Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’de Binaların ‘Yüzde Üçü’ Sağlam

Pilot seçilen üç semtte 1490 bina incelendi. Sadece 39’u sağlam çıktı. 777’si orta kalitede, 674’ü kalitesiz bulundu. Prof. Çatal, “Olası büyük depremde bizi kötü sonuçlar bekliyor” dedi. Araştırmanın korkutan sonuçları, Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda dün başlayan, bugün de devam edecek olan ‘İzmir Afet Riskini Azaltma Sempozyumu’nda

Milliyet EGE
İzmir’de Binaların ‘Yüzde Üçü’ Sağlam

irinci derece deprem kuşağındaki İzmir’de “Afet Riskini Azaltma Eylem Planı” kapsamında Valilik tarafından İnşaat Mühendisleri Odası’na çalışma yaptırıldı. Pilot seçilen Alaybey, Basın Sitesi ve Manavkuyu’da binaların depreme dayanıklı olup olmadığı araştırıldı. Sonuçları, Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda dün başlayan seminerde Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ndan Prof. Hikmet Hüseyin Çatal başkanlığındaki ekip tarafından değerlendirildi. 

Durum iç açıcı gözükmüyor

Çatal, üç semtte toplam bin 490 yapının incelendiğini ifade etti, yüzde 82’si betonarme olan binaların sadece 39’unun iyi kalitede olduğunu söyledi, çarpıcı konuştu: “674’ü zayıf, 777’si ise orta kalitede. Maalesef binaların yüzde 3’ü iyi durumda. Yüzde 52’si orta, yüzde 45’i ise kötü. Buradan İzmir geneline gidecek olursak durum çok iç açıcı gözükmüyor, ancak riski azaltmak elimizde. İnşaat kalitesi genel olarak ne yazık ki çok kötü. Olası büyük depremde bizi çok kötü sonuçlar bekliyor. Bir an önce bu yapıların elden geçirilmesinde fayda var.”
Vali Cahit Kıraç da, “Ceset toplamada hızlı hareket etmek afet yönetiminde başarı değildir” dedi. Kıraç, şöyle devam etti: “Yaraların çabuk sarılması da başarının ölçüsü değil. Önemli olan o olguyu azaltmaktır. Yaraları sarma politikası yerine, yaraların oluşmaması politikası ana hedefimiz olacak şekilde plan oluşturmaya çalışıyoruz. Halkımızın afetlere karşı bilinçlenmesi ve gönüllülerin oluşturulması amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle 10 bin kişiye eğitim verildi. Bu sayının 100 bine çıkarılması hedefleniyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-binalarin-yuzde-ucu-saglam_74807.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!