Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İTO Seçimlerinin Perde Arkası

Ne İstanbul Sanayi Odası’nın ne de İstanbul Ticaret Odası’nın başkanları değişmedi, sanayici ve tüccar mevcut başkanlarıyla yola devam etme kararı aldı. Dün sabah 09.00’da başlayan ve 17.00’de sona eren seçim maratonunda İstanbul Ticaret Odası’nda son başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Sanayi Odası’nda da yine son Başkan Tanıl Küçük seçimden

Taraf Gazetesi
İTO Seçimlerinin Perde Arkası

İstanbullu tüccar ve sanayici dün sandık başına giderek yeni başkanlarını seçmek için oy kullandı. Ancak, ne İstanbul Sanayi Odası’nın ne de İstanbul Ticaret Odası’nın başkanları değişmedi, sanayici ve tüccar mevcut başkanlarıyla yola devam etme kararı aldı. Dün sabah 09.00’da başlayan ve 17.00’de sona eren seçim maratonunda İstanbul Ticaret Odası’nda son başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Sanayi Odası’nda da yine son Başkan Tanıl Küçük seçimden zaferle ayrılan taraf oldu.

Altı oyda Yalçıntaş’ın adı çizildi

Murat Yalçıntaş, 254 Meclis üyesinden 133’ünün oyuyla, Tanıl Küçük ise 114 Meclis üyesinden 68’inin oyuyla seçimi kazandı. İTO’da 257 üyenin 254’ü oy kullanırken, kullanılan oyların beşi geçersiz çıktı, altı oyda ise Yalçıntaş’ın adı çizildi. İTO‘da Yalçıntaş’ın rakibi İbrahim Çağlar 110 oy alırken, İSO’da Küçük’ün karşısında başkanlık için yarışan Süleyman Orakçıoğlu 44 oy aldı.

2005 yılındaki seçimlerde İTO Platformu’nun öncülüğünü yapan Çağlar, geçen seçimde kendi meslek komitesinden seçimleri kazanamamasının ardından başkan adaylığından Yalçıntaş lehine çekilmişti. Çağlar, dün seçim yarışına başlarken tüm İTO Meclis üyelerine sabah saat 9.30’da ve 11.30’da birer sesli SMS göndererek, “Sayın Meclis üyeleri bu bir yarış değil. Bu İTO’nun Türkiye ve dünya ekonomisindeki yerinin ne olacağının ve karakterinin nasıl olacağının seçimidir” mesajı verdi.  İTO’da Yalçıntaş’ın listesinde eski yönetimden sadece Şekib Avdagiç ile Abdullah Çınar yer aldı. Bir önceki dönem İTO Meclis Başkan Yardımcısı olan Mehmet Develioğlu da, Yalçıntaş’ın listesinde yer buldu. Yönetime girme pazarlığı yapıldığı sırada TUSKON’un adayı olarak gündeme gelen Murat Sungurlu’nun Yalçıntaş’ın listesinde yer alması dikkat çekti. İTO’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) desteğini arkasına alan ve listesine yedi MÜSİAD üyesini koyan Başkan Murat Yalçıntaş yeniden seçildi. Yalçıntaş’ın yeniden seçilmesiyle bu sonuç, “İTO, Müstakil İstanbul Ticaret Odası oldu” şeklinde yorumlara neden oldu. Listede ayrıca ASKON yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Yavuz Pala da yer aldı. Abdullah Çınar da hem MÜSİAD hem de ASKON üyesi.

‘Gece iki saat uyudum’

İkinci kez başkanlığının kesinleşmesinin ardından basın toplantısı yapan Yalçıntaş, seçimin son derece demokratik yarış olduğunu belirterek, rakibi İbrahim Çağlar’a da teşekkür etti. Dört yıl birlikte çalıştığı eski Meclis’e teşekkür eden Yalçıntaş, yeni yönetime de başarılar diledi. İTO’nun üye odaklı hizmet anlayışına devam edeceklerini dile getiren Yalçıntaş, “Seçim İstanbul iş camiasına yaraşır şekilde gerçekleşti. Yarışın kaybedeni yok, kazananı İTO. Türk ekonomisine hizmet etmeye ve Türkiye’yi daha parlak yarınlara taşımaya devam edeceğiz. Tek yürek olarak İstanbul için Türkiye için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi. Seçimden önceki gece sadece iki saat uyuduğunu belirten Yalçıntaş, Meclis başkanını önümüzdeki hafta içinde belirleyeceklerini kaydetti. Yalçıntaş, “İlk yönetim kurulunda kapalı oyla başkanlık divanı seçilecek. Mayısta yapılacak TOBB seçimlerinde de TOBB delegeleri belirlenecek” dedi

