Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul 2010'da Yüzler Seçimle Gülecek

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) bir süre daha, en azından Nisan başına dek 'başsız' kalacak gibi. Ancak bunun bir nedeni var: 29 Mart seçimleri. Hal ve gidiş, AKBA ve İstanbul 2010 projelerinin kaderinin yerel seçimlerin (galiplerinin) elinde olduğunun işaretlerini veriyor.

Sabah Gazetesi
İstanbul 2010'da Yüzler Seçimle Gülecek

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) bir süre daha, en azından Nisan başına dek 'başsız' kalacak gibi. Ancak bunun bir nedeni var: 29 Mart seçimleri. Hal ve gidiş, AKBA ve İstanbul 2010 projelerinin kaderinin yerel seçimlerin (galiplerinin) elinde olduğunun işaretlerini veriyor. Buna göre, önceki gün 14.00'de, İstanbul Sepetçiler Kasrı'nda AKBA Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi öncülüğünde yapılan toplantı, AKBA Yönetim Kurulu'ndan istifa ederek ayrılan dört üyenin yerine kimlerin seçileceğinin müzakere edildiği bir bürokratik zirveye dönüşmüş görünüyor.

AKBA'nın 59 kişilik Danışma Kurulu'nda üç İl Genel Meclisi Üyesi, üç Belediye Meclisi Üyesi ve kendi içlerinde seçimleri yenilenen birer İstanbul Sanayi Odası (İTO) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyesi var. Bu 'bürokratik' kadrolaşma unsurları da, AKBA'da yaşanan nazik 'yönetişim' düğümünün bir tezahürü.

Öte yandan, 16 Mart'taki aynı toplantıda, 2010'a can veren Girişim Grubu üyelerinden iki, diğer Danışma Kurulu üyelerinden de iki kişinin Yürütme Kurulu'na seçilmesi öngörülmüş. Fakat bu 'yenileme' de, bu seçimin yapılması Danışma Kurulu'na 29 Mart ertesi yeni katılacak kimseler açısından sağlıksız olacağı için 'seçim uğruna' ertelenmiş. Hal böyle iken, İstanbul 2010'da dosyaları işleme alınan birçok proje de boşluğa düşmüş. Birçok disiplinden sanatçı ise İstanbul 2010'da doğrudan muhatap bulamadıkları için gözü takvimde, parmakları 'e-mail' kutusunda, bekliyor.

Sekreter Özgüç 14 gün 'rapor' almış

İşte Kavi de bu nedenle devreye girmiş. Kavi bu 'acil' kararların alınma sürecinde, Danışma Kurulu yetkilisi olmasının da etkisi ile, halen Yürütme Kurulu üyeliği devam eden Valilik, Belediye ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerine ek olarak, İSO ve İTO'dan da birer yürütme kurulu üyesinin alınarak, yeterli toplantı katılımcısı sayısının beşe ulaşabileceğine inanıyor.

Bu yüzden, de Yürütme Kurulu üyeleri tamamlanana kadar, ajansın işine bu 'geçici' beş üye ile devam edebileceği yönünde bir çalışma yapılmış. AKBA Yürütme Kurulu'nda Başkan Vekili olarak halen, T.C. Kültür Bakanlığı İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili bulunuyor. Bu arada 'kriz'in taraflarından olduğu varsayılan AKBA Genel Sekreteri Eyüp Özgüç de, aldığı 14 günlük 'rapor'la görevine şimdilik ara vermiş. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Artistik Komite Yönetmenleri ise, projenin iç yetki karmaşasının aşılabilmesi bakımından ortak açıklama yapmak için hazırlanıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu da yetki karmaşasına acilen son verilmesinden yana.

'Katılımcı, saydam, adil bir yönetim anlayışı...'

İstanbul 2010 projesi Danışma Kurulu'nda yer alan Vecdi Sayar, gelişmeleri SABAH'a şöyle yorumladı: "İstanbul 2010'da yaşanan tıkanıklığın, baştan beri savunduğumuz katılımcı, adil ve saydam bir yönetim anlayışıyla aşılabileceğine inanıyorum. Kanımca, gelinen noktanın sorumlusu kamu görevi yapan bir kuruluşu, kişisel 'şov'una alet eden eski Yürütme Kurulu Başkanı'dır. 2010 sürecini, İstanbul'un kültürel dinamiklerini ve 2010 Ajansı'nın idari yapısını hiçe sayan bir anlayışla yönetmek, kimsenin haddi olmaması gerekir. Yürütme Kurulu Başkanı'- nın görevi, 'orkestra şefliği'dir. Bütün aletleri en iyi kendisinin çaldığını iddia eden bir orkestra şefi, olmaz, olamaz. Takım oyununa inanmayan, kişisel tercihlerini devreye sokan yöneticilere ihtiyacımız olmasa gerekir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-2010da-yuzler-secimle-gulecek_67459.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!