tipografi ve ses arşivini, Rebecca Wrights küçük tarihleri, Julinana Otterbach ilişki haritasını konu alacaklar. Bir süredir Londra’da yaşayan Gülizar Çepoğlu ise, kenti hem içeriden, hem de dışarıdan yansıtacak bir dizi deneysel grafik çalışma yapmayı planlıyor.

İstanbul’dan katılan projeler arasında Serhan Ada’nın koordine ettiği “Komşu Sokaklar” dizisi kent merkezindeki farklı dokuları yanyana yansıtacak. “Günlük Yaşam Coğrafyalarında Siyasetin Sosyolojisi”, “Alternatif Turist Rehberleri”, “Şehirde Kulak Misafirim Olur musunuz?”, “Şehrinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?” gibi projeler İstanbulluların şehre dair farklı deneyimlerini aktaracak. Güven İncirlioğlu “Harabeler Şehri İstanbul” ile şehrin turistik olmayan bir yanını vurgularken, İpek Duben, 1717-1997 yılları arasında İstanbul’u ziyaret eden Batılıların izlenimlerini bir dizi turistik kartpostal ile sergileyecek. Esen Karol’un yöneteceği “Okuyucuları Okumak” atölye çalışması, turist olmama çabası ile İstanbul’a gelen Londralı tasarımcılarla, kenti tanıdığını varsayan İstanbulluları izlemeyi ve izlenimleri interaktif etkileşimli ortamda sunmayı amaçlıyor. İlteriş Kaplan’ın “İstanbul Velocity” projesi ise, şimdiden http://istanbul.flashmaster.ru adresinde ziyaret edilebilir.

“İşaretler Şehrini Okumak” projesine ait bir web sitesi kurulması ve sürecin bir kitaba dönüştürülmesi amaçlanıyor. İlk aşaması İstanbul’da gerçekleştirilen projenin bir sonraki durağı Londra. Bu kez, ziyaretçilerin ev sahibi ve ev sahiplerinin ziyaretçi olarak yer değiştirmesi ve Londra’nın farklı okumalarla belgelenmesi hedefleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/isaretler-sehrini-okumak_3830.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!