Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul, Dünya Mirası Listesi’nden Çıkarılmak Üzere

UNESCO,acil olarak bir eylem planı oluşturulmaması halinde,İstanbul’un “Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne alınacağına” dikkat çekiyor.

NTV-MSNBC
İstanbul, Dünya Mirası Listesi’nden Çıkarılmak Üzere

b>UNESCO,acil olarak bir eylem planı oluşturulmaması halinde,İstanbul’un “Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne alınacağına” dikkat çekiyor.

Araştırmacı Fikret Toksöz ise “Dünya Mirası Listesinden çıkarılmak Buda heykellerini yıkan Taliban rejimiyle aynı kategoride değerlendirilmek anlamına gelir” dedi.

Bir yanda Ayasofya’nın yüz yıllara meydan okuyan ihtişamı, diğer yanda Süleymaniye, Zeyrek Evleri ve eşsiz güzelliğiyle Boğaziçi. Roma, Bizans ve Osmanlı’nın zenginliğini yaşatan İstanbul 1985’ten beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde. Ancak 7 ay içinde bu listeden çıkralma tehlikesiyle karşı karşıya:
“Biz istanbul’u “Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi”ne koymak istemiyoruz. Ancak öncelikle bir eylem planı oluşturulmalı, sonra da bir İstanbul yasası çıkarılmalı. Dokuz yıl önce Türkiye taahhüt etti ancak hala bu planı hazırlamadı. Biz Marmaray ya da Metro’ya karşı değiliz istediğimiz uluslararası kazı standartlarına uyulması.”

UNESCO Özel Projeler Müdürü Minja Yang, İstanbul gibi tanınmış bir şehrin iki milyon’dan az turist çekmesi bu ilgisizlikle açıklanabilir diyor.

CİDDİ PRESTİJ KAYBETTİRECEK
Sabancı Üniversitesi Öğretim Gör. Fikret Toksöz, Türkiye’ye ciddi prestij kaybettireceği görüşünde:

“Dünyadaki bu koruma listesinden alınıp da tehlike altınadaki miras listesine almak demek Taliban rejiminin Afganistan’da Buda heykellerini yıkmasıyla eş değer hale getiriyor. Yani biz koruyamıyoruz, bu tehlike altında uluslararası camia korusun.”
UNESCO Dünya Mirası Komitesi İstanbul’la ilgili kararını Temmuz ayında verecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-dunya-mirasi-listesinden-cikarilmak-uzere_19107.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!