Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'e 11 Dev Daha

Matbaa ve büro melzemeleri devi Xerox, Airbus'a yakıt tankı üreten PFW ile mutfak aksesuarları Simeco'nun da aralarında bulunduğu

Yeni Asır
İzmir'e 11 Dev Daha

atbaa ve büro melzemeleri devi Xerox, Airbus'a yakıt tankı üreten PFW ile mutfak aksesuarları Simeco'nun da aralarında bulunduğu ünlü firmalar Ege Serbest Bölge'de üretim yapacak.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, 11 firmanın bölgede üretim, 17 firmanın ise firmanın da alım-satım için ruhsat aldığını söyledi.
Bölgede üretim yapmak için ruhsat alan Alman PFW Havacılık Sanayi'nin yatırımını tamamlayarak Airbus uçaklarına yakıt tankı üretimine başladığını belirten Tuncer, şöyle dedi:
"Matbaa ve büro malzemelerinde dünya devlerinden olan İngiliz Xerox da bölgede üretim yapmak üzere ruhsat aldı ve 15 bin dolar sermayeli bir şirket kurdu. Bunun yanı sıra mutfak aksesuarları ve ısıtma cihazları üretimi yapan İtalyan SIMECO ve Türk-İtalyan ortak yatırım olan Nova Fruit'in de aralarında bulunduğu toplam 11 firma bu yıl içinde bölgede yatırıma başlayacak."

Yüzde 53 arttı
Kaya Tuncer, ayrıca, bölgedeki ticaret hacminin de bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 53 artarak 1.5 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Tuncer, ESBAŞ içinde faaliyet gösteren firmaların bu yıla iyi başladığını ve ticaret hacimlerini hızla artırdıklarına dikkat çekti.
Bölgenin en büyük yatırımcıları olan Alman Hugo Boss ve İtalyan Eldor'un kapasite artırma kararı aldığına ve yeni yabancı yatırımların bölgeye çekildiğine dikkat çeken Kaya Tuncer, yılın ilk 6-7 ayında İtalya, İngiltere ve Almanya'dan 5, Türkiye'den de 6 firmanın yatırım için ruhsat aldığını söyledi.
Tuncer, şöyle konuştu: "Ege Serbest Bölgesi'nde 7 aydaki ticaret hacmi geçen yıla oranla yüzde 53 artarak 1.5 milyar dolara ulaştı. Sevindirici olan, bu ticaret hacminin yüzde 50'sinin üretim yapan firmalar tarafından gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bölgemizde bugün 10 bin kişiye yaklaşmış olan istihdamın, yıl sonuna kadar 11 bin 500 kişiye ulaşması öngörülüyor. Kuruluş çalışmalarımızdan bu yana geçen 12 yılda, bölgede gerçekleşen toplam ticaret hacmi ise 12 milyar doları aşmış bulunmaktadır."
Bölgenin 2012'ye kadar tamamen dolacağını belirten Tuncer, bölge tamamen dolduğunda çalışan sayısının 30 bin, yıllık ticaret hacminin ise 5 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini ve Ege Serbest Bölgesi'nin Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri haline geleceğini dile getirdi.
Tuncer, son dönemde artışa geçen yatırımlarda, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın serbest bölgelere verilen teşviklerin değişmeyeceği yönündeki sözlerinin de etkisi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

Teşviğe dokunmayın
"Bu hedeflere ulaşılabilmesi için Serbest Bölgeler Kanunu ile getirilen teşviklere hiçbir şekilde dokunulmaması gerekir. Kanunu değiştirme teşebbüsleri yalnız serbest bölgelerin sonunu getirmekle kalmayacak, Türkiye'ye yabancı sermayenin gelişini de engelleyecektir. Yatırımcılar açısından istikrarsız bir ülke olarak görülen Türkiye'nin bu olumsuz imajı, tahkim yoluyla açılacak tazminat davaları sonucu daha da kötüleşecektir. Bu konuda devlet adamlarımızın istikrar gösteren yaklaşımlar sergilemeleri ve güven ortamını sağlayacak kararları bir an önce almaları gerekmektedir."

Sektörlerinde bir numaralar
* SIMECO (İtalya, Mutfak Aksesuarları ve Isıtma Cihazları)
* PFW Havacılık (Almanya, Airbus Uçakları İlave Yakıt Tankı)
* Water Services (İngiltere, Su Filtrasyon Sistemleri)
* NOVA Fruit (İtalya/Türkiye, Gıda)
* Xerox (İngiltere, Matbaa ve Büro Malzemeleri)
* Hugo Boss (Aynı ruhsatla devam etmekte olup 30 bin metrekare kapalı alan üzerinde 1500 kişi çalıştıracak)
* Sinal (Türkiye, Sağlık Cihazları Montajı)
* Cem Nakış Makineleri (Türkiye, Nakış İşleme Makineleri)
* Topaz Optik (Türkiye, Gözlük Çerçevesi)
* Ege Baharat (Türkiye, Baharat Sterilizasyonu ve Paketlemesi)
* ODS (Türkiye, Elektronik Parça)
* Tanplast (Türkiye, Plastik Enjeksiyon Makineleri Tasarımı)

Alım-satım yapacaklar
* Wemtex (Danimarka)
* AWS Apparel (İtalya-Türkiye)
* İzmir Mücevharat (Türkiye)
* ERF (Türkiye)
* MS Pazarlama (Türkiye)
* Sampa Pazarlama (Türkiye)
* Zeugma Mermer (Türkiye)
* Çukurova İthalat (Türkiye)
* Porto Gıda (Türkiye)
* Sinal (Türkiye)
* Pamuk Dış Ticaret (Türkiye)
* TAM/X Dış Ticaret (Türkiye)
* Armak-San (Türkiye)
* MS International (Türkiye)
* Necati Özen (Türkiye)
* IZKO Dış Ticaret (Türkiye)
* Vardarcı Makine (Türkiye)

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-11-dev-daha_5529.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!