Yeni Yıldırım’dan baklava

Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde de çarpıcı isimler yer aldı. ÇDLG’nin önde gelen isimlerinden İTO eski Başkanı inşaatçı Mehmet Yıldırım’ın seçilemediği Meclis’te adaşı baklavacı ve TÜMSİAD Başkanı Yıldırım, Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde yer aldı. Yıldırım ve arkadaşları öğle saatlerinde sonuçtan emin olduklarını söyleyerek oylar sayıldıktan sonra Meclis üyeleri için baklava hazırlamaya başladı. Yalçıntaş’ın başkan olduğunun açıklanmasının ardından salona İTO harflerinden oluşan bir tepsi baklava getirildi.

Bahçıvan Meclis Başkanı

Bu arada, İSO’da yönetim kurulu başkanlığı için Tanıl Küçük ve Süleyman Orakçıoğlu’nun başkanlığında iki liste yarıştı. Küçük’ün yönetim kurulu listesi Nuri Tuna, Fikret Tanrıverdi, Abdulbaki Kuriş, Turgay Durak, Bülent Savaş, Kenan Baytaş, Fahir Gök, Ülkü Büyükgönenç, Mustafa Aydın Özilhan ve Kadir Efe yer alırken Süleyman Orakçıoğlu’nun listesi ise Gülsüm Azeri, Ali Eren, Bilal Alkoç, İnan Altınbaş, Selahattin Akaydın, Adnan Dalgakıran, Nurettin Çetinkaya, İsmail Ali Dağbaşı, Nahit Kemalbay ve Ali Ulvi Orhan’dan oluştu. İSO’da Meclis Başkanlığı’na Erdal Bahçıvan, yardımcılığına ise Zeynep Bodur Okyay seçildi.

Kaybedenler ve kazananlar:

İTO İbrahim Çağlar’ın listesi:

İbrahim Çağlar
Tahsin Öztiryaki
Çamur Ali Kopuz
Sait Kılıç
Ömer Ertuğrul Er doğan
Osman Akyüz
Ali Muat Kızıltaş
Levent Korkut
Levent Eyüboğlu
Hakan Orduhan
Ömer Özpehlivan

İTO Murat Yalçıntaş’ın listesi:

Murat Yalçıntaş
Şekib Avdagiç
Mehmet Develioğlu
İsrafil Kuralay
Ertuğrul Yavuz Pala
Abdullah Çınar
Murat Sungurlu
Dursun Topçu
Muhammet Yenel
Hasan Demir
Yakup Köç

İSO Süleyman Orakçıoğlu’nun listesi:

Süleyman Orakçıoğlu
Adnan Dalgakıran
Bilal Alkoç
Nurettin Çetinkaya
İsmail Ali Dağbaşı
Ali Eren
İnan Altınbaş
Selahattin Akaydın
Nahit Kemal Boy
Ali Ulvi Orhon
Gülsüm Azeri

İSO Tanıl Küçük’ün listesi:

Tanıl Küçük
Nuri Tuna
Fikret Tanrıverdi
Abdülbaki Kuriş
Turgay Durak
Bülent Savaş
Kenan Baytaş
Fahir Gök
Ülkü Büyükgönenç
Mustafa Aydın Özilhan
Kadif Efe

51 yıldır koltuğunu koruyan Basmacı, ‘Kanuni’yi bile solladı

İstanbul Ticaret Borsası’nda da (İTB) dün yapılan seçimlerde 90 yaşındaki Nejat Ekrem Basmacı yeniden başkan seçildi. 1958’den beri borsa başkanlığını sürdüren  Basmacı’nın bu zaferi, “46 yıl saltanat süren Kanuni Sultan Süleyman’ı bile solladı” şeklinde değerlendirildi. Basmacı, kendisine rakip çıkan Kiler Grubu Başkanı Ümit Kiler’i 25’e karşı 12 oyla geçerek koltuğunu bir kez daha korumuş oldu. Seçimlerde oy verme işleminin başlamasının ardından adaylığını açıklayan Ümit Kiler’in listesi, İslam Ali Kopuz, Mehmet Aktaş, Ahmet Arslan, Musa Sucu, Mahmut Ekrem Ensari, Yunis Aksu, Adem Pehlivan ve Hacı Mehmet Köse’den oluştu.

