Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Mimarlık Rehberi Haritaları, Sayısal Grafik tarafından hazırlandı

İstanbul Mimarlık Rehberi Haritaları, Sayısal Grafik tarafından hazırlandı

yapi.com.tr



stanbul, Temmuz 2005’de bir büyük uluslararası kongreye daha ev sahipliği yapıyor: 22. Uluslararası Mimarlar Birliği Kongresi. Böyle bir kongrede, İstanbul için eksikliği hissedilen İstanbul Mimarlık Rehberi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından, Prof. Dr. Afife Batur direktörlüğünde hazırlanıyor. Geniş bir bilimsel ve teknik ekibin katkılarıyla hazırlanan İstanbul Mimarlık Rehberi, 950’den fazla yapıt hakkında bilgi içeriyor. İstanbul Mimarlık Rehberi’nde yer alan bilgiler, dönem ve bölge uzmanlarının yazdığı bölgeyi tanıtıcı metinler, gridlere göre bölümleme ile 1:10,000 gerçek ölçekli kent planları ve üzerlerinde işaretli yapılar, yapıların siyah-beyaz, belgesel nitelikli ve güncel fotoğrafları, çizimleri ve yapılarla ilgili kısa metinlerden oluşuyor. Yapı metinleri, yapıtın tarihini, mimarını, yaptıranını ve geçirdiği onarımları-yıkımları içermekle beraber, mimari özelliklerini de özetiyor.

Rehberde yer alan 50 kadar harita, SAYISAL GRAFİK tarafından, e-harita™ teknolojisi ile hazırlandı. SAYISAL GRAFiK ayrıca, rehberin daha geniş kullanıma açılması, arama/sorgulama işlemleri ile ilgilenilen veriye ve haritaya daha kolay ulaşılması için de etkileşimli bir İnternet sitesi oluşturdu. İnternet’ten yayımlanan etkileşimli haritalara www.e-harita.com.tr/istarchguide adresinden erişilebilir. Kongre katılımcılarına dağıtılacak İstanbul haritası ve etkinlik yerlerini gösteren Kongre Vadisi haritası da yine SAYISAL GRAFİK tarafından hazırlandı ve basıldı.

İstanbul Mimarlık Rehberi bölgelere göre üç ve döneme göre bir kitap; toplamda dört kitaptan oluşuyor:

1. Tarihi Yarımada - Historic Peninsula

2. Galata - Galata

3. Boğaziçi ve Adalar- Bosphorus and The Prince’s Islands

4. Modern Mimarlık - Modern and Contemporary

Birinci kitapta, İstanbul’un Tarihi Yarımadası, Eyüp-Silahtarağa, Bakırköy’ ve Yeşilköy’ü içeren bölgedeki, 1930’lara kadar olan dönemdeki tarihi ve mimari nitelik taşıyan yapıtlar yer alıyor. İkinci kitap, Galata, Pera, Taksim-Talimhane, Kurtuluş, Şişli, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı-Teşvikiye, Dolapdere, Kasımpaşa, Hasköy ve Sütlüce’yi de içine alan bölgeyi kapsıyor. Üsküdar, Kadıköy-Bostancı arası, Adalar ve Boğaziçi yerleşimini (Ortaköy-Rumeli Feneri ve Üsküdar-Anadolu Feneri) içine alan bölge üçüncü kitabın konusu. Son kitap ise, yukarıdaki bölgelerde 1930’lar sonrası yapılmış nitelikli Modern ve Çağdaş mimarlık yapıtlarını içeriyor.

Rehberde, yapılar hakkında tek tek bilgi veren metinlere geçilmeden önce, İstanbul’un kentsel gelişimi, İstanbul’daki koruma alanları, yol dokusu ve ulaşım ağı ile ilgili genel bilgileri içeren ve kentin daha iyi kavranmasını sağlayacak, konuların uzmanlarınca kaleme alınmış metinler ve haritalar da yer alıyor. Bu bölümdeki İstanbul’un koruma alanlarının haritası, parçalar halindeki mevcut haritaların, ilk defa İstanbul Mimarlık Rehberi için bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-mimarlik-rehberi-haritalari-sayisal-grafik-tarafindan-hazirlandi_29107.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!