Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un Trafik Röntgeni

Trafik sıkışıklıklarının ulaşımı kâbusa çevirdiği İstanbul’da, her gün yaklaşık 5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını tercih ediyor. İstanbul’daki toplu ulaşımda karayolu taşıtlarının payı yüzde 92’yi aşarken, raylı sistemlerin yüzde 5.5, deniz ulaşımının ise sadece yüzde 2.2’lik ağırlığı var.

Milliyet Gazetesi
İstanbul’un Trafik Röntgeni

Trafik sıkışıklıklarının ulaşımı kâbusa çevirdiği İstanbul’da, her gün yaklaşık 5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını tercih ediyor. İstanbul’daki toplu ulaşımda karayolu taşıtlarının payı yüzde 92’yi aşarken, raylı sistemlerin yüzde 5.5, deniz ulaşımının ise sadece yüzde 2.2’lik ağırlığı var.

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business tarafından yapılan araştırma, kentte yaşayanların en büyük kabusu olan İstanbul’daki ulaşım sistemini ekonomi penceresinden mercek altına aldı. Derginin haberine göre, 13 milyona yakın kayıtlı nüfusuyla dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul’da her gün yollara çıkan insanlardan 5 milyonu toplu taşımayı kullanıyor. Habere göre, kullanılan araç türleri açısından İstanbul’daki toplu ulaşımın en büyük yükünü Büyükşehir Belediyesi’ne ait İETT otobüsleri sırtlıyor. Raylı sistemin ve deniz ulaşımının payı ise hâlâ çok az.

Ulaşıma günde 55 kuruş

Büyükşehir Belediyesi verilerine göre her gün İETT, İDO, Metro, TCDD (Sirkeci-Halkalı ve Haydarpaşa-Gebze hatları) gibi kamu ağırlıklı toplu ulaşımı kullanan 4 milyon 847 bin İstanbulludan her birinin seyahat için cebinden 2008 yılında günde ortalama 55 kuruş çıktığı da hesaplandı. 2008 verilerine göre İstanbul’da 673 bin öğrenci ve 87 bin öğretmen indirimli kartlarla yolculuk ederken, indirimli ya da ücretsiz seyahat hakkı olanların sayısının da 1 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.

Yüzde 44 özel araçla gidiyor

İstanbul’da her 5 kişiye 1, her 3 yetişkinden birine birer araç düşüyor. Kentteki toplam araç sayısı 2.7 milyon. Sokağa çıkanların ağırlığı toplu taşımayı tercih etse de işe gidenler açısından durum farklı. Yüzde 44’ü özel araçları, yüzde 28’i İETT ya da halk otobüslerini, yüzde 22’si minibüsleri tercih ediyor. Günlük ulaşımda 3.4 milyon kişi İETT’yi kullanıyor.

‘Taksici’ olmak çocuk oyuncağı!

İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nadir Yayla, yaptığı incelemeyle İstanbul taksilerinin röntgenini çekti. Araştırmaya göre, kentteki taksilerin yüzde 25’inin sürücüsü aracın sahibi, yüzde 75’i ise kiralık olarak çalışıyor. İstanbul’da taksicilik yapabilmek için sadece ehliyet yeterli. Avrupa ülkelerinde ise adli sicil kaydı, sağlık durumu, mülakatta başarılı olmak gibi zorlu kriterleri aşmadan yollara çıkmak mümkün değil.

Yayla’nın “İstanbul’da Taksi Taşımacılığı” başlıklı araştırması, gelişmiş ülkeler ve Türkiye arasındaki işletme farkını ortaya koyuyor. Daha önce var olan ticari taşıt kullanma belgesi, taşıt tanıtma kartı ve sabıka kaydı şartı artık aranmıyor. Londra’da ise kent bilgisi sınavı, mesleki yeterlilik sınavı, adli sicil kaydı ve sağlık durumu taksi sürücülüğü lisansı alabilmek için gereken kriterlerden. Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Macaristan, İsveç ve İspanya’da kurs ve sınav mecburiyeti var. Taksi sürücü belgesi Fransa ve Brüksel’de 1 yıl, İrlanda’da 5 yıl, Londra‘da 3 yıl geçerli. Türkiye’de ise süresiz. Araştırmadan çarpıcı istatistikler şunlar:

* İstanbul’daki taksilerin taşımadaki payı yüzde 5. Londra’da ise yüzde 1.1. Fark toplu taşımanın yaygınlığından kaynaklanıyor.
* Trafiğe kayıtlı taksi sayısı 17 bin 442.
* Taksilerin yüzde 40’ı bir durağa bağlı çalışıyor. Yüzde 60’ı ise sürekli dolaşıyor.
* Durağa bağlı taksilerin günde taşıdıkları yolcu sayısı ortalama 40 kişi.
* Durağa bağlı olanlar tek vardiya çalışmaları halinde günde 150 km, çift vardiyalı çalışmaları halinde ise 250 km yol yapıyorlar.
* Taksilerin yüzde 25’i tek vardiya çalışıyor.
* Durağa bağlı olmayanların günlük çalışma sürelerinin yüzde 90’ı seyir halinde geçiyor.
* Yüzde 50’si mazot, yüzde 15’i benzin, yüzde 35’i LPG kullanıyor.
* Kesin rakam verilmese de, taksi sürücüleri içinde sigortası olmadan çalışanların oranı yüzde 80 düzeyinde.

80 metro vagonu 2 yıl hat bekleyecek

Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü arasındaki metroda kullanılacak olan vagonlar geldi ancak metro hattı en erken 2010 yıl sonunda açılabilecek. 2008 yılı sonunda hizmete alınması planlanan metro hattı için Fransız Alstom firmasına 80 adet vagon sipariş edildi. Bunlardan 28’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) teslim edildi. Her biri 1 milyon 149 bin euro olan 28 vagon 1 yıldır hattın açılışını bekliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-trafik-rontgeni_74131.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!