Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşte Kaçırılan Tarihi Eserlerimiz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya'nın Bremen kentinde 2002 yılında ele geçirilen ve 6 yıllık uğraş sonucu Türkiye'ye getirilen 716 sikke ile değişik dönemlere ait 466 eseri tanıttı. Günay, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde, Türkiye'ye getirilen Frig, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait 716 sikke ile değişik dönemlere ait 466 adet

CNN Türk
İşte Kaçırılan Tarihi Eserlerimiz

/P>

2008'de kaçakçılık

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de tümülüs, mezarlık ve ören yerlerinde kaçak kazılar, cami, müze gibi mekanlarda da soygunlar nedeniyle kültürel değerlerin tahrip edildiğini bildirdi.

Bakanlığın 98 müze müdürlüğüne bağlı 188 müze ve 129 ören yeri olmak üzere toplam 317 müze ve ören yerinin ziyaretçiye açık olduğunu, bunun yanında 2008 yılında 135 kazı yapıldığını ve 92 define kazısına da izin verildiğini dile getiren Düzgün, kaçak kazılarda kullanılan metal dedektörlerin denetim altına alınması için yeni yasal düzenleme yapılmasıyla ilgili çalışmalara başlandığını vurguladı. Orhan Düzgün, müzelerdeki uzman personel sayısının bin 17'den bin 785'e çıkarıldığını, elektronik güvenlik sistemi olmayan 62 müzeye gerekli sistemin kurulduğunu, 18 müzede de bu sistemin oluşturulacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bütün bu önlemler sonucunda, 2000-2005 yılları arası kaçakçılık olayları ortalaması 800 iken, 2006 yılında 512'ye, 2007 yılında 206'ya ve 2008 yılında da 194'e düşmüştür. Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarımızın iadesi çalışmaları kapsamında 2007 yılında 349 adet, 2008 yılında ise Almanya'da ele geçirilen Kocaeli Müzesi'ne ait heykel başı ve Bremen'de ele geçirilen bin 182 eser olmak üzere, son bir buçuk yıllık dönemde toplam bin 532 eserin ülkemize iadesi gerçekleştirilmiştir."

Orhan Düzgün, bu yıl ABD, Almanya, Rusya Federasyonu, Hırvatistan, Danimarka, İtalya, Fransa, İsviçre, Sırbistan-Karadağ, Bulgaristan, Ukrayna ve İngiltere'de bulunan eserlerin Türkiye'ye iadesi için çalışmalara devam edeceklerini duyurdu.

Elmalı definesi

Konuşmaların ardından eserleri inceleyen ve müzeyi gezen Günay, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Günay, bir gazetecinin, "İstemihan Talay döneminde ABD'den Elmalı definesi gelmişti. Define içinde Atina sikkelerinin 6 tanesi 1998 yılında getirildi ama 11 yıl geçmesine rağmen 8 tanesi hala gelmedi, bakanlığınızın bu yönde çalışması olacak mı?" sorusu üzerine, "İadesini takip ettiğimiz eserler arasında" dedi.

Günay, ABD'de Boston Museum of Fine Art'da sergilenen Herakles Heykeli'nin üst kısmının getirilmesiyle ilgili soruya da "Tüm bunların takip edildiğini biliyorsunuz, niye soruyorsunuz, bu cevabı alacağınızı biliyorsunuz" yanıtını verdi. Günay, Hava Kuvvetleri Komutanlığının kullandığı Türk Hava Kurumunun kaçak çatı ile Topkapı Sarayı'ndaki askeri depolarla ilgili soru üzerine, "Bunlarla ilgili Genelkurmay Başkanımızı ziyaret ettim. Umutlu, olumlu bir gelişme oldu. Bekliyorum şimdi. Yani, taleplerimizin haklı olduğu noktasında anlaştık ama uygulamayı göreceğiz" diye konuştu.

Eserler nasıl geri getirildi?

Eserler, Almanya'nın Bremen kentindeki bitpazarında 2002 yılında bir Türk vatandaşı tarafından satılmaya çalışılırken Alman interpolü tarafından ele geçirilmişti.

Bakanlık da Anadolu kökenli olduklarını tespit edilen bu varlıkların iadesi için girişimlere geçmiş, bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı konuyu Almanya Federal Suç Bürosu'na intikal ettirmişti. Ancak Almanya, Türkiye'nin adli yardım talebine, "Eserlerin tesliminin mümkün olmadığı ve mülkiyet ilişkilerinin açılacak medeni hukuk davası kapsamında açıklığa kavuşturulması" gerektiği yönünde cevap vermişti. Bunun üzerine bakanlık, eserlerin İzmir-Muğla bölgelerinden kaçırıldığına ilişkin uzman raporları ve elde edilen bilgi ve belgelerle, eserlerin iadesi için Bremen Başsavcılığına yasal başvuruda bulunmuştu.

Savcılık, itirazı haklı bulup eserlerin Türkiye'ye iadesine karar vermişti.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-kacirilan-tarihi-eserlerimiz_65982.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!