Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İSO 500 Listesine Hangi Şirket Nasıl Girdi

Geçen yıl 436'ncı sırada yer almasına rağmen bir hatayla İSO 500 raporunda 36'ncı basamakta olduğu gösterilen Yataş Yatak paniğe kapıldı. 2008 listesinde 495. sırada yer alan Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi'nin raporda matbaa hatası nedeniyle 2007'de 36. sırada yer aldığı belirtildi. 4 rakamının unutulması, 2007'de 436. sırada olan Yataş'ı 36. sıraya

Referans Gazetesi
İSO 500 Listesine Hangi Şirket Nasıl Girdi

Geçen yıl 436'ncı sırada yer almasına rağmen bir hatayla İSO 500 raporunda 36'ncı basamakta olduğu gösterilen Yataş Yatak paniğe kapıldı. 2008 listesinde 495. sırada yer alan Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi'nin raporda matbaa hatası nedeniyle 2007'de 36. sırada yer aldığı belirtildi. 4 rakamının unutulması, 2007'de 436. sırada olan Yataş'ı 36. sıraya taşıdı. Halbuki 2007'nin 36. sırasında Kaptan Demir Çelik Endüstri şirketi bulunurken, Yataş 436. sırada yer alıyordu. Referans'ın uyarısı üzerine raporu değerlendiren İSO'dan teknik bir yetkili, "Matbaa hatası" yaşandığını açıkladı.

Yataş'ın hiçbir zaman 500 büyük şirket içinde 36'ncı basamakta yer almadığını vurgulayan Yataş Yatak Genel Müdürü Aykut Coşkan, "Hata sonucu bir önceki yılla karşılaştırıldığında 329 basamak gerilemiş gibi görülüyoruz. Bu direk insanları korkutan bir tablo. Neticede biz halka açık bir şirketiz ve bu hata hisselerimize düşüş olarak yansıyabilir. İSO ile bir görüşme yapacağız" dedi. Geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı olduğunu ve aslında 59 basamak gerilediklerini ifade eden Coşkan, mobilya sektöründe artan rekabetçi yapıyla cirolarda gerileme olduğunu fakat vergi indirimle birlikte bu yıl yine bir yükselme yaşayacaklarını öngördü. Geçen yıl 436'ıncı sırada yer alan Yataş, bu yıl açıklanan sıralamada ise 105 milyon 450 bin 878 TL'lik üretimden net satış yaptı.
 
Çolakoğlu Metalurji sürpriz yaparak kârda ilk 5'e girdi

İSO'nun raporuna göre 2008 yılında en fazla kâr eden ilk 10 kuruluş sıralamasında ise Tüpraş'ın ardından 5'inci sırada yer alan Çolakoğlu sürpriz çıkışıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu yıl listeye 12. basamaktan giren Çolakoğlu Metalurji kârda 53. basamaktan 5'inci sıraya yükseldi. Demirçelik sektörünün en büyük firmalarından olan ve geçen yıl şirketin patronlarından Ali Nuri Çolakoğlu'nun intiharıyla gündeme gelen şirketi, 6'ncı sırada yer alan Unilever izledi.
 
Bandırma fatihi Unakıtan İSO 500'de

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın ortağı olduğu AB Gıda, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 500 büyükler listesine girdi. 2008 yılı en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 434'üncü sırda yer alan AB Gıda'nın üretimden net satış hasılatı 124 milyon 2 bin 660 TL olduğu açıklandı. Adını ilk olarak likit ve pastörize yumurta üretimi ve mısır ithalatıyla duyuran AB Gıda'nın Bandırma ve çevresinde yatırımları bulunuyor.
 
