Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'de Belediyeler Batakta

Ekonomik kriz, seçim öncesi propoganda döneminde milyonlarca TL’lik vaadlerde bulunan belediye başkanlarını ortada bıraktı. Türkiye genelinde vergi gelirleri düştü. Bu düşüş İzmir’e de yansıdı. Toplanan vergilerden pay alan belediyeler, vergilerdeki düşüşten ilk ilk dört ayda olumsuz etkilendi. Belediyelerin İller Bankası payları yüzde 15-30

Hürriyet Gazetesi
İzmir'de Belediyeler Batakta

Ekonomik kriz, seçim öncesi propoganda döneminde milyonlarca TL’lik vaadlerde bulunan belediye başkanlarını ortada bıraktı. Türkiye genelinde vergi gelirleri düştü. Bu düşüş İzmir’e de yansıdı. Toplanan vergilerden pay alan belediyeler, vergilerdeki düşüşten ilk ilk dört ayda olumsuz etkilendi. Belediyelerin İller Bankası payları yüzde 15-30 oranında düştü. İlçe belediyelerin önemli bir gelir kaynağı olan emlak vergileri ödemeleri de Mayıs ayı sonunda tamamlanacak.

Tasarrufa gideceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyelere yeni gelirler sağlayan yerel yönetim yasasının bir an önce çıkması gerektiğini söyledi. İllerde verilen vergilerin düşmesi nedeniyle belediyelerin aldığı payın da düştüğünü belirten Kocaoğlu, Merkezi Hükümet’in de gelirinin azaldığını söyledi. Kocaoğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomik kriz ortamı ve gelirlerin düştüğü süreçte öncelikle tasarrufu arttırıp, yatırımları gözden geçirmemiz gerekiyor. Tüm harcamalarımızı gözden geçirmeliyiz. Buna da başladık. Verimliliği arttıracağız" dedi. Kocaoğlu, "Tasarruf taşerondan başlayacaktır. Aklı selimle gemiyi karaya oturtmadan çözüm bulmalıyız" dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 774 bin 248 bin TL borcu var.

Borç 17 milyon lira

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kamu kurumlarına 17 milyon TL borçları olduğunu belirterek bugün itibariyle durumu parlak görmediğini söyledi. Soyer, "Geçen ay 65 bin TL geldi. Sadece işçilere 245 bin TL para ödedik. Maaş ödemelerinde sıkıntı yaşarız" dedi.

İşçiye 1 aylık borç

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz da borçlarının 20 milyon TL olduğunu açıkladı. İller Bankası’ndan para alamadıklarını, gelecek paylarının borç kesintisine gittiğini belirten Oğuz, "İşçilere 1 aylık borcumuz var. Toplayacağımız emlak vergisi de iki ay yetmez" diye konuştu.

Gelirler azaldı

Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, "İller Bankası’ndan aldığımız pay üçte bir oranında düştü. Eskiden 450 bin TL gelirken, son üç aydır 200’ü geçmedi. Emlak vergisi ödemelerinde de üçte bir oranında düşüş var. Maaş ödemede sıkıntılar yaşıyoruz. Yatırımlarla ilgili 6 ay boyunca tasarruf tedbiri aldık" dedi. Batur, 10 milyon TL borçları olduğunu belirtti.

Maaş veremiyoruz

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, "Yeni yatırım hayal oldu. Birkaç sene yatırım düşünmeyeceğiz. İki aydır işçiler maaş alamıyor. Tek ümidimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun babalık yapması" dedi.

Sarmaşık vurdu

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediyeyi hem ekonomik kriz hem de Sarmaşık Operosyonu nedeniyle el konulan belgelerin vurduğunu söyledi. Belediye’nin 18 milyon TL borcu olduğunu söyleyen İnce, "Personel maaş borcumuz yok. Yatırım yapacak gücümüz yok. Kira gelirlerimize de SGK borçları şerh koydu" diye konuştu.

1.5 yıl yatırım yok

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İller Bankası paylarının bir sene önce 3 milyon TL iken bu yıl 848 bin TL’ye düştüğünü söyledi. Durak, kaynak arayışına girdiklerini, bir yandan da küçülmeye çalıştıklarını belirterek, "Yatırımları öteledik. En az 1.5 yıl yatırım yapamayacağız" dedi. Durak, 9 milyon TL borcu bulunduğunu açıkladı.

İşçi çıkarmam

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Cemil Şeboy döneminden aldığı evraka göre borcun 23 milyon TL olduğunu söyledi. İller Bankası payının düştüğünü belirten Tatı, "Ben işçi çıkarmayağım. Ancak ayağımızı da yorganımıza göre uzatacağız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-belediyeler-batakta_69332.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!