İTB Başkanı Nejat Ekrem Basmacı’nın listesinde ise Atilla Sümer, Ahmet Elmas, Çetin Keçeli, Sadık Erdem, Oğuz Turhan, Ömer Tekin Aslan, Ethem Karaca ve İslam Ali Kopuz yer aldı. TOBB bünyesindeki 112 ticaret borsasının oluşturduğu Ticaret Borsaları Konseyi’nin de başkanı olan Basmacı, iş dünyasının en renkli isimlerinden biri... Basmacı’nın soyadı büyükdedesi Abdi Ağa’ya 3. Selim tarafından verilen Üsküdar’daki araziye basmahane kurulmasından geliyor. Basmacı’nın Adnan Menderes’ten bu yana birlikte çalışmadığı Başbakan yok. Süleyman Demirel DSİ’de memurken Basmacı başkandı. Kadınlara 36 doğumlu olduğunu söyleyen Basmacı, bunun gerekçesini ise “Hicri takvime 1336 doğumlu olduğumu nasıl olsa kimse bilmez” diye açıklıyor. Basmacı’nın bir söyleşinde ise başkanlığı bırakıp bırakmayacağının sorulması üzerine, “Emr-i hak vaki olana kadar başkanım” demişti.

Basmacı, İtalya Başbakanı Berlusconi Türkiye’ye geldiğinde verilen özel bir davette, “Sayın Berlusconi beni bir hafta İtalya’ya davet edin. Size 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatayım” demiş, Berlusconi’den “Madem 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatacaksınız buyurun değil bir hafta iki ay konuğum olun” cevabını almıştı.
DTO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden Metin Kalkavan seçildi

Kalkavan DTO’da Başkan

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu başkanlığına Metin Kalkavan yeniden seçildi. DTO’nun Fındıklı’daki binasında tek listeyle gerçekleştirilen seçimde, kullanılan 108 oyun 90’ını alan Metin Kalkavan, yeniden Yönetim Kurulu başkanlığına getirildi. Yönetim Kurulu’nda Metin Kalkavan’ın yanı sıra Sefer Kalkavan, Halim Mete, Rıdvan Kartal, Faruk Miras, Tamer Kıran, Şadan Kaptanoğlu, Recep Düzgit, Ahmet Paksoy, Sualp Ömer Ürkmez ve Alev Tunç yer aldı. Disiplin Kurulu ise Metin Leblebicioğlu, İlkay Bilgisin, Sıtkı Doğu, Erdal Acuner, Bahar Zorer ve Cumhur Yelmer’den oluştu.

İzlenimler:

Seçim sabah basına kapandı, öğlen açıldı

- İTO’da oy verme işlemi saat 09.00’da başladı. Fatih İlçe Yüksek Seçim Kurulu kararı ile oy verilen Meclis salonuna saat 13.00’e kadar gazetecilerin girmesi yasaklandı. 2005’te yapılan seçimlerde gazetecilerin girmesine izin verilmişti.

- İTO’daki seçimlerde Murat Yalçıntaş’ın ve İbrahim Çağlar’ın listeleri yarıştı. Yalçıntaş’ın yönetim kurulunda MÜSİAD’a üye yedi isim yer aldı. Listede Yalçıntaş’ın dışında Şekib Avdagiç, Mehmet Develioğlu, İsrafil Kuralay, Abdullah Çınar, Dursun Topçu, Muhammet Yenel MÜSİAD adına listeye girdi. Yalçıntaş’ın listesindeki Murat Sungurlu TUSKON, Ertuğrul Yavuz Pala ASKON ve Yakup Köç TÜMSİAD üyesi oarak Yalçıntaş’ın listesinde yer aldı.

- Çağlar’ın listesinde ise biri üye ve biri sempatizan iki MÜSİAD üyesi yer aldı. Sait Kılıç MÜSİAD’ın üyesi olarak listeye girerken, MÜSİAD’la birlikte çalışan Osman Akyüz’ün de listede yer alması dikkat çekti.

- Çağlar’ın listesinde Yalçıntaş’ın yönetim kurulunda görev yapan Tahsin Öztiryaki, Ali Kopuz ve Sait Kılıç yer aldı. Deri Tanıtım Grubu İcra Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş’ın da yer aldığı listede esas sürpriz Osman Akyüz oldu. Meslek komiteleri seçiminde Ziraat Bankası’ndan Zeki Sayın, Halk Bankası’ndan Hasan Sezer’le birlikte Yalçıntaş’a destek vererek özel bankaları safdışı bırakan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, İbrahim Çağlar’la birlikte aynı listede yer aldı.

