Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Belediye Reformunun Maliyeti...

İstanbul’a Sekiz Yeni İlçe Kararı Siyasi mi

Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtığı, İstanbul’da da sekiz yeni ilçe oluşmasını öngören tasarıya, muhalefet partilerin belediye başkanları, siyasi olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Hürriyet Gazetesi



ükümetin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtığı, İstanbul’da da sekiz yeni ilçe oluşmasını öngören tasarıya, muhalefet partilerin belediye başkanları, siyasi olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise tasarıyı, "tarihi bir karar" olarak yorumladı. Şehir Plancısı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ise uygulamayı, "Doğru bir adım. Daha nitelikli bir hizmet gelir" diyerek savundu.

Kadir Topbaş

Yeni ilçelerle birlikte daha kaliteli hizmet verilebileceğini belirten Topbaş, "Çalışma yapılırken Başbakan Erdoğan kesinlikle ilçe sınırlarına müdahale edilmemesi yönünde talimat verdi. Hatırlarsanız geçmişte bir gecede Gökkafes’in olduğu parsel Beyoğlu sınırlarından Şişli sınırlarına aktarıldı. Biz fırsat bu fırsat geri alalım mantığı gütmedik. Çalışma hiçbir şekilde siyasi bir değerlendirme değil, yerel yönetimlerin tamamen şehir yönetimine uygun hale getirilmesi çalışmasıdır."

Selami Öztürk

Kadıköy’ün CHP’li Belediye Başkanı Öztürk, uygulamanın siyasi olduğunu savunarak, "Ancak, bilinmeli ki CHP orada da kazanacak. Eminönü ile Fatih’i birleştirip bir milyonluk ilçe kuruluyor, 700 bin nüfuslu Kadıköy bölünüyor. Bunu anlamak mümkün değil. Uygulama tamamen siyası. Daha önce Erengazi teklif edilmişti, şimdi Ataşehir yapılıyor. Vatandaşlar dikkatli olmalı" dedi.

Prof. Nurettİn Sözen

İstanbul’un eski belediye başkanlarından Prof. Sözen, kararın siyasi olduğunu belirterek, "Yapılanlar uluslararası geleneklere, Paris Şartı’na aykırı. Değişiklikler yöre halkının iradesiyle yapılır. Gerekirse referanduma gidilir. Siyasi amaçlı olduğu ortada olan bu uygulamaya öncelikle orda yaşayan insanlar tepki göstermeli.

Hükümet doğru yaptı

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp (Şehir Plancısı): İki kademe belediyelerin kaldırılması bence doğru bir yaklaşım. Bence, bu yeni düzenleme daha nitelikli bir hizmet getirecektir. Hükümet doğru yaptı. Bunların yerel seçimlere, büyük etkisi olacağını sanmıyorum.

Mahkeme iptal eder

Prof. Ali Ülkü Azrak (Hukukçu): Siyasi amaçla iktidarın oy vermeyen ilçeleri bölerek, muhalif oyları eritmesi Anayasa’ya aykırı. Yeni ilçe kurulmasında bir de seçim çevresinin değişmesi var. Yeni ilçe kuruluşunda Anayasa’nın gösterdiği gereklilik dışında mesela siyasi bir düşünceyle olursa, Anayasa’ya aykırı olur.

Beldeler ilçe oldu

Başakşehir: Tasarıyla, Esenyurt Belediyesi’yle aralarındaki sınır mücadelesiyle zaman zaman gündeme gelen ANAVATAN’lı Bahçeşehir Beldesi iptal edilecek, Başakşehir ve İkitelli’nin bır kısmının bir araya gelmesi ile Başakşehir ilçesi ortaya çıkacak.

Arnavutköy: Bir milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Gaziosmanpaşa’dan Arnavutköy ve Sultangazi adlı iki yeni ilçe çıkacak. Bolluca, Taşoluk, Boğazköy, DP’li Haraççı beldelerinin kendisine bağlanmasıyla Arnavutköy ilçe olacak. Çatalca’nın iki beldesi CHP’li Durusu ve Hadımköy de Arnavutköy’e bağlanacak.

Esenyurt: Kıraç’ın da bağlanmasıyla Esenyurt ilçesi oluşacak.

Beylikdüzü: Yakuplu ve ANAVATAN’lı Gürpınar beldeleri Beylikdüzü’yle birleşecek.

Sultangazi: TEM Otoyolu’nun kuzeybatısındaki Gazi Mahallesi, Sultançiftliği ve Habibler’den oluşacak.

Sancaktepe: Samandıra, Sarıgazi, Yenidoğan beldeleri Sancaktepe adıyla ilçeye dönüşecek.

Çekmeköy: Alemdar, bağımsız belediye başkanı olan Ömerli ve ANAVATAN’lı Taşdelen beldelerinin bir araya gelmesiyle Çekmeköy ilçesi oluşacak.

Ataşehir: Kadıköy-Üsküdar-Ümraniye bir parçası alınarak Ataşehir ilçesi oluşturulacak.

Muhalefet tepkili

Hükümetin, 42 yeni ilçe kurmaya yönelik kararı, muhalefet partilerinin tepkisine neden oldu. AKP’nin ilçelerin oluşturulması oy hesabıyla yaptığı iddia edilirken, söz konusu ilçelerin, "yerel seçimlere yönelik yatırım" olduğu söylendi.

Oy operasyonu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, hükümetin 42 yeni ilçe kurma kararının "kötü niyet" ürünü olduğunu söyledi. Ersin, AKP’nin zayıf olduğu yerleri bölerek güç kazanmaya çalıştığını belirterek, "AKP bir buçuk yıl önce reddettiği ilçe önerilerini bugün gündeme getiriyor ve İzmir Karabağlar’ı da ilçe yapmaya çalışıyor. Bu, oy hesabıyla yapılan bir operasyondur. AKP, bu yolla yerel seçimlerde avantaj sağlamaya çalışıyor" dedi.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise AKP’nin Adana Sarıçam ve Çukurova’da yerel seçimleri kaybetme riskinin yüksek olduğunu iddia etti. Seyhan, "Tümünü kaybetmemek için kendilerine bu yolla şans tanıdılar. Ortada bir oy avcılığı var. Kendilerine kurtarılmış bölgeler yaratmaya çalışıyorlar. Adana için iyi oldu" dedi.

Kurnazlık

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ise yeni ilçelerin kurulma kararının, yerel seçimlere az bir süre kala yapılmasının anlamlı olduğunu ifade etti. Tanrıkulu, "İyi niyetli olmayan, siyasi bir karar. Kaldı ki, bu bölünmeler halkı da mağdur edecek. İzmir Bayraklı ilçe olmayı çoktan hak etmiş bir bölge. Ancak AKP kurnazlık yapıyor ve 2004’deki oyları dikkate alarak yeni planlamalara gidiyor" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbula-sekiz-yeni-ilce-karari-siyasi-mi_59657.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!