Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'u Gökdelen Kurtarır

İstanbul'da konutların yarısının değişmesi gerektiğine işaret eden Erkut Soyak, ilginç bir öneride bulundu 5-6 bina tek binada toplanır. Böylece ye

Sabah
İstanbul'u Gökdelen Kurtarır

b>İstanbul'da konutların yarısının değişmesi gerektiğine işaret eden Erkut Soyak, ilginç bir öneride bulundu 5-6 bina tek binada toplanır. Böylece yeşil alan ve yolların genişletilmesi için fırsat doğar.

Aldığı göçlerle dünyanın en büyük metropollerinden biri haline gelen İstanbul'un içinden çıkılmaz durumu depremden sonra kafaları daha fazla meşgul etmeye başladı. Sıkışan kent toplu konut projeleriyle gittikçe daha geniş bir alana yayılıyor. Ancak bunlar bile içerideki sıkışıklığa çözüm olmadı. Şimdi herkes, kendine göre bu karmaşaya bir çözüm bulmaya çalışıyor. Tabii, yaklaşan yerel seçimlerde belediye başkanlıklarına aday olacaklar da...

Çok katlı konut konusunda uzman Soyak'ın patronu Erkut Soyak, İstanbul'daki binaların yarısının oturulamaz durumda olduğunu düşünüyor. Bu binaların değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Soyak, böylece kentin hem trafik hem de çevre düzenlemesi açısından kurtarılabileceğini savunuyor.

3 MİLYON BİNA SORUNLU
Erkut Bey, belli ki bu konuda kafa patlatmış. Hatta, İstanbul'un ilçelerinden birinde belediye başkan adaylığına hazırlanan birinin isteği üzerine proje hazırlamış. İşte Ekrut Soyak'ın İstanbul'u kurtaracak projesi

"Türkiye'de 13 milyon konut var. Bunun 3 milyondan fazlasının değiştirilmesi lazım. Bunların büyük kısmı da İstanbul'da İstanbul'daki konutların yarısı değiştirilmeli. Eğer tuğlalarla örülmüş dört duvara konut deniyorsa o zaman sözümü geri alırım. Değiştirilecek konutlar 6'şarlı gruplara ayrılır. Bu 6 apartman yıkılıp yerine 20-25 katlı bir yapılır. Kat maliklerine birer daire, inşaatı yapacak olan firmaya da belli oranda daire verilir. Geriye kalan 5 dairenin yerine de yeşil alan, park gibi çevre düzenlemesi yapılır. İstanbul'u ancak bu formülle yaşanır hale getirebiliriz. Böylece hem sokak ve caddeleri genişletme imkanına kavuşuruz, hem de insanlar medeni bir ortamda yaşama fırsatı bulur." Soyak'a göre, İstanbul'un estetikten uzak görüntüsü de bu yolla bir nebze olsun düzeltilebilir. Soyak, sıkışan trafik için ise çift katlı demir raylar üzerine kurulmuş yollar önerdi

ÇOK KAT DERT DEĞİL
Peki ya deprem... İstanbul gibi fay hatlarının kucağında olan bir bölgede bu kadar yüksek binalar ne kadar güvenli olur? Soyak'ın verdiği cevap tek cümlelik oldu "Tokyo, San Fransisco da fay hatlarının kucağında, ama oralarda hiç böyle sorular sorulmuyor."

Soyak'a, gecekondularla ilgili bir çalışma yapıp yapmadığını sorduk. Ancak görünen o ki bu konuda bir proje üretmek oldukça zor. Çok zor şartlarda yaşasalar bile gecekondu sakinleri, güvenli, sıcak, rahat apartman daireleri yerine üstü tenekeyle kaplı, yolu, suy olmayan bu dört duvar arasında oturmayı tercih ediyor. Çünkü gecekondunun şöyle ya da böyle bir bahçesi var. Üstelik istediği kadar kat çıkma şansı görüyor kendinde. Ona göre, her bölgeye farklı çözümler getirmek gerekiyor.

Konutlarına kendisi enerji üretecek
Son birkaç yılda yaptığı toplu konut projeleriyle Emlak Bankası'nın boşalttığı koltuğu dolduran Soyak, konut sektöründe entegrasyon için ciddi çalışmalar yapıyor. Peki konut sektöründe entegrasyon nasıl sağlanır? Erkut Soyak'a bu soruyu sorduğumuzda, şu cevabı alıyoruz

"Holding çatısı altında inşaat, konut geliştirme ve beton şirketi var. Yani arsa geliştirme, beton ve inşaat işini kendimiz yapıyoruz. Şimdi buna bir çimento fabrikası ekliyoruz. Bütün hazırlıklar tamamlandı. Ruhsatlar, izinler alındı. Ardından enerji üretimi gelecek. Hidroelektrik santrali ile başlayacağız. Ürettiğimiz enerjiyle önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacağız. Fazlasını da satacağız. Rüzgar enerjisi için birkaç yıldır çalışıyoruz. İzinlerimiz alındı. Ardından da termik santraller gelecek. Uzun yıllar kömür işletmeciliği yaptık. Büyük bir know how'ımız var. Kendimize 5 yılda 500 megawat'lık bir hedef koyduk. Bunun için de 500 milyon dolara yakın bir yatırım gerekiyor. 2005'te enerjiye start vereceğiz."

'Soyak yeni ve çılgın projelere imza atacak'
Soyak Holding'i sadece bir konut şirketi sananlar yanılıyor. Holding çatısı altında bir taahhüt şirketi var. Ama bu mümkün olduğunca küçültülmüş. İki adet fabrikadan Trakya Döküm otomotiv ve beyaz eşya sanayiine yedek parça üretiyor.

Mercedes'e bile yedek parça üreten fabrikanın kapasitesinin iki katına çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Bir diğer fabrika Olkusan ise, mukavva kutu üretiminde 125 firma içinde 7'inci sırada. Holding, burada da kahasite artırımı içinde.

Büyük etropollerde kaybolan kasaba kültürünü de yeniden canlandıran Soyak, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere büyük kentlerde yeni çılgın projeler peşinde. Ancak bu projeler sır gibi saklanıyor. "Zamanı gelince herkes haberdar olacak" diyen Erkut Soyak, şöyle devam ediyor "Özellikle İzmir'den çok talep alıyoruz. Kitlelere hitap eden ve dünyanın en pahalı malını satıyoruz. Bunun için de güven gerekli. Bu güveni ilk günde oluşturamazsınız. İnşaat sektöründe yaptıklarınız, yapacaklarınızın teminatı olur. Bugüne kadar 40 bin konuta imza attık. Bu güvenle de yeni projeler peşindeyiz."

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulu-gokdelen-kurtarir_6490.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!