Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbulSMD sordu:"Büyükşehir Belediye Başkanı nerede?"

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ersen Gürsel, yaptığı basın açıklamasında, Taksim Gezi Parkı’nda İstanbullularla güvenlik güçlerinin karşı karşıya gelmesinin, belediyecilik ve kent plancılığı, kent yönetimi açısından çok vahim olduğunu söyledi ve sordu, "Büyükşehir Belediye Başkanı nerede?"

yapi.com.tr
İstanbulSMD sordu:"Büyükşehir Belediye Başkanı nerede?"

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Başkanı Ersen Gürsel Taksim Gezi Parkı’ndaki düzenlemelerle ilgili olarak ağaçların sökülmesiyle başlayan direniş ve parkta yapılması planlananlarla ilgili olarak görüşlerini açıkladı. ”Taksim Gezi’den sökülen her ağaç İstanbullu’ya ihanettir” başlığıyla servis edilen bültende Ersen Gürsel şunları söyledi:

İstanbul’un elde kalan ender yeşil alanlarından İstanbul Gezi Parkı’nın rant yapılanmasına teslim edilmesi çok temel bir yanlıştır. İstanbullu’nun nefes alma alanlarından birini küçültmekle kalmıyor, aynı zamanda AVM olarak yapılanmaya açarak merkez trafiğini de artırıyorsunuz. Zaten çok sıkışmış durumda olan kentlerimizde boş olan her santimi tasarlayarak yeşillendirecek yerde mevcut yeşilleri sökme kararını insan aklı almıyor. Sökülen her ağaç Istanbullulara ihanettir."

Ersen Gürsel, Taksim Gezi Parkı’nın Cumhuriyet döneminde yapılmış ve kent kimliğini simgeleyen çok önemli bir kentsel mekân olduğunu ancak, İstanbul’a yönelik son uygulamaların kent tarihini ve kimliğini hiçe saydığını söyledi. Gürsel sözlerini söyle sürdürdü.

Yapıldığı dönemde çağdaş bir düşünceyle kamu yararına oluşturulan bu parklar, şimdi yıkılarak yeniden, ticari amaçla değerlendirilmesi ve sözde eski bir yapıyı koruma amacıyla, aslında bir AVM oluşturulmasının çevrecilikle hiçbir ilgisi olamaz.”

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Gürsel açıklamasına şöyle devam etti:

"Her şey bir yana, karar alma sürecinde çarpıklıklar var. Bu kararlar alınırken Büyükşehir Belediye Başkanı nerde? Niye biz kente yönelik kararları Basbakan’dan duyuyoruz? Istanbullular bu sürecin neresinde? Şu anda Taksim Gezi’de nöbet tutanlara protestocu diyemeyiz. Onlar kentlerine ve dolayısıyla yaşamlarına sahip çıkıyorlar.  Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde parkını savunanların gazlandığını görmek mümkün değildir. İstanbul halkının yeşil alanını korumak amacıyla gerçekleştirdiği direniş sadece ve sadece saygı ile karşılanmalı. Bu davranış demokratik ülkelerde politikacıların saygıyla karşıladıkları bir davranıştır.”

İstanbulSMD Başkanı Ersen Gürsel, Taksim Gezi Parkı uygulamalarının, İstanbul’a yönelik diğer tepeden inme plan kararlarından farklı olmadığını, İstanbul’un akciğeri olan yeşil alanlarını rant uğruna yapılaşmaya feda ettiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulsmd-sordubuyuksehir-belediye-baskani-nerede_109316.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!