Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Haziran'ı Bekliyor

Şehrin ibadete açık en eski camilerinden olan Hisar Camisi'nde restorasyon çalışmalarında sobna gelindi. Cami, Haziran ayında açılacak. İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, 1597-1598 yıllarında Aydınoğulları'ndan Özdemir oğlu Yakup Bey tarafından inşa edilen Hisar Camisi'nin çeşitli dönemlerde onarımdan geçirildiğini, yapının 1938

NTV
İzmir Haziran'ı Bekliyor

Şehrin ibadete açık en eski camilerinden olan Hisar Camisi'nde restorasyon çalışmalarında sobna gelindi. Cami, Haziran ayında açılacak. İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, 1597-1598 yıllarında Aydınoğulları'ndan Özdemir oğlu Yakup Bey tarafından inşa edilen Hisar Camisi'nin çeşitli dönemlerde onarımdan geçirildiğini, yapının 1938 yılında kubbe ve ayaklarının tamir gördüğünü ve en son onarımın da 1985 yılında yapıldığını söyledi. Caminin minaresinin 1927 yılındaki depremde zarar gördüğünü, 2003 yılında da onarıldığını belirten Ataseven, Hisar Camisi'nin İzmir için son derece önemli bir cami olduğunu ve kente gelen bütün turistlerin ilk uğrak yeri konumunda bulunduğunu ifade etti. Caminin önemli dini gün ve gecelerde dolup taştığını, bu nedenle 2009 yılı başında onarım için çalışmalara başlandığını belirten Ataseven, şunları söyledi:
        
''İzmir'in gözbebeği olan Hisar Camisi'nin restorasyon ihalesi 2009 yılı Mart ayında tamamlandı, ihaleyi kazanan firmayla 15 Mayısta sözleşme imzalandı. Firmanın hazırladığı çalışma programına göre 2009 yılı sonuna kadar yüzde 40'lık işin tamamlanması planlanıyordu, ancak şu anda yüzde 60'lar seviyesine gelindi. Projedeki bitim tarihinden önce 2010 yılı Haziran ayında camiyle cemaati yeniden buluşturmak istiyoruz.
        
Restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan bazı durumlardan dolayı restorasyon projelerinde değişikliklere gidildi, plan tadilatları hazırlandı ve proje değişikliklerini İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunacağız. Restorasyon çalışmalarının nasıl yapılacağına kurul karar veriyor. İş durmadı, aynı hızla devam ediyor, restorasyon çalışmalar normal şekilde devam ediyor. Kurul'da akademisyenler var, ilettiğimiz projeyi inceliyor, onaylıyor ve neyin nasıl yapılacağına karar veriyor, onaylanan projeyle biz iş yapıyoruz. Ancak firmadan ilave süre talebi gelmedi, gecikmeler Kurul tarafından kaynaklanırsa süre uzatımı verilebilir. Ancak Haziran ayında camiyi ibadete açabileceğimizi sanıyorum.''
        
Hava gazı boruları ve eski saat bulundu

Eski eserlerin restorasyonundaki mantığın, orijinali sağlam şekilde kullanmak, orijinal yapıyı bozmamak, bozulan yerlerin tamiratını yapmak olduğunu belirten Ataseven, Hisar Camisi'nin sonradan yapılan eklentilerinin kaldırıldığını söyledi. Orijinal yapının sadece bozulan yerlerinin restorasyonunun yapıldığını belirten Ataseven, şunları söyledi:
        
''Vatandaşlar, restorasyondan her şeyi sıfır, yeni yapılmış bina bekliyorlar. Kullanılabilen her şey kullanılıyor. Yıkılan, dökülen, çürüyen yerler varsa, orijinalini bozmadan restorasyon tamamlanıyor. Eski ve yeni birbirinden farklı olur.  Restorasyon yerleri ilk yerden farklı olacak, restorasyonun mantığı bu. Son restorasyon ve ilk restorasyon arasındaki farkın görülmesi gerekir, bu da dönemselliği ifade eder.
        
Tadilat çalışmalarında ilginç bulgular da elde edildi. Caminin 1800'lü yıllarda hava gazıyla aydınlatıldığını öğrendik. Mihrabın sağında, solunda, ayrıca caminin bazı yerlerinde hava gazı borularını, raspa çalışmaları sırasında ortaya çıkardık. Hava gazı borularının önlerinde avize askı yerleri varmış, ama sonradan borular kapatılmış. Ayrıca caminin arkasında bir depoda eski bir saat bulduk, koruma altına aldık. Mihrabın sağında ve solunda bulunan sütunce diye tabir edilen küçük sütunların boyalardan arındırılması için yapılan raspa çalışmalarında, bu sütunların caminin girişinde bulunan iki ana sütuna benzetildiğini ortaya çıkardık. Yaklaşık 100 yıl önce yapılan tadilat çalışmaları sırasında bu sütunlar dışarıdaki ana sütunlara benzetilmiş, bunu ortaya çıkardık.''
        
Muzaffer Ataseven, caminin restorasyon çalışmaları bitirildikten sonra ön tarafta bulunan dükkanların da restore edileceğini söyledi. Bu dükkanların ikisinin şahıslara ait olduğunu, diğerlerinin caminin malı olduğunu belirten Ataseven, bu dükkanların da caminin açılışına yetiştirileceğini dile getirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-hazirani-bekliyor-_74877.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!