Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'a 750 bin Konut

Küçükçekmece'de gerçekleşecek büyük dönüşümle 13 etapta 170 bin konut yenilenecek. TEM'in kuzeyinde 750 bin nüfuslu yeni bir kent kurulacak.

Sabah Emlak



b>Küçükçekmece'de gerçekleşecek büyük dönüşümle 13 etapta 170 bin konut yenilenecek. TEM'in kuzeyinde 750 bin nüfuslu yeni bir kent kurulacak.

Seçimlerden 40 gün sonra kentsel dönüşüm programının protokolünü imzalayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, dönüşüm için 12 kişilik birimi kurdu. Şimdi Küçükçekmece'de 750 bin kişinin yaşayacağı yeni bir kent kuruluyor. Toplu Konut İdaresi , Kiptaş ve belediyenin yanı sıra özel sektör kuruluşları ile çalışma başlatan Belediye, Bahçeşehir ile Başakşehir arasında kalan geniş alanda yeni bir kent kuracak. Büyükşehir Belediyesi'nde 9 yıl İmar Komisyonu Başkanlığı yapan Yeniay, "Dönüşümden yararlananlar 120 milyarlık daireyi 50 milyara alacak" diyor.

Kentsel dönüşüm projelerinin ilk olarak başladığı Küçükçekmece'de 750 bin kişinin yaşayacağı yeni bir kent kuruluyor. Toplu Konut İdaresi, Kiptaş ve belediyenin yanı sıra özel sektör kuruluşları ile çalışma başlatan Küçükçekmece Belediyesi, Bahçeşehir ile Başakşehir arasında kalan geniş alana yeni bir kent kuracak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 9 yıl İmar Komisyonu Başkanı olarak çalışan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Halkalı Konutları ve Başakşehir'in dışında bütün ilçenin dönüşüm programına alındığını belirterek, "Bunu sadece kamu eliyle yapmayacağız. Özel sektörün bu dönüşümü sağlamasına imkan tanıyacak çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi. Dönüşüm projeleri için bir çok ülke gezen Yeniay, 15 yıl sonra bütün ilçenin dönüşebileceğini bunun da İstanbul'un çehresini değiştireceğini vurguluyor.

İstanbul'un Prestiji
Neden kentsel dönüşüm projeleri ilk olarak ilçenizde gündeme geldi?
Bu bir tesadüf değil. Birikim ve koordinasyon gerektiriyor. Ben eski Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı'ydım. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar eski Kiptaş Genel Müdürü'ydü yani İstanbul'u biliyor ve tecrübeli. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da mimar olması ve sağladığımız koordinasyon dönüşüm programının ilçemizden başlamasının nedeni. İstanbul'u yeniden planlama zorunluluğumuz var. Dönüşümü yapmamızı gerektiren hususlar, şehrin eskimiş ve yıpranmış olması, depremsellik açısından tehlike arz etmesi ve kontrolsüz yapılaşma sonucu yaşam kalitesinin düşük olması. Özellikle TEM'in kuzeyi tamamen kaçak ve kontrolsüz yapılaşmış. Yaşam standardı İstanbul standardının çok altında. Anadolu'da dahi göremediğimiz bir yaşam standardı ile karşı karşıyayız. Üstelik uluslararası alanda prestij olan Olimpiyat Stadyumu'nun yanı başında TEM otoyolundan hemen görülebilecek bir noktada.

Buraların dönüştürülmesi ilk olarak kimin aklına geldi?
Seçimlerden sonra Toplu Konut İdaresi(TOKİ) Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi bir protokol imzaladık. Hazırladığımız protokol ile TEM otoyoluna yakın olan Olimpiyat Stadyumu'nun doğu ve batısında bulunan iki alanı dönüştürme kararı aldık.

7 ay önce 2 bin 640 konutun imalatı başladı ve yıl sonunda bitecek.

Şu anda TOKİ inşaatları sürüyor. Kiptaş da bir ay içinde Sefaköy'de yaklaşık bin konutluk proje başlatacak.

Dünyada ilk Olacak

Bu konutlarda kentsel dönüşüm kapsamında anlaştığınız aileler mi oturacak?
Dönüşüm programını başlattığımız ilk etapta yaklaşık 800 bin aile yaşıyor. Öncelikli olarak bu aileler bu konutlara taşınacak. Sadece İstanbul değil demokratik olan hiçbir ülkede bu denli büyük bir dönüşüm programı gerçekleştirilmedi. Dünyada herkesin konuştuğu İngiltere'deki Dockland 30 hektarlık bir alan. Bizim dörtte birimiz kadar bir alan. Yaşayan insan açısından baktığımızda ise 10'da biri kadar. Üstelik 15 yılda çözmüşler.

Bölgenin tümü Hazine arazisi mi?
Yüzde 60'ı Hazine yüzde 40'ı özel şahıslara ait. Bir bölgede tespitlerimiz bitti. Enkaz bedelleri tek tek tespit ediliyor. Bundan sonra bu vatandaşlarımızla tek tek protokol yapacağız. Hedefimiz buradaki insanlarımızın hepsiyle mutabakata varmak. Zaten vatandaşlarımız orada yaşadıkları hayattan memnun değil. Bizim vereceğimiz konutlar ise lüks ve çağdaş. Maliyet fiyatına da verdiğimiz için baştan karlı oluyorlar. Örneğin 120 milyara alacakları bir daireye 50 milyar liraya sahip olacaklar. Bu ilk etap olacak.

Dönüşüm projesi ile toplam kaç aile ve kaç vatandaş sağlıklı konutlarda oturulacak?
İlçemizde 220 bin konut var. Bunun 50 bini sağlıklı, geri kalan 170 bin konut ise tamamen dönüştürülecek. Burada 750 bin kişi yaşayacak.

Bunun yasal ve fiili zorlukları olmayacak mı?
Vatandaşı bilgilendirerek yasal planları tanımlayıp bir dönüşüm programına alırsanız oradaki insanlar buna göre hareket edecektir. Buradaki dönüşüm faaliyetinin önünü tıkayanlar olursa kamu müdahil olmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbula-750-bin-konut_31127.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!