- Çağlar’ın listesindeki bir diğer sürpriz isimde Ertuğrul Erdoğan oldu. Bir önceki dönem aşırı muhalefeti nedeniyle Yalçıntaş’a sıkıntılı günler yaşatan, ancak ailevi sebepler nedeniyle şirketiyle yollarını ayırmasının ardından Meclis’ten atılan Erdoğan, bu kez yeniden girdiği Meclis’te İbrahim Çağlar’ın listesinde yer aldı.

Yabancı sermaye temsilcisi ilk kez listede

- Çağlar’ın listesinde Meclis’e ilk defa giren isimlerden Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu’nun bulunması dikkat çekti. Böylece ilk defa yabancı sermaye temsilcisi bir isim listede yer almış oldu.

Mehmet Yıldırım Çağlar’ı destekledi

- Meclis’e bu dönem giremeyen Mehmet Yıldırım’ın önderliğinde Yalçıntaş’a karşı kurulan Çağdaş Demokrat Liberal İşadamları Grubu da Çağlar’a destek verdi.

- Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde de çarpıcı isimler yer aldı. ÇDLG’nin önde gelen isimlerinden İTO eski Başkanı inşaatçı Mehmet Yıldırım’ın seçilemediği Meclis’te adaşı baklavacı ve TÜMSİAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde yer aldı. Yıldırım ve arkadaşları öğle saatlerinde sonuçtan emin olduklarını söyleyerek oylar sayıldıktan sonra tüm meclis üyelerine ikram etmek için baklava hazırlamaya başladı.

Koç Grubu’nun temsilcisi de listede

- Listede İTO eski Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Erken, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Koç Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Aka Gündüz Özdemir, TABGİS Başkanı Atıf Ketenci, Dumankaya İnşaat’ın sahibi İbrahim Dumankaya, Cevahir İnşaat’ın ortaklarından ve MÜSİAD Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir ve MOBİSAD Başkanı Murat Dursun da dikkat çekti.

- Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde yer alan Başaran Ulusoy ve Atıf Ketenci İbrahim Çağlar’ın listesinde de yer alması dikkat çekti. Çağlar listesindeki diğer isimler arasında PERPA Başkanı Mithat Yümlü, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, UND Başkanı Tamer Dinçşahin ve İTO eski Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki yer aldı.

İSO’da iki liste yarıştı

- İstanbul Sanayi Odası yönetim kurulu başkanlığı için Tanıl Küçük ve Süleyman Orakçıoğlu’nun listeleri yarıştı. Başkanlığ yeniden aday olan Tanıl Küçük’ün listesinde Nuri Tuna, Fikret Tanrıverdi, Abdulbaki Kuriş, Turgay Durak, Bülent Savaş, Kenan Baytaş, Fahir Gök, Ülkü Büyükgönenç, Mustafa Aydın Özilhan ve Kadir Efe yer alırken Süleyman Orakçıoğlu’nun listesi ise Gülsüm Azeri, Ali Eren, Bilal Alkoç, İnan Altınbaş, Selahattin Akaydın, Adnan Dalgakıran, Nurettin Çetinkaya, İsmail Ali Dağbaşı, Nahit Kemalbay ve Ali Ulvi Orhan’dan oluştu.

- Seçim sonuçlarından önce bir açıklama yapan Küçük, “Bu kriz ortamında benim birinci önceliğim ve dikkatim mevcudu korumak olacaktır. Çünkü sanayinin gerçekten sıkıntısı var. Bu anlamda sanayinin sorunlarını çözebilsek, sanayiyi şu andaki çıkmazından çıkartabilirsek bu büyük bir başarı olur. Türk sanayinin rekabet gücünü artırmak, devam ettirmek, sonraki önceliğimiz” dedi. Orakçıoğlu ise İSO’nun sanayinin yüzde 40’ını temsil ettiğini ve odanın bu büyüklüğünü göstermek için gayret edeceğini söyledi.

- İHKİB seçimlerinde Süleyman Orakçıoğlu’nu başkanlık koltuğundan ederek yerine seçilen Hikmet Tanrıverdi günün sözünü söyledi. Tanrıverdi, TİM ve İHKİB’de seçim kaybeden Orakçıoğlu ve Dalgakıran’ı kastederek “İki kazanan bir kaybeden olmaz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ito-secimlerinin-perde-arkasi_67077.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!