Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’in Gökdelenleri Mahkemelik

İzmir’in Gökdelenleri Mahkemelik

NTV
İzmir’in Gökdelenleri Mahkemelik

zmir’i gökdelenlerle buluşturmayı planlayan “Yeni İzmir Projesi” tepki çekti. İzmir Valiliği, belediyenin Karşıyaka Turan ile Alsancak Limanı arasındaki 550 hektarlık alanın çok katlı imara açılmasını öngören kararına karşı dava açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Turan ile Alsancak Limanı arasındaki 550 hektarlık alana çok katlı binaların inşa edilmesini öngören planı tartışılmaya devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, daha önce İmar Komisyonu’nda CHP ve AKP’lilerin oybirliğiyle kabul ettiği plan değişikliğiyle, Turan-Alsancak Limanı bölgesinde zeminde yüzde 25, 30 ve 35 olan kullanım hakkını yüzde 40, 45 ve 50’ye yükseltti. Planda 3 ve 3,5 emsal olan inşaat yoğunluğu hakkı ise 4 ve 4,5 emsale çıkartıldı. Yükseklikte ise sınır konmadı.

İnşaat yoğunluğu artırılmasına karşın yol, yeşil alan ve sosyal donatılarda değişiklik yapılmaması, bu alan üzerinde bazı çevrelerin rant sağlayacağı iddialarının gündeme gelmesi tartışmaları alevlendiriyor.

İzmir Girişim Platformu Dönem Sözcüsü Tuncay Karaçoğlu, planda yapılan değişikliğin sağlam hukuksal, toplumsal temellere dayandırılmadığı görüşünde. Karaçorlu, “Bu plan hukuk dışı özellikler taşımaktadır. Çünkü, bu planda bir plancının imzası yok. Bu planla ilgili, belediyenin ilgili teknik birimlerinin onayı alınmamıştır. Yine bu planın bütün toplumsal kesimlerinin ihtiyaçlarına cevap veren bir anlayışla hazırlanması gerekirken, burada belli çıkar çevrelerinin çarpık, haksız ve ayrıcalıklı inşaat çevrelerinin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre yapılmış bir plandır” dedi.

Karaçoğlu, yeni imar planı bir an önce iptal edilmezse, yeni planın uygulanması sürecinde ciddi sorunlar doğacağını belirterek, “Bölgede zaten varolan değişiklikleri yapılan planla bölgenin ve yakın çevresinin teknik ve sosyal altyapısına önemli yükler getirecek olan bir plandı. Yeni yoğunluklar getiren planın gerek alanın kıyı özelliklerine gerekse kentsel planlama değerleri açısından sağlıklı bir nitelik taşımadığını vurgulamıştık. Bu katılım süreci içinde, hem maddi hem de teknik anlamda ciddi kamusal kaynakların kullanıldığı bir süreç 3 günde yok sayılarak aynı süreç izlenmeden birden bire alanda böyle arazi değişiklikleri sonucu oluşmuş olan çıkar çevrelerinin orada arazi pazarlanmasına hizmet etmekten başka hiçbir özellik taşımayan bir plan değişikliği yapılmıştır” diye konuştu.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Meclisi’nde kabul edilen karara karşı dava açtı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-gokdelenleri-mahkemelik_45040.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!