Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Modern Sanat Müzesi Açılıyor

İstanbul, yıllardır özlenen modern sanat müzesine kavuşuyor. Karaköy Rıhtımı'nda, 8000 metrekarelik bir alana yayılan 4 numaralı Antrepo'da hayata ge

yapi.com.tr/Deniz TÜRKERİ
İstanbul Modern Sanat Müzesi Açılıyor

stanbul, yıllardır özlenen modern sanat müzesine kavuşuyor. Karaköy Rıhtımı'nda, 8000 metrekarelik bir alana yayılan 4 numaralı Antrepo'da hayata geçirilen İstanbul Modern Sanat Müzesi 11 Aralık 2004 tarihinde açılıyor.


İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın çatısı altında hayata geçirilen İstanbul Modern için Eczacıbaşı Topluluğu kurucu olarak ilk yatırım ve proje yönetim finansmanı ile çekirdek koleksiyonu sağladı. Avea ve Hedef Alliance ise İstanbul Modern'in ana sponsorları.



"Toplumla içiçe, yaşayan bir müze" hedefiyle yola çıkan İstanbul Modern, aynı zamanda bir kültür ve eğitim kurumu niteliği de taşıyacak. İstanbul'un Avrupa'nın kültür başkentlerinden biri olma sürecine katkıda bulunmayı ve yılda bir milyon ziyaretçi ağırlamayı amaçlayan İstanbul Modern, ilk yıl içinde yirmi bin ilköğretim öğrencisine sanat eğitimi vermeyi planlıyor.

İstanbul Modern'in baş küratörü, halen Venedik ve Moskova Bienalleri'nin küratörlüğünü yürüten, daha önce ülkemizde de 1997 İstanbul Bienali'nin küratörlüğünü üstlenen Rosa Martinez olacak. Martinez, müzelerin ortak belleği korumak ve yorumlamak için önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak; bir kültür üretim merkezi olarak müzelerin önemine dikkat çekiyor. Martinez, İstanbul Modern'in sanat izleyicisiyle bütünleşmek üzere yola çıktığını belirterek, müzenin yerel ile evrensel kültür arasında önemli bir köprü görevi üstleneceği söylüyor.



Müzenin Sanat Danışma Kurulu Rahmi Aksungur, Enis Batur, Bülent Erkmen, Zeynep İnankur, Hüsamettin Koçan, Ayla Ödekan, Kaya Özsezgin ve Samih Fırat'tan oluşuyor. Fotoğraf Danışma Kurulu'nda ise Engin Özendes, Şakir Eczacıbaşı, Ara Güler, Ali Akay ve Bülent Erkmen yer alıyorlar.

Yeniliğe ve değişime açık bir müze

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, sanatın bireysel gelişiminin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını hatırlatarak şunları söyledi: "İstanbul Modern' in kapıları, ülkemizin sanat alanındaki birikimini, yaratıcılığımızı, dinamizmimizi, sahip olduğumuz evrensel değerleri, çağdaş kültür kimliğimizi ortaya koymak için açılıyor. İstanbul Modern' de sergilenen sanat eserleri, çağdaş görsel sanatların ülkemizdeki artık kökleşmiş geleneğini gözler önüne seriyor.

Çoksesli ve dinamik bir kültür merkezi

Müzenin ana salonlarında dönüşümlü olarak, ülkemizin önemli koleksiyonlarından katkıların yanısıra, satın alma ve bağışlarla oluşan kalıcı koleksiyon sergileri yer alacak, bu sergiler 20. yüzyılın başından günümüze Türk modern ve çağdaş sanatının seçilmiş yapıtlarını içerecek. Açılışla birlikte sunulacak "Gözlem/Yorum/ Çeşitlilik" başlıklı ilk koleksiyon sergisinin küratörleri Ali Akay, Levent Çalıkoğlu ve Haşim Nur Gürel.

Belli Aralıklarla yenilenen süreli sergiler ise ulusal ve uluslar arası modern ve çağdaş sanatın seçkin örneklerinden oluşacak. Müzenin girişindeki bahçede çağdaş heykel sanatının gelişim süreci sergilenecek. Yeni Medya Alanı ise video sanatı yapıtlarının izlenebileceği kablosuz bilgisayar ortamından oluşacak.

Müzede fotoğraf yapıtları da özel bir galeride sergilenecek. Bu bölümün küratörü Engin Özendes olacak.

İstanbul Modern yalnızca sergileri ile değil, çeşitli etkinlikleri ve sosyal mekanları ile de "yaşayan bir müze" olacak. Eğitim programları, özel bir alanda, farklı yaş gruplarına yönelik olarak, uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Öğrenciler, eğitimciler tarafından hazırlanan "Bir Sanatçıyı Tanımak", "Sanat Yapıtlarını Anlamak ve Yorumlamak" gibi çalışmalar katılabilecek. Bu bölümün yöneticisi, Yıldız Üniversitesi Sanat Eğitimi Fakültesi Öğretim Üyesi Zehra Erkün.


Müze içerisinde yer alan Modern Sanat Kütüphanesi, halka açık olacak. Kütüphanenin çekirdeğini, Modern Türk Sanatı' nı konu edinen kaynaklar oluşturacak. Paralel olarak, Modern Dünya Sanatı'nın ana sorunlarını, akım ve eğilimlerini, belli başlı figürlerini kuşatan yapıtlara da yer verilecek. Kütüphane ve Yayınları Enis Batur yönetecek.

Arthouse Sinema Merkezi'nde ise, bağımsız sinema örnekleri ve festivaller dışında gösterim olanağı bulunmayan filmlerden oluşan zengin bir program sunulacak. Sinemanın işletmesini Event 4 üstleniyor. Müze Mağaza'sında da sergi ve etkinliklerle bağlantılı katalog, kitap, özgün hediyelik eşya, röprodüksiyon ve posterler satışa sunulacak. Loft tarafında işletilecek İstanbul Modern Kafe ise yalnızca müze ziyaretçilerine değil, dışarıdan gelenlere de açık, keyifli bir buluşma ve mola mekanı olacak.

İstanbul Modern pazartesi günleri dışında her gün 10:00-18:00 arası açık olacak. Perşembe günleri ise ziyaret saaati 20:00'ye dek sürecek. Giriş ücreti 5 YTL olacak. Öğrenciler ve gruplar indirimli olarak, 2YTL'ye müzeyi gezebilecekler.

İstanbul Moden'in kapıları, 1 Ocak 2005 tarihine dek tüm sanatseverlere ücretsiz olarak açık olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-modern-sanat-muzesi-aciliyor_21865.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!