Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'de 83 Araca Bir Otopark Düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir’de araç sayısı 916 bini geçti buna karşılık otopark yeri sayısı 11 bin civarında. Yani 83 araca ancak bir otopark yeri düşüyor. Kültürpark’ta tamamlanan 594 araçlık yer altı otoparkının açılışı nedeniyle başlayan tartışmalar İzmir’de artık kangren haline gelen otopark sorununu bir kez daha

Milliyet Gazetesi
İzmir'de 83 Araca Bir Otopark Düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir’de araç sayısı 916 bini geçti buna karşılık otopark yeri sayısı 11 bin civarında. Yani 83 araca ancak bir otopark yeri düşüyor.

Kültürpark’ta tamamlanan 594 araçlık yer altı otoparkının açılışı nedeniyle başlayan tartışmalar İzmir’de artık kangren haline gelen otopark sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Kültürpark yerüstü araç parkına kapandı. Alsancak ve çevresinde araçlarını Kültürpark’a park eden binlerce araç sahibi bu nedenle mağdur oldu.

Çünkü Kültürpark çevresinde oturan yüzlerce vatandaş için fuar alanının araçlara kapanması nedeniyle ciddi otopark sıkıntısı yaşanmaya başladı. Üstelik çevrede yaşayanlar hizmete açılan ve kapasitesi sadece 594 olan Kültürpark Yeraltı Otoparkı için diğer otoparklara göre birkaç kat daha fazla ücret ödeme gibi bir durumla karşı karşıya kaldı.

Araç artıyor otopark azalıyor

Nüfusu 4 milyonu aşan İzmir’de araç sayısı her geçen gün artıyor. Buna karşılık otopark sayısı artmak bir yana azalıyor. Son beş yılda şehir merkezinde katlı ya da yeraltı olarak sadece Kültürpark’a bir otopark yapıldı. Kültürpark’ta yeraltı otoparkının devreye girmesi ile birlikte ise yerüstü araç parkına yasaklandı. Yerüstüne binlerce araç park ederken yer altı otoparkının kapasitesinin 594 olması ve başka da otopark yapılmaması nedeniyle burada büyük bir kayıp yaşandı.

Taşıt sayısı 1 milyona koşuyor

TÜİK verilerine göre İzmir’de 2004 yılında 674 bin 140 olan araç sayısı 2009 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 916 bin 331 oldu. Yani beş yılda İzmir trafiğine 242 bin 191 yeni motorlu araç girdi.

2004-2009 yılları arasında beş yılda İzmir’de motorlu taşıt sayısında yüzde 36’lık bir artış oldu.  Verilere göre İzmir’de her yıl trafiğe yaklaşık 50 bin yeni motorlu araç giriyor. 2004 yılında 387 bin 776 olan otomobil sayısı 2009 yılında 479 bin 518’e yükseldi. İzmir’de beş yılda otomobil sayısı tam 91 bin 742 adet arttı.

Otopark kapasitesi 11 bin

Buna karşılık İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş tarafından işletilen açık ve kapalı katlı ya da yeraltı ve yerüstü otoparklarının araç kapasitesi yaklaşık 11 bin civarında.

İzmir’deki toplam dokuz adet katlı otoparkın araç kapasitesi toplam 4117 civarında. Yeraltı otoparklarının kapasitesi ise 991 araç. Bariyersiz açık alan otoparklarının araç kapasitesi 3143’ü bulurken bariyerli olarak da 1194 araç kapasiteli toplam dört açık alan otoparkı var. Bunlarla birlikte Mustafa Kemal Sahil Bulvarı başta olmak üzere birkaç değişik yerde toplam 1953 araçlık apartman önü bariyerli otoparkları bulunuyor.

Kent plancılarının görüşü

Kent Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Tolga Çilingir otopark sorununun şehir ulaşımı planlaması içinde bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Çilingir, Türkiye’de karayolu ulaşımının teşvik edildiğini belirterek şöyle konuştu: "İzmir’de ulaşım master planı bile yeni yapılıyor. Bu konuda ilk olarak toplu ulaşımın ele alınması ve konforlu hale getirilmesi gerekir. İnsanlar neden özel araçlarını tercih ediyorlar? Çünkü konforlu bir toplu ulaşım sistemi yok. Duraklarda beklemek zorunda kalıyorlar. Metro hatları bitirildiğinde, deniz ulaşımından daha fazla yararlanma imkanı sunulduğunda insanların özel araçlarını tercih etmeyeceklerini düşünüyorum. O yüzden biz önce toplu taşım araçlarının yeterli ve konforlu hale getirilmesini düşünüyoruz. Ondan sonra gerçek otopark ihtiyacı ortaya çıkacaktır."

İZELMAN A.Ş tarafından işletilen otoparklar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ve İZELMAN A.Ş tarafından işletilen otoparklar:

* Katlı otoparklar: Bostanlı (254 araç), Eşrefpaşa(157 araç), Göztepe(190 araç), Mimar Kemalettin(196 araç), Bornova
(391 araç), Alsancak (517 araç), Çankaya(1170 araç), Kemeraltı (280 araç), Konak (962 araç)

* Yeraltı otoparkları: Bahriye Üçok Bulvar ı(268 araç), Alsancak (129 araç), Kültürpark(594 araç)

* Açık alan otoparkları (bariyerlerli, bilgisayar otomasyonlu): İnciraltı (892 araç), Karşıyaka Anayasa (120 araç), Karşıyaka İskele (102), Konak Maksim (80)

* Açık alan otoparkları (bariyersiz): Şehrin muhtelif yerlerinde 3143 araçlık.

* Apartman önü bariyerli: Daha çok Mustafa Kemal Bulvarı ve Karşıyaka’da 1953 araçlık.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-83-araca-bir-otopark-dusuyor_73011.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!