Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Isı ve Su Yalıtımında Güncel Yönetmelikler Masaya Yatırıldı

XPS Derneği ve BİTÜDER işbirliği ile 31 Mart Perşembe Günü, İstanbul İl Özel İdaresi Binası’nda düzenlenen seminerde, ısı ve su yalıtımı ile ilgili güncellenen yönetmelikler anlatıldı.

yapi.com.tr
Isı ve Su Yalıtımında Güncel Yönetmelikler Masaya Yatırıldı

A href="http://www.xpsturkiye.org" target=_blank>XPS Derneği ve BİTÜDER işbirliği ile 31 Mart Perşembe günü İstanbul İl Özel İdaresi Binası’nda düzenlenen seminerde, ısı ve su yalıtımı ile ilgili güncellenen yönetmelikler anlatıldı. ‘Su ve Isı Yalıtımı Malzeme ve Detaylarında Bilgi Güncelleme Toplantısı’na; İl Özel İdaresi İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan mimarlar, inşaat, tesisat ve makine mühendisleri, İstanbul Proje Komisyonu Birimi (İPKB), İl Özel İdaresi ve İPKB ile iş yapan tüm müşavir firmalar ve İstanbul Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün teknik personelleri katıldı.

Seminerde; dernek yetkilileri tarafından su ve ısı yalıtımı konusunda değişen güncel mevzuatlar, yeni yayınlanan TS 11758-2 Standardı, BEP-TR ve diğer yeni yönetmelikler ile ilgili güncel bilgiler, bu yönetmeliklere uygun optimum detay çözümleri, ısı yalıtım levhalarının ve su yalıtımında bitümlü örtülerin teknik performans değerleri ve uygun kullanım alanlarına yönelik bilgiler verildi ve sorular yanıtlandı.

Su yalıtımı olmayan binalar 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor

Seminerin ilk bölümünde sunum yapan BİTÜDER Teknik Komisyon Üyesi Jozef Bonfil, Şubat ayında yayınlanan bitümlü örtülerle ilgili Türkiye’deki ilk uygulama kural standardı TS 11758-2 ile ilgili bilgi verdi. Bonfil, konuşmasına nüfus yoğunluğunun yüzde 95’i deprem kuşağında yer alan Türkiye’deki yapıları olumsuz yönde etkileyen korozyonun zararlarını anlatmakla başladı. Bonfil, herhangi bir yoldan yapı donatısına sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine yani korozyon oluşmasına neden olduğunu belirtti.

Bonfil, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, su yalıtımı olmayan binalarda 10 yıl sonra donatının başlangıçtaki taşıma kapasitesinin belli koşullarda yaklaşık olarak yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybettiğini açıkladı. Binadaki çatlaklardan ve zeminden giren suyun yol açtığı korozyonu önlemek için ısı ve su yalıtımını birlikte yapmak gerektiğini vurgulayan Bonfil, ısı ve su denetimlerinin sağlıklı yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Türkiye’de su yalıtımı örtüleri için ilk kez 'Uygulama Kural Standardı' yayınlandı

Bonfil, TS 11758-2 Uygulama Kural Standardı’nın Türkiye’de ilk defa sadece bitümlü örtüler için yayınlandığını ve hangi örtünün, hangi kalınlıkta, hangi detaylarda kullanılması gerektiği gibi sorulara cevap verdiğini belirtti. Bonfil, Uygulama Kural Standardı ile bitümlü örtülerin çekme mukavemeti, boy uzama oranları, soğukta kırılma değeri ve akmaya karşı direnci gibi tüm özelliklerin artık üreticilerin beyan değerlerine bırakılmadığını, ürünler ve ürünlerin uygulanacağı yapı bileşenleri ve detaylarla ilgili tüm alt limitlerin net olarak belirlendiğini dikkat çekti.

CE zorunlu belge

Sunumunda CE İşareti’nin önemine değinen Bonfil, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ile artık CE İşaretinin zorunlu olduğunu belirtti. “Yapılarda kullanılan tüm malzemeler Yapı Malzemesi Yönetmeliği gereği CE İşareti taşımalı. CE Belgesi yok ise bu ürünlerin kullanılmaması gerekir” diyen Bonfil, CE Belgesi ve EC Uygunluk Beyanı üzerinde standarda uygun olarak bulunması gereken bilgilerden de bahsetti.

Avrupa ülkelerinde ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye’nin 13 katı

Seminerin ısı yalıtımı ile ilgili ikinci bölümünde, XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz sunum yaptı. TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'nin revizyonu ile ilgili bilgi veren Yılmaz, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’nin ilk getirisi olan Enerji Kimlik Belgesi’nin ısı yalıtımı sektörünü olumlu yönde etkileyeceğine de değindi. 70 milyon nüfusa sahip ülkemizde ısı yalıtımı pazarının sadece 7 milyon metreküp olduğunu ifade eden Yılmaz, Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesi tüketiminin Türkiye’nin 13 katı olduğunu vurguladı.

Bayındırlık Bakanlığı’nın yürüttüğü BEP-TR programı (Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi) ve Enerji Kimlik Belgesi uzmanlığı hakkında da bilgi veren Yılmaz, pasif evler konusuna da değindi. Yılmaz, Avrupa’da pasif evlerin, bizdeki yalıtımsız evlere göre 20 kat daha az enerji harcadığına dikkat çekti.

XPS’ten haksız rekabet yaratan iddialara cevap

Isı yalıtımı pazarındaki farklı ısı yalıtım malzemeleri ve bu malzemeler arasındaki karşılaştırmalara da yer veren Yılmaz, XPS levhalara yönelik pazarda haksız rekabet yaratan asılsız iddialara ve tüketiciyi yanıltıcı bilgilere de değindi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/isi-ve-su-yalitiminda-guncel-yonetmelikler-masaya-yatirildi_86862.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!