Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İsviçre'de Referandumsuz Alışveriş Merkezi Açılamıyor

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murat Kızıltaş da geçen günlerde "Korkuyorum birkaç sene içinde alışveriş merkezi çöplüğü haline geleceğiz" diyordu.

Referans Gazetesi/Jale ÖZGENTÜRK



stanbul'da hizmette olan alışveriş merkezlerinin sayısı 46 iken, inşaatı devam eden 43, proje aşamasında olan da 52 alışveriş merkezi bulunuyor. Bazı alışveriş merkezlerinde şimdiden sorunlar yaşanıyor, hayal kırıklıkları artıyor.

Levent’teki İETT garajı arazisi ihalesine 705 milyon dolarla en yüksek teklifi veren ve buna karşı açılan davanın reddedilmesiyle umutlanan Sama Dubai, Türkiye'nin en uzun kulelerini bu bölgeye yapacak. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in damadı da Renault'dan aldığı arsaya 250 metre uzunluğunda iki kule dikecek. Bölgede Metrocity, Kanyon, Akmerkez gibi alışveriş merkezleri bulunuyor. Özdilek'in aldığı arazi, Zorlu'nun Karayolları’ndan aldığı arazi de projelerin bitmesini bekliyor.

Alışveriş merkezi ve rezidance çılgınlığı sadece Levent'te değil İstanbul'un çeşitli bölgelerinde büyük bir hızla sürüyor. Örneğin, Gülaylar Group’un Nişantaşı’nda açmayı düşündüğü dev alışveriş merkezinin bu semtte zaten var olan trafik yoğunluğunu nasıl etkileyeceği şimdiden merak konusu. İstanbul'da alışveriş merkezlerinin sayısı 46.

İnşaatı devam eden 43, proje aşamasında olan da 52 alışveriş merkezi var. Bazı alışveriş merkezlerinde şimdiden sorunlar başlamış durumda. Hayal kırıklıkları artıyor.


Alışveriş merkezi çöplüğü tehlikesi
İhtiyacın üzerinde alışveriş merkezi yapıldığı artık sık sık gündeme geliyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murat Kızıltaş da geçen günlerde "Korkuyorum birkaç sene içinde alışveriş merkezi çöplüğü haline geleceğiz" diyordu. İnşaat yapılacak bölgede alışveriş merkezine ihtiyaç var mı? Hangi alanda uzmanlaşmak daha verimli olur? Yaratılan trafik nasıl çözülecek? Altyapı yeterli mi? Ne yazık ki Türkiye'de yatırım yapılmadan önce böyle hayati soruların yanıtları aranmıyor.

Maslak'ta 21 Eylül'de açılacak İstinyePark'ın ortaklarından Zafer Yıldırım'ın Rusya gibi ülkelerde alışveriş merkezleri yatırımı yapan İsviçreli bir işadamı ile yaptığı konuşma ise Türkiye'nin Avrupa ile arasındaki uçurumu açıkça ortaya koyuyor: "Biz İstinyePark için izinleri 1,5 yılda aldık. Kaç otomobillik otopark yapacağımıza kendimiz karar verdik ve 3 bin 500 araç olarak belirledik. Belediye "Bize trafik yaratıyorsunuz. Yolu yapın" dedi. 25 milyon dolar yatırım yaparak, yolları, kavşakları yaptık.”


'Türkiye'de kaos İsviçre'de düzen var'
Yıldırım’ın İsviçreli işadamına yönelttiği “İsviçre'de bu işler nasıl yürüyor?” sorusuna aldığı yanıt ise şöyle:

"İsviçre'de bir alışveriş merkezi yapabilmek için önce o bölgede yaşayanlara ihtiyaç var mı diye sorulur, bir referandum yapılır. Bu yüzden biz iznimizi ancak 8 senede alabildik. Otoparkı ise istediğimiz gibi yapamayız. Örneğin biz 80 bin metrekareye ancak bin 400 araçlık otopark yapabiliriz. Çünkü bizde bisiklet federasyonu, çevreciler çok güçlü. Toplu ulaşım olmadan alışveriş merkezi yapılamaz. Biz de ona göre metro yatırımına destek verdik.”

Bu arada İsviçre hükümeti halkını bu kadar düşünürken, şirketi de ihmal etmiyor. Yıldırım İsviçre’deki uygulamayı biraz da “buruklukla” şöyle anlatıyor: "250 milyon frank yatırım yaptık, hükümet şimdi bize 80 milyon frank geri ödeyecek. Çünkü biz bu alışveriş merkezi ile istihdam yaratıyoruz." Türkiye’de kaos var, orada düzen. Evet, Türkiye’de organize perakendeyi oluşturan alışveriş merkezlerinin sayısı henüz çok az ama yatırımların biraz daha özenli ve düzenli yapılması sağlanamaz mı?

http://www.yapi.com.tr/haberler/isvicrede-referandumsuz-alisveris-merkezi-acilamiyor_56231.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!