Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul, Brüksel'de Avrupalılığını Savundu

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, yurtiçi resmi açılış töreninin ardından Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu’nda uluslararası bir tanıtım etkinliğine imza attı. Parlamento binasında yapılan tanıtım, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, Avrupa Birliği parlamenterlerini, uluslararası sivil toplum kuruluşlarını,

yapi.com.tr
İstanbul, Brüksel'de Avrupalılığını Savundu

İstanbul’un 2000 yılında başlayan Avrupa Kültür Başkenti yolculuğunu dün (2 Şubat 2010) Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen etkinlik ile Avrupa Birliği’nin merkezine taşınmış oldu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, yurtiçinde gerçekleşen resmi açılış töreninin ardından Avrupa Parlamentosu’nda uluslararası bir tanıtım etkinliğine imza attı. Parlamento binasında gerçekleştirilen etkinlik, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) parlamenterleri, uluslararası sivil toplum kuruluşları, akademik çevreyi ve uluslararası basını bir araya getirdi.

Panelde, İstanbul’un Avrupa kültürüne katkısı değerlendirildi

Türkiye ve AB'nin kültürel, politik ve akademik çevrelerinden, 500’ün üzerinde önemli ismi bir araya getiren İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti uluslararası tanıtım etkinliği, İstanbul’un dünya kültüründeki rolünü ve katkılarını konu alan panel ile başladı. Avrupa Parlamentosu'nun 15 milletvekili başta olmak üzere, 180 seçkin davetlinin izlediği panel, İstanbul'un eski sakinlerinden BBC Avrupa temsilcisi Johnny Dymond’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Türkiye’nin Sosyalist Grup Daimi Bölge Raportörü Richard Howitt, Sosyoloji Profesörü Nilüfer Göle ve uluslararası kültür eleştirmeni Yudhishthir Raj Isar, İstanbul’un 2010 yılı boyunca taşıyacağı Avrupa Kültür Başkenti unvanının anlamı ve önemini değerlendirdiler.



Bağış paneldeki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Avrupa halkını temsil eden bir kurum olan Avrupa Parlamentosu, farklı kimlikler temelinde kurulan ve ortak Avrupa değerlerini paylaşan bir Avrupa kültür topluluğunu bir araya getirmektedir. Kültürler Başkenti İstanbul'u, medeniyetin başlangıcından bu yana sanata ve kültüre ilişkin birçok etkinin bir noktada birleştiği eşsiz bir Avrupa ve dünya kültür merkezi kılan olgunun özünde yatan da aynı birliktelik ve farklılık fikridir”

Avrupa Parlamentosu’ndan kimler katıldı?

Tanıtım etkinliği, panelin ardından, Türkiye-AB Karma Parlemento Komisyonu Üyesi Andrew Duff'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve yaklaşık 500 kişilik bir davetli grubunun katıldığı resepsiyonla devam etti. Resepsiyona çok sayıda Avrupa Parlamentosu milletvekilinin yanı sıra, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Yeni Üyesi Stefan Füle de katıldı. Avrupa Komisyonu’nun üst düzey isimlerinden olan Füle’nin son dakikada programını değiştirerek etkinliğe katılması, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtım etkinliğinin AB kurumlarından ilgi ve destek gördüğünün bir kanıtı olarak değerlendirildi.



Resepsiyon sırasında, Avrupa Parlamentosu’nda dört temel siyasi görüş olan Liberal Demokrat Grubu, Sosyal Demokrat Grubu, Yeşiller Grubu ve Avrupa’nın Halk Partisi’nin temsilcileri de söz alarak görüşlerini davetlilerle paylaştılar.

Liberal Demokrat Grubu milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Andrew Duff, Sosyal Demokrat Grubu milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komisyonu üyesi Hannes Swoboda, Yeşiller Grubu milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre ile Avrupa’nın Halk Partisi Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliğini desteklediklerini belirterek, bu unvanın Türkiye-AB ilişkilerini zenginleştirmesindeki önemine değindiler.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtım resepsiyonuna ev sahipliği yapan Duff, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın uluslararası tanıtım etkinliğinin Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleşmesinden mutluluk duyduklarını belirterek, "Politik ve ekonomik zorluklar, AB-Türkiye ilişkilerini etkilemeye devam ediyor. Ancak İstanbul hiç şüphesiz, kültürel üstünlüğü ve tarihi mirası ile Avrupa Birliği ve Türkiye tarihine ışık tutan bir şehirdir" şeklinde konuştu.  

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi resepsiyonda yaptığı konuşmada, “Bu önemli yılın İstanbul’un kültürel çeşitliliği ve sanatsal zenginliğinin vurgulanması açısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum. İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliği unvanını tüm İstanbulluların katılımı ve katkılarıyla 2010 yılı boyunca taşıyacaktır. Bugün burada İstanbul’u sizlerle yaşayabilmemize imkân veren herkese teşekkürü bir borç biliyorum. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sürecinde kat edilen yol, bugün bizi Avrupa’nın kalbi olarak nitelendirilen bu parlamentoda İstanbul’u tanıtmak adına sizlerle bir araya getirdi. Avrupa’nın en canlı kültürel merkezi, yeniliklerin ve geleneklerin buluşma noktası İstanbulumuz 2010 yılı boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çok önemli bir katılımcı projedir. Şehrimizin kültür ve sanat alanındaki potansiyelini sergilemek açısından da önemli bir fırsattır” dedi.

Konuşmalarının ardından, davetliler arasında sürpriz bir çekiliş düzelenerek, çekilişin talihlisi Avrupa Kültürel Vakfı Direktörü Katherine Watson'a İstanbul seyahati hediye edildi.

Resepsiyonun etkileyici anlarından biri de, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy’nin sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen performanstı. Uluslararası platformlarda ödül almış break dans ustası “amigo” Kadir Memiş’in Zeybek ve break dans karışımı “Zeybreak” dansı ile Türkiye’nin en genç bale topluluğuna sahip Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin, müziği Utku Şıllıer’e ait “subtext” adlı hicivsel dans parçasının eşliğinde gerçekleştirdiği sahne performansı, Türkiye’nin genç ve dinamik yüzünü Avrupa’ya göstermesi açısından dikkat çekiciydi.

Avrupa’nın merkezi olarak nitelenen ve politik açıdan Avrupa’nın kalbi konumundaki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtım etkinliği; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nca yürütülen projelerinin yanı sıra, kentin kültürel ve sanatsal kapasitesinin tanıtımı açısından da önemli bir fırsat olarak nitelendirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-brukselde-avrupaliligini-savundu_76322.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!