Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Boğazı’nda Kaza...

İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaparken sürüklenen kum kosteri, bir restorana çarparak hasar verdi. Kazanın ardından sürüklenmeye başlayan koster,

NTV-MSNBC
İstanbul Boğazı’nda Kaza...

b>İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaparken sürüklenen kum kosteri, bir restorana çarparak hasar verdi.
Kazanın ardından sürüklenmeye başlayan koster, Yeniköy açıklarında karaya oturdu. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.
İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan “Atanın” adlı yaklaşık 40 metre uzunluğundaki kum kosteri, saat 16.30 sıralarında Yeniköy ile İstinye arasında sürüklenmeye başladı. Kontrolün sağlanamaması sonucu Yeniköy sahilindeki “Aleko’nun Yeri-Deniz Park Restoran”a çarparak büyük oranda hasar veren koster, daha sonra yüz metre geri sürüklenerek durdu.

YENİKÖY’DE KARAYA OTURDU
Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, ilk bilgilere göre İstanbul Boğazı’nda meydana gelen deniz kazasında ölen ya da yaralanan bulunmadığını bildirdi.
Tulgar, İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan 914 grosstonluk “Atanın” adlı kum kosterinin, Zonguldak’tan Darıca’ya gittiğini ve 850 ton boksit madde yükü olduğunu kaydetti. “Makina arızası” olarak bildirilen bir arıza nedeniyle kontrolden çıkarak sürüklenen kosterin kıyıdaki restorana çarparak hasar verdiğini ifade eden Tulgar, kosterin daha sonra Yeniköy’de karaya oturduğunu bildirdi.

KAZAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA
Kendilerinden yardım istemeyen kosterin, bir süre sonra kendi imkanlarıyla kurtulduğunu belirten Hücum Tulgar, “Kurtaran-1” adlı römorkörün eşlik ettiği kosterin, cezai ve hukuki işlemler için Ahırkapı’daki demirleme alanına doğru ilerlediğini kaydetti. Tulgar, kazaya ilişkin soruşturmanın İstanbul Liman Başkanlığı’nca yürütüleceğini ve kaza nedenine ilişkin kesin tespitlerin daha sonra yapılacağını söyledi.

“KAZANIN GÜNDÜZ OLMASI BÜYÜK ŞANS”
Restoranın sahiplerinden Celal Eyvel, yemek yedikleri sırada restorana doğru geldiğini fark ettikleri geminin aniden çarptığını bildirdi. Kaza sırasında işletmede müşteri bulunmadığını, bir arkadaşıyla yemek yediklerini belirten Eyvel, “Yemek yerken geminin üzerimize geldiğini fark ettik. Aniden çarptı. Çok korktuk. Yaralanan kimse yok. Eğer bu kaza gece olsaydı mutlaka yaralananlar olurdu, hatta olay bir faciaya dönüşebilirdi” diye konuştu.
Kazada, restoranın denize bakan kısmının bir bölümünün yıkıldığını belirten Eyvel, bu alanda yaklaşık 60 kişinin yemek yiyebileceği masaların bulunduğunu kaydetti.

ALEKO SİYASİLERİN GÖZDE MEKANI
Restoranın işletmecisi Marko Nikolaidis de, eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in önceki akşam eşi ve dostlarıyla birlikte restoranda yemek yediklerini hatırlatarak, “Sayın Derviş sık sık restorana geliyor, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de zaman zaman burada yemek yiyor” dedi.

KOSTER AHIRKAPI’DA
Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, İstanbul Boğazı‘ndan geçiş yaparken bir restorana çarparak hasar veren kosterin Ahırkapı açıklarına demirletildiğini bildirdi. Tulgar, kazanın makine arızasından kaynaklandığının sanıldığını belirterek, ancak kesin kaza nedeninin, konuya ilişkin soruşturmayı yürüten Liman Başkanlığı ve ilgili Cumhuriyet Savcılığı‘nca yapılacak araştırmaların sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti.
Kazanın ardından kosterin hareket kabiliyeti kazanarak olay yerinden ayrıldığını bildiren Tulgar, “Koster, Ahırkapı açıklarına demirletildi“ dedi. Tulgar, kazanın meydana geldiği yerin İstanbul Boğazı‘nın en dar ve kaza riski yüksek bölgelerinden biri olduğunu ifade ederek, Boğaz‘daki akıntının da kazalarda etkili olduğunu söyledi.

MAKİNE ARIZASI“ İDDİALARI
Tulgar, Boğaz‘da kazaya karışan kaptanların genellikle sorumluluk almamak için “makine arızası“ nedeniyle kaza yaptıklarını öne sürdüklerini belirterek, yolculuğu boyunca arıza yapmayan gemilerin Boğaz geçişi sırasında arıza yaptığı iddialarının düşündürücü olduğunu vurguladı.
Kaptanların Boğaz‘a girmeden önce gemilerinin gerekli bakımını yaptırması ve Boğaz geçişinde kılavuz kaptan almaları gerektiğini dile getiren Tulgar, özellikle tecrübesiz kaptanların kılavuz almadan Boğaz‘dan geçmemesi gerektiğini kaydetti. Tulgar, İstanbul Boğazı‘ndaki deniz trafiğinin her geçen gün arttığını hatırlatarak, yaklaşık 3 ay sonra devreye girmesi planlanan Türk Boğazları Gemi Trafik Bilgi Sistemi‘nin kazaların önlenmesinde yararlı olacağını sözlerine ekledi. Bu arada, Liman Başkanlığı yetkilileri, kazanın “dümen kilitlenmesi“nden kaynaklandığını belirttiler.
Polis yetkilileri ise Yeniköy‘deki “Aleko‘nun Yeri-Deniz Park Restoran“a çarpan kosterin kaptanının, gemide meydana gelen hasar dolayısıyla görevinin başından ayrılmadığını, bu nedenle kaptanın ifadesinin daha sonra alınacağını kaydettiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-bogazinda-kaza-_1544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!