Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Bir Devini Daha Kaybediyor

Büyükşehir Belediyesi, Liman Bölgesi Kentsel Tasarım Projesi kapsamı içinde yer alan Turyağ'ın bulunduğu fabrika alanına otel yapmayı düşünüyor

Yeni Asır



b>Büyükşehir Belediyesi, Liman Bölgesi Kentsel Tasarım Projesi kapsamı içinde yer alan Turyağ'ın bulunduğu fabrika alanına otel yapmayı düşünüyor
İzmir'in sembolleri arasında yer alan ünlü Turyağ'a kenti terkediyor.
86 yıl önce küçük bir yağhane olarak Bayraklı'da kurulan ve 1994'de tamamen Henkel'e geçen Turyağ, son 6 ayda kıstığı üretimini İzmir dışındaki bir başka kente taşıyacak.

86'ncı yılı
Yaklaşık 4 yıldır İzmir'den taşınma planları yapan kuruluşun, Büyükşehir Belediyesi'nin Liman Bölgesi Kentsel Tasarım Projesi kapsamı içinde yer alan Turyağ'ın bulunduğu fabrika alanına otel yapmayı düşündüğü öğrenildi. Henkel Genel Müdürü Can Paker, taşınma konusunda tarih belirlemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararını beklediklerini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkan Vekili Hasan Topal ise, "İmar planının 2-3 ay içinde çıkacağını sanıyorum. Bunun hayata geçmesi ise daha uzun bir zamanı alacaktır" dedi. Yaklaşık 600 kişinin çalıştığı ve 2000 yılı verilerine göre 54 trilyonluk üretim yapan Turyağ'ın İzmir'den ayrılmasıyla Yayla, Pril, Vernel gibi markalar da başka kentlerde üretilmeye başlanacak.

Üretimini kıstı
Ekonomi kulislerinde öteden beri İzmir'den ayrılacağı konuşulan Henkel, üretimini son 6 ayda kıstığı öne sürüldü. Bunun nedeni olarak, Alman Henkel Grubu'nun İzmir'deki yatırımdan çekilme kararı alması gösterilirken, Grubun İzmir'de 45 bin metrekareye yayılan fabrika alanını, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de planları doğrultusunda otel olarak değerlendirmek istediği öğrenildi.

Rota çizeceğiz
İHenkel-Turyağ Genel Müdürü Can Paker, fabrikanın yıllardır üretim yaptığı yerden kendi isteğiyle taşınmak gibi bir durumun olmadığını ifade etti. Paker, " Hemen şimdi taşınacağız diye birşey yok. Büyükşehir Belediyesi'nden aldığımız karara göre biz de kendimize rota çizeceğiz. Ama bu yatırımın İran'a yapılacağını sanmıyorum" dedi.
Turan ile Alsancak arasında kalan bölgeyi kapsayan proje yarışmasında 140 proje arasında birinci gelen Alman Mimar Jochen Brandi'nin eseri baz alınarak çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, gerekli imar değişikliğini 2-3 ay gibi bir sürede gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkan Vekili Hasan Topal, imar planı değişikliğinin ardından Brandi'nin projesi doğrultusunda çalışmalar yapılacağını ifade etti. Topal, Henkel-Turyağ'ın boşalttığı alanın nasıl değerlendirileceği konusunda ise bilgi vermedi.

Niçin taşınıyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Liman bölgesi için açtığı Kentsel Tasarım Uluslararısı Fikir Yarışması'nda birinci olan Mimar Jochen Brandi'nin eseri, Turyağ'ın da içinde bulunduğu Turan'ın yeniden düzenlenmesini öngörüyor. Şimdilik bu alanın nasıl şekillendirileceği konusundaki tablo ortaya çıkmadı. Ancak, projenin önündeki bürokratik engeller, önümüzdeki günlerde yapılacak imar değişikliğiyle ortadan kalkacak. Belli bir süre sonra da Henkel-Turyağ'ın kurulu olduğu bölgeye ilk kazma vurulacak.


http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-bir-devini-daha-kaybediyor_2781.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!