Müşteri odaklılık Türkiye'nin 234'üncü büyük şirketi yaptı

Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine bu yıl 234'üncü sıradan giriş yapan Cargill, geçen yıl 233 milyon 521 bin 261 TL üretimden satış gerçekleştirdi. Şirket olarak piyasa odaklı, iş ve müşteri merkezli çalışmaları nedeniyle böyle bir yükseliş elde ettiklerini dile getiren Cargill Türkiye Murahhas Azası Mustafa Sayınataç, krizlere karşı edindikleri tecrübeyle geçen yılın son çeyreğini iyi yönettiklerini ve meyvesini de aldıklarını kaydetti. 1960 yılında Türkiye pazarına giren Cargill Türkiye'nin geçen yıl 750 milyon dolar ciro elde ettiğini belirten Sayınataç, "Bizim faaliyetimizdeki temel nokta müşteri odaklılık. Onların talep ve beklentilerine göre yeni ürünlerle pazar yer alıyoruz. Bu da başarıyı getiriyor"diye konuştu. Şuan Türkiye'de biri İstanbul Pendik diğeri ise Bursa Orhangazi'de olmak üzere iki üretim tesisiyle çalışmalarının sürdüğünü aktaran Sayınataç, bu tesislerde nişasta, fruktoz, kıvam verici ürün ve aromaların üretildiğini belirtti. Cargill'in dünyada 65 ülkede faaliyet gösteren ve 160 bin kişiye istihdam sağlayan bir şirket olduğunu aktaran Sayınataç dünya cirosunun ise 120 milyar dolar olduğunu kaydetti.
 
İHE kamu şirketleri arasında 13. sırada

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından biri olan İstanbul Halk Ekmek (İHE), Türkiye'nin en büyük 500 şirketi sıralamasına bu yıl ilk kez girenlerden oldu. Listeye 397'nci basamaktan giriş yapan İHE, performansıyla tüm kamu şirketleri arasında 13'üncü sıraya yükselmiş oldu. Son yıllarda yaptığı yatırımlar ve projeleriyle dikkatleri üzerine çeken İstanbul Halk Ekmek 2008'de 136 milyon 537 bin 532 TL'lik üretimden net satışa ulaştı. İstanbul'un ekmek ihtiyacının yüze 13'ünü karşılayan ve 35 ürün çeşidiyle hizmet veren İHE'nin 2008 yılı satış hasılatı 142 milyon 472 bin 362 TL olarak kayıtlara geçti.
 
Aşkale 5 yılda 237 basamak yükseldi

500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 241. sıraya yerleşen Aşkale Çimento da yükselen şirketler arasında yerini aldı. Erzurum, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Ağrı'da tesisleri olan ve en son Van Çimento'yu satın alarak gündeme gelen Aşkale Çimento, bir önceki yıla göre 55 basamak çıkmış oldu. 1993 yılında özelleştirme yoluyla bin ortaklı Erçimsan tarafından satın alınan Aşkale Çimento, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 2004 yılında 478'inci iken bu yıl 241. sırada yer alarak geçen 5 yılda 237 basamak birden yükselmiş oldu. Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "Bir yandan rekabet ve piyasanın acımasız şartlarına karşı ayakta durmak, öte yandan bin ortaklı yapıyı muhafaza etmek zor iş. Ama biz bunu azim ve el birliğiyle başardık. Yıllardan beri hem yatırım yapıyor hem de ortaklarımıza kar dağıtıyoruz. Bizim başarımızın özünde güven ve samimiyet var. Erzincan ve Gümüşhane'deki tesislerimiz üretime başladı. Kısa süre içinde Van Çimento'da faaliyetimiz başlayacak. Bizler bu bölgenin insanının azmettiği takdirde neler yapabileceğini gösterdik" dedi. Aşkale Çimento'nun özellikle kriz yönetimiyle ilgili yıllardan beri profesyonel anlamda çalışmalar yaptığını söyleyen Başkan Yücelik, "Adım adım hedeflediğimiz rakamlara doğru gidiyoruz. Kapasite artırımı ile birlikte ihracata yöneldik. Elbette küresel kriz ve sektördeki değişim-gelişim süreci önemli. Bunları dikkatle takip ediyoruz. Ama her şeye rağmen ihracat rakamlarını büyütmek zorunda olduğumuz da biliyoruz. Şu anda İran, Irak, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a çimento satıyoruz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iso-500-listesine-hangi-sirket-nasil-girdi_70897.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!