Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Çevre Planı İptal Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'na mahkemeden iptal kararı çıktı. Planın, Galataport, 3'üncü köprü, Haydarpaşa Limanı gibi tartışılan projelerin önünü açtığı iddia ediliyordu. İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi kararında, "1/100.000 ölçekli çevre planı hazırlama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde değil, Çevre ve

CNN Türk
1 İstanbul Çevre Planı İptal Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'na mahkemeden iptal kararı çıktı. Planın, Galataport, 3'üncü köprü, Haydarpaşa Limanı gibi tartışılan projelerin önünü açtığı iddia ediliyordu. İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi kararında, "1/100.000 ölçekli çevre planı hazırlama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde değil, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda olduğu" belirtildi.
 
Plan, 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilmiş, 8 meslek odası plana itiraz ederek mahkeme yolunu açmıştı.
 
İnşaat Mühendisleri Odası'nın açtığı davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Yetki ve şekil unsuru bakımından hukuka uyarlık görülmemiştir" denilerek iptal edilen kararı temyiz edecek. Ancak şu anda plan hükümsüz durumda...
 
Topbaş: "Temyize gideceğiz"
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iptal kararını temyize götüreceklerini belirterek, "Yarın sıkıntıya düşmeyelim diye bir 'B' planı hazırladık. 'B' planı çerçevesinde tekrar adımımızı atarak inşallah yine bu sıkıntıyı aşarız" dedi.
 
Topbaş, Tiran Belediye Başkanı Edi Rama ile Saraçhane'deki başkanlık makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, "Belki hizmetlerimiz kıskanılıyor. Çevre düzeni planlarıyla ilgili 66 dava açıldı. Bunların bir çoğunda ara kararlar hep lehimizde" diye konuştu.
 
Çevre düzeni planlarının kentin geleceğini hazırlamak adına önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, çevre düzeni planlamasının, 348 üyeli Meclis'ten oy birliğiyle geçtiğini, planın yapılma sürecinde odalara "görüşlerinizi verin" dediklerini, odaların görüş vermediğini, davetlerine katılmadıklarını, bunun iyi niyeti göstermediğini ifade etti.
 
"Planlar iptal edilmedi"
 
Bir gazetecinin, "Bu durdurma ile Ataşehir'in finans merkezi olması, Galataport gibi projelerin de hayata geçirilemeyeceği ifade ediliyor. Doğru mudur?" sorusu üzerine Topbaş, "Hayır, tamamen yanlış. Bahsedilen alanlar, Ataşehir planları filan iptal edilmiş değil. Onlarla ilgili planlar şu anda yürürlükte. Kartal'daki dönüşüm projesi de durmaz. Aynı şekilde Kartal'daki proje devam edecek" dedi.
 
Topbaş, bir gazetecinin, "Bu plan durdurulsa bile buralardaki ihaleler yine gerçekleştirilecek, bu projelerin hepsi hayata geçirilecek" şeklindeki değerlendirmesi üzerine, "Kesinlikle öyle. Kesinlikle 1/5000 planlar var. O bölge planları yürürlükte. Onlar devam edecek" dedi.
 
"B" planı
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "B" planına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Yeni bir çevre düzeni planı hazırladık. Olası ihtimal, böyle birtakım gerekçeler, yarın başımıza iş çıkartırlarsa ikinci adım olarak bu planıdevreye koyup Meclisimize bunu takdim edip 'buyurun' deyip bu işi bitirmek..." dedi.
 
Topbaş, odaların eleştirileri ile ilgili olarak da bir televizyon programında Mimarlar Odası Şube Başkanı'nı "esefle" takip ettiğini belirterek, "Kenti 1950'lerde kalmış bir mantıkla yorumluyor. Bir meslektaş olarak, olamaz böyle bir şey" diye konutu.
 
İgdaş'ın Botaş'a 'müşterilerini devret' çağrısı
 
Kadir Topbaş, İGDAŞ'ın BOTAŞ'a "müşterilerini devret' çağrısının hatırlatılması üzerine de kentin doğalgazı ciddi anlamda kullanmaya başladığını ve BOTAŞ'ın iyi bir müşterisi olduklarını belirterek, "Hiç borcumuz yok. Parayı zamanında ödüyoruz. İyi bir alıcı olarak kent içindeki bu dağıtımın müşterileriyle birlikte bize devredilmesi İGDAŞ olarak çok daha doğru olur. Bunu talep ediyoruz" diye konuştu.
 
Sultanahmet'teki otel
 
Bir gazetedeki "Sultanahmet'teki bir otelde turistlere içki servisi yapılıp, yerli müşterilere içki verilmemesine" ilişkin haberin hatırlatılması üzerine Topbaş, "Şunu anlamak mümkün değil. Maalesef Türkiye'nin en saygın gazetelerinden bir tanesinin manşetinde 2 günden beri 'Dubai usulü alkol'... Ne demek bu ya, ne yapmak istiyorlar, niyetleri ne, kime karşı? Yani hükümeti bir yerde sarsmak adına böyle birtakım şeyler mi göstermek istiyorlar? Turistlere vermiş, Türklere vermiyormuş. İşletmenin kendi uygulaması..." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-cevre-plani-iptal-edildi_61746.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • insanlar layik oldukları idarelerce yönetilirler YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!