Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İşte Türkiye'nin En Pahalı Bölgesi

Türkiye'de 2012 yılında fiyat düzeyi en yüksek bölge 113.1 endeks değeri ile İstanbul (TR10) oldu.

yapi.com.tr/AA
İşte Türkiye'nin En Pahalı Bölgesi

Türkiye'de 2012 yılında fiyat düzeyi en yüksek bölge 113.1 endeks değeri ile İstanbul (TR10), en düşük bölgesi ise 94.4 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illerinden oluşan TRC3 bölgesi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi verilerini açıkladı. Araştırma hakkında verilen bilgilere göre Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2012 çalışması; Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Türk lirasının satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesine yönelik gerçekleştirildi. Bu konuda yapılan ikinci çalışma niteliğinde. İlk çalışma 2008 yılında yapıldı ve dört yıllık aranın ardından 2012 yılında aynı çalışma tekrarlandı. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepetinden hareketle bölgesel düzeyde satınalma gücü paritesi değerleri temelinde fiyat düzeyleri elde edildi. Fiyat Düzeyi Endeksi (FDE), farklı yerleşim yerlerinin fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir yöntem. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS), Düzey 2'ye göre hesaplanmış olan endeksler Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde TL'nin satın alma gücündeki farklılıkları yansıtıyor. Bir bölgenin Fiyat Düzeyi Endeksi, 100'den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edildi.

Endeksler, Türkiye ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan bölgesel fiyat düzeylerini gösterdi. Diğer bir ifadeyle, Türkiye genelinde 100 TL karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin çeşitli bölgelerdeki TL cinsinden satış tutarlarının göstergesi.

Türkiye'nin 2012 yılı sonuçlarına göre Fiyat Düzeyi Endeksi en yüksek bölgesi 113.1 ile İstanbul (TR10 Bölgesi), en düşük bölgesi ise 94.4 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illerinden oluşan TRC3 bölgesi oldu. Bu değerler, İstanbul'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 13.1, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak'e göre ise yüzde 19.8 daha pahalı olduğu anlamına geliyor.

Ulaştırma ana grubunda en pahalı bölge Ankara

Ulaştırma ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 106.3 ile Ankara'da (TR51) gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 91.4 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 bölgesi oldu.

Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda fiyatların en yüksek olduğu bölge İstanbul

Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 148.5 ile İstanbul'da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 86.2 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan TRC3 bölgesinde oldu.

Mobilya fiyatları en yüksek Ankara'da

Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 109.4 ile Ankara'da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 9.1 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'te oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-turkiyenin-en-pahali-bolgesi_110164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!