Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'de Geçit Viyadük Savaşı

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Konak altgeçidi hakkında yıkım kararı alması, Karayolları ile Büyükşehir Belediyesi arasında 'savaş' başlattı. Bele

Akşam



b>Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Konak altgeçidi hakkında yıkım kararı alması, Karayolları ile Büyükşehir Belediyesi arasında 'savaş' başlattı. Belediye, Alsancak'taki Karayolları viyadüklerini yıkım için harekete geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları arasında 'yol savaşı' patladı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Konak'taki araç altgeçidinin yıkılması için açtığı davada yıkım kararı çıkmasına, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, misilleme hareketi başlattı. Belediye ekipleri İdare Mahkemesi tarafından Alsancak Liman girişindeki viyadüklerin yıkılması kararını uygulamaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2002'de hizmete açılan altgeçit projesinin uygulamasının iptali istemiyle Karayolları Genel Müdürlüğü'nce açılan dava sonuçlandı. İzmir 4. İdare Bölge Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan altgeçidin yıkımına karar verdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, tarihi SİT alanı olarak tescillenen Konak Meydanı'nın Kıyı Kanunu kapsamında kalan kesiminde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmış 1/1000 ölçekli imar planı bulunmadığı gerekçesiyle inşaatın hukuka uygun olmadığı bildirildi. Kararda, altgeçit projesinin ve yapılmış olan uygulama şeklinin standartlara aykırı olduğu vurgulandı.

Altgeçit yıkılmalı

Mahkemenin taşıt altgeçitinin iptali yönünde karar verdiğini belirten Karayolları Genel Müdürlüğü'nün avukatı Kemal Turan, Büyükşehir Belediyesi'nin itiraz hakkı olduğunu söyledi. Karar doğrultusunda alt geçitin yıkılması gerektiğini hatırlatan Turan, 'Eğer Danıştay mahkemenin verdiği kararı onaylarsa, alt geçitin yıkılması gerekir. Çünkü altgeçit hukuksuz ve standartlara aykırı olarak yapıldı' dedi.

Bu kararın üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, iki yıldır süren 'yol savaşı'nın rövanşı için harekete geçti. Piriştina, İdare Mahkemesi tarafından Alsancak Liman girişindeki viyadüklerin yıkılması kararının uygulanması için düğmeye bastı. Konak Belediyesi'ne yıkım hakkında yazı gönderdiklerini belirten Piriştina, yargı kararının uygulamaya konulacağını söyledi. Yargı kararlarına her zaman saygılı olduklarını hatırlatan Başkan Piriştina, 'Daha önce alınmış yargı kararlarına her zaman saygımız var. Hatta daha önce alınmış yargı kararlarıyla ilgili olarak gerekli çalışmayı başlattık. Konak Belediyesi'ne gereken yazıyı gönderdik. Konak Belediyesi Alsancak'taki viyadük ayaklarını yıkacak. Eğer onlar kendi imkanlarıyla yıkamazsa biz yıkacağız' dedi.

'Anlaşabiliriz'

Viyadük ayakları ile ilgili kesinleşmiş yargı kararı olduğunu hatırlatan Başkan Piriştina, limana inen viyadük ayakları ile ilgili görüşeceklerini belirterek, şunları söyledi: Viyadük ayaklarını kaldıracağız. Zaten konuyla ilgili kesinleşmiş bir yargı kararı da var. Yıkmaya mecburuz. Limana inen ayaklarda ise durum farklı. Karayolları ile limana inen ayaklar konusunda anlaşabiliriz. Bu konuda uzlaşabiliriz. Tekrar süreci başlatır, yeni imar planları yaparak düzenleyebiliriz. Kordon'a çıkan ayakları yıkmakla, limana inen ayakları illegal hale getireceğiz.'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak'taki viyadük ayaklarının yıkımına ilişkin kararını Konak Belediyesi uygulayacak. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Alsancak Limanı girişindeki viyadükleri yıkmanın kendilerine büyük bir maddi yük getireceğini söyledi. Tunçağ, şunları kaydetti: 'Bu kadar büyük bir yükün altından kalkıp, kalkamayacağımız hakkında henüz bir fikrim yok. Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği yazı elimize ulaşmadı. Tabii ki, mahkeme kararı doğrultusunda viyadük ayaklarını yıkacağız. Burada önemli olan nokta limanda yapılacak yeni düzenlemedir. Büyükşehir Belediyesi daha önceden düzenlediği limanla ilgili projesini Ankara'da bakanlarla yeniden görüşerek gündeme getireceğim. Limanı dünyada örnek gösterilecek bir yer haline getirebiliriz. Karayolları'ndan da bu konuda destek bekliyoruz.'

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-gecit-viyaduk-savasi_10907.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!