Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Istrancalar’da Altın Madeni Israrı

Koza Altın, Istrancalar Ormanı’nda defalarca girişimde bulunulmasına rağmen izin verilmeyen altın madeni projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı.

yapi.com.tr
Istrancalar’da Altın Madeni Israrı (Fotoğraf: AA)

Istrancalar Ormanı’nda daha önce çevresel etki değerlendirme (ÇED) gereklidir kararı verilen altın madeni projesi için bu kez ÇED’e gerek yok dendi. 1998 ağacın kesileceği, korunması gereken önemli ekosistemi olan bölgeyi tehdit eden projeye karşı bölge halkı dava açmaya hazırlanıyor.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Istrancalar Ormanı’nın bulunduğu Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi Kula köyüne altın madeni için ilk olarak Yeni Anadolu Mineral Madencilik adlı şirket geldi. Tüm itirazlara rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ekim 2013’te ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bölge halkı kararı yargıya taşıdı ve Edirne İdari Mahkemesi tarafından iptal edildi. Madencilerin iştah kabarttığı Istranca Ormanları’na (Yıldız Dağı) bu kez Koza Altın el attı. Kula köyüne açmak istediği madene ilişkin ÇED gerekli değildir kararı almak isteyen Altın Koza, 2015 yılında başvuru yaptı. Bu kez Bakanlık ve bağlı Kırklareli müdürlüğü, bu kez projenin bölgede yaratabileceği göz önünde bulundurarak ‘ÇED gereklidir’ kararı verildi.

ÇED’den muaf tutulmaya çalışılan Koza Altın, 2022’de yeni bir başvuru yaptı. Kula ve Geçitağzı köylülerinin tamamı projeye itiraz etti. Şirket bunun üzerine projeyi revize etti. Çevre Bakanlığı ve bağlı Kırklareli müdürlüğü, ‘aynı yerde yapılacak olan aynı projeye’ 1 buçuk yıl sonra, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Trakya Platformu ve Doku Derneği kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, şirket, ÇED’den muaf tutulmak için projeyi 25 hektar altında tuttu. Şirketin 18,2 hektar büyüklüğündeki faaliyet yürüteceği alanın tamamı orman arazisi. Bölgede altın işleme tesisi kurmayacağı için siyanür kullanılmayacağını iddia etse de bölge halkı endişeli. Şirket, Kırklareli’nde çıkardığı cevheri yaklaşık 650 kilometre mesafede bulunan Eskişehir’de Kazmaz Altın Madeni’ne taşıyacağını belirtti. Yurttaşlar bu mesafenin şirket için büyük bir maddi yük olduğunu ilerleyen zamanlarda çıkarılan cevherin aynı yerde işlenmesi için harekete geçebileceğine dikkat çekti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istrancalarda-altin-madeni-israri_204399.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!