Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'da Moloz Kuşatması

İstanbul’un dört bir yanında kaçak dökülen moloz dağlarıyla karşılaşılıyor. Avrupa ve Anadolu yakasında 11 aktif hafriyat döküm alanı olmasına rağmen İstanbul’un her iki yakasında da kaçak dökümler olanca hızıyla sürüyor.

yapi.com.tr
İstanbul'da Moloz Kuşatması

Büyükçekmece su havzası

DHA'nın haberine göre, Kaçak dökümlerle ilgili en ürkütücü tablo su havzalarında ortaya çıkıyor. Büyükçekmece su havzası da moloz işgaline uğrayan noktalardan biri. İstanbul'a nefes aldıran yerlerden biri olmasının yanında yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapan Büyükçekmece Gölü, üzerine kurulan barajla kentin su kaynakları arasında.

Yeşile moloz hançeri

Kaçak dökümcülerin gözüne kestirdiği yerlerden biri işte burası. Moloz dağlarının, baharın yeşile boyadığı havzaya bir hançer gibi saplandığı görülüyor.

Tarihi tren yolu yüzlerce metre uzunluğunda çöplük oldu

Arnavutköy sınırları içinde yeralan, havzanın yanıbaşında uzayıp giden yol da eşine ender rastlanır kaçak atık çöplüğüne dönüşmüş durumda. Kimyasaldan inşaat kalıntısına, buzdolabından çamaşır makinasına ve ne olduğu anlaşılamayan yüzlerce madde. Kimin nasıl, ne zaman attığı bilinmiyor. Ama sonuç korkunç. Asfaltın yanıbaşında kendi haline bırakılan bu yol yüzlerce metre uzunluğunda çöplüğe dönüşmüş durumda.

Arnavutköy'den Sarıyer'e, Sarıyer'den Şile'ye.. Su havzaları, göller ormanlar.. İşte İstanbul'un kaçak döküm haritası

Kaçak dökümcüler megakenti çevreleyen ilçeleri tercih ediyor. Şile Üvezli köyü. Köyün asfalt yolundan ormana giriş. Gözlerden uzağa gitmeye bile gerek duymayan kaçak dökümcü tonlarca ağırlığındaki molozu boşaltıvermiş ormanın girişine. Meşe ve çam ağaçlarının içindeki atık dağının sadece bir kaç metre ötesinde boy gösteren "moloz dökenlere ağır ceza" tabelası manzarayı daha da vahim hale getiriyor.

Belgrad Ormanı'na da, tabiat parkına da..

Ve bir tabiat parkı. Şile Avcıkoru tabiat parkı. Bu parkın yanıbaşında bile moloz dağlarıyla karşılaşmak mümkün.

İşte Belgrad Ormanı. Hem kente hem de kentte yaşayanlara nefes aldıran bir başka önemli nokta... Belgrad Ormanı'nden geçen yollar da kaçak dökümcülerin insafsızlığının kurbanı durumunda. Göktürk'ten çıkıp Belgrad Ormanı'nın içinden geçen yol, o yollardan biri.

Aynı zamanda İstanbul'un su kaynakları da olan Sazlıbosna ve Büyükçekmece gölleri. Her biri üzerindeki barajlarla kentin su kaynakları arasında sayılan göl havzaları. Piknikçilerin özensizliği nedeniyle her gün daha fazla çirkinleşen havzalar kaçak dökülen moloz ve atıklarla daha da tanımaz hale geldi.

Havadan görüntüler ürkütücü

Su havzalarının ve ormanların çöp işgaline uğrayan bölümlerinde her geçen gün büyüyen çöp ve moloz işgalinin çarpıcı boyutunu ortaya koyuyor. Üstelik Arnavutköy, Yeşilbayır köyü ve çevresinde olduğu gibi devasa büyüklükteki kaçak çöp ve moloz dağlarının, yıllardır süren bir vurdumduymazlığın ve denetimsizliğin sonucu ortaya çıktığı açıkça görülüyor.  

ETİKETLER: moloz hafriyat
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-moloz-kusatmasi_157557.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!