Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmit’te Depreme Hazırlık İçin Zemin Araştırması Yapılıyor

İzmit Büyükşehir Belediyesi, MTA ile birlikte, muhtemel depremde hangi mahalle veya bölgele-rin etkileneceğinin belirlenmesi ve ağır can ve mal kay

Zaman



b>İzmit Büyükşehir Belediyesi, MTA ile birlikte, muhtemel depremde hangi mahalle veya bölgele-rin etkileneceğinin belirlenmesi ve ağır can ve mal kayıpları ile karşılaşılmaması için gerekli tedbirleri almaya yönelik zemin araştırması başlattı.

İzmit Büyükşehir Belediyesi, Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile birlikte, muhtemel bir depremde, Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki bölgelerin ne ölçüde etkileneceğini araştırıyor.

İzmit Büyüksehir Belediye Başkanı Mimar Hikmet Erenkaya, “17 Ağustos felaketini yaşamış bir kent olarak, deprem kuşağında olmamızdan dolayı, depreme ve zemine yönelik kapsamlı çalışmaların yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu amaçla yoğun bir bilimsel çalışma içindeyiz. Türkiye’deki tüm belediyelerin benzer çalışmalar yapmasında yarar görüyorum.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Ali Keçeli ile Şube Müdürü jeofizik mühendisi Mustafa Cevher, İstanbul ve Kocaeli’nde oluşacak muhtemel depremlerde hangi mahalle veya bölgelerin etkileneceğinin belirlenmesi, ağır can ve mal kayıpları ile karşılaşılmaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla, Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki deprem hasarlarının belirli noktalarda yoğun olmasının nedenini araştırdıklarını söyledi.

Daha derin ve daha kapsamlı yer içi teknik bilgilere ihtiyaç olduğu sonucuna varıldığını ifade eden Keçeli ve Cevher, çalışmalar konusunda şu bilgiyi verdi:

“Maden Tetkik Arama Marmara Bölge Müdürlüğü (MTA) kanalıyla, MTA Genel Müdürlüğü’ne jeofizik mühendisliği gravite (yerçekimi) yöntemi çalışmaları yaptırmaktayız. 800 noktada gravite yöntemi çalışmaları ile deprem dalgalarının yer içinde yayılımını kontrol eden tabankaya topografyası ve yeriçi tektonizması aydınlatılmaya çalışılacaktır. Farklı yoğunluklu kütlelerin yer çekiminin de farklı olması prensibine dayanan gravite yöntemi ile deprem dalgalarının yer içindeki odaklanmasının, saçılmasının ve yüzey dalgalarının oluşmasını etkileyen alüvyon altında yüzlerce metