Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un Taşı Toprağı Gerçekten ‘Altın’ Oldu

Arazi fiyatlarında üç yıl içinde dolar bazında 10 kata varan artışlar görülürken, ’İstanbul’un taşı toprağı altın’ sözü gerçeğe dönüştü.

Vatan Gazetesi
İstanbul’un Taşı Toprağı Gerçekten ‘Altın’ Oldu

ürk ekonomisinin kalbi konumundaki İstanbul’da son üç yıldır hızla yükselen konut fiyatları Mayıs ve Haziran’da mali piyasalarda yaşanan dalgalanmayla sonlanırken, arsa fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor. Arazi fiyatlarında üç yıl içinde dolar bazında 10 kata varan artışlar görülürken, ’İstanbul’un taşı toprağı altın’ sözü gerçeğe dönüştü. Son olarak Denizbank’ı Belçikalı Dexia’ya 2.4 milyar dolara satan Zorlu Grubu, banka ve holding merkezlerinin sıklıkla yer alması nedeniyle Türkiye’nin Wall Street’i olarak kabul edilen İstanbul Büyükdere Caddesi’ndeki Deva Holding arazisini, metrekaresine yaklaşık 6 bin dolar ödeyerek aldı.

Büyükdere uçtu
Zorlu’nun metrekare başına 6 bin dolar gibi rekor bir fiyatla yaptığı bu alımla birlikte Büyükdere Caddesi’ndeki arazi fiyatlarında 2004’ten bu yana görülen prim 8 kata yaklaştı. 2004 yılında Bursalı tekstil devi Özdilek aynı cadde üzerinde Roche firmasına ait araziyi metrekaresine 771 dolar ödeyerek almıştı. İstanbul’daki arazi fiyatlarındaki artış sadece Büyükdere Caddesi’yle sınırlı kalmadı. Kartal’dan Büyükçekmece’ye kadar olan bölgede tüm arazilerin fiyatları kat kat yükseldi. En az prim yapan bölgelerde bile fiyatlar ikiye katlandı. Böylece arsanın getirisi İMKB’den dolara, altından bono faizine kadar tüm yatırım araçlarının getirisine fark attı. Gayrimenkuldeki arsa çılgınlığının fiyatları rekor düzeye taşımasında kuşkusuz somut sebepler var. Bunlardan en önemlisi İstanbul genelinde imara açılacak yeni arazilerin bitme aşamasına gelmesi. Son inşaat hamlesiyle birlikte birçok yatırımcı konut ve alışveriş merkezi yapacak yer ararken arsa üretimi olmadığı için mevcut bölgeler hızla prim yapıyor.

Yaabancılar topluyor
Araziye talebi artıran bir başka etken de yabancı yatırımcıların talebi. Örneğin Eylül ayında İngiltere kökenli Ottomon Finance Company Riva’da, Galatasaray arazisine komşu 1 milyon metrekare arsa satın aldı. Şirket burayı süper lüks villalardan oluşacak bir projeyle değerlendirecek. Ayrıca Dubai Şeyhi El Maktum ’burgu kule’projesi için Levent’teki eski İETT Garajı’nın ihalesini bekliyor. Aynı araziye Maktum’un Dubai’deki en büyük rakibi Tameer ve Zorlu Grubu da teklif vermeye hazırlanıyor. İstanbul’un en değerli arazileri arasında gösterilen Zincirlikuyu’daki Karayolları Bölge Müdürlüğü arsasına da daha ihale açılmadan bir çok uluslararası talibin olduğu belirtiliyor.

‘Krizde arsa aldı çok kazandı
Arsa satın almayı 2001 yılından itibaren hızlandırdığını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Yönetim kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, İstanbul’daki arsa yükselişiyle ilgili şunları söyledi:

“2001 kriz yılıydı. O dönemde herkes ’çok kazanacağım’düşüncesiyle parayı dolara, marka yatırıyordu. Ben arsa almayı tercih ettim. Bugünkü büyümemi buna borçluyum. Mayıs ayında yaşanan dalgalanma öncesinde 1.5 milyar dolarlık arsa portföyüm vardı. Bugün aynı portföyün değeri 2 milyar doları aştı. Sattığım konut projelerinde de her ay fiyatlar artıyor ama, arsa kadar değil. Niteliklerine göre ucuz arsa bulursam hiç kaçırmıyorum. toplamaya devam ediyorum.”

Büyükçekmece rekora koşuyor
Büyükçekmece ve civarında ortalama 2 yıl önce arsaların metrekaresinin 10 dolardan başladığını söyleyer Re/Max’ten Necmettin Özcan, “Bugün aynı arsaların fiyatı 100 dolardan başlıyor. 150 dolara kadar yükseliyor. Ama Silivri’de hala kazanç potansiyeli” dedi.

Bahçeşehir’de kat karşılığı pazarlık
ArsalarIn metrekare fiyatlarının 100-150 dolardan 500-600 dolara fırladığını söyleyen Emlakchı yöneticisi Bilge Özdemir, “Bugün fiyatlar 500-600 dolarlarda. Kimse bu parayı veremiyor. Kat karşılığı arsa alıyor” diyor.

Kartal sahili uçuyor
Kentsel dönüşüm uygulanacak 6 milyon metrekarelik bölgede arsa fiyatlarının aşırı yükseldiğini söyleyen Dumankaya İnşaat’tan Uğur Dumankaya, “18 ay önce yaklaşık 50 bin metrekarelik arsa 5 milyon dolara el değiştirmişti. Bugün aynı arsa 25 milyon dolar” dedi.

Riva’da satılık ucuz arsa yok
2004 yılında metrekaresi 30-80 dolar arasında satılan arsalar bugün 120 ile 350 dolar arasında değişiyor. Kalyon Emlak’tan Selim Çelikli “İMP burayı rekreasyon alanı ilan etti. Buna rağmen insanlar çıldırmışçasına arsa sahibi olmak istiyor” dedi

Kemerburgaz’da çarpıcı örnek
2 yılda artışın yüzde 700 olduğunu belirten Turyap’tan Ramazan Büber, “2004’te 7 bin metrekare arsa 1.4 milyon dolara satılmıştı. Aynı arsaya şimdi 9 milyon 800 bin dolar isteniyor” dedi.

Zekeriyaköy’de imar fırsatı var
Son dönemde İstanbul genelindeki arsa primlerine Zekeriyaköy’ün ayak uyduramadığını söyleyen Realty World’den Selim Akyıldız, “2 yıl önce 50 ile 100 dolar arasında olan arsaların metrekaresi bugün 100-250 dolar” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tasi-topragi-gercekten-altin-oldu_50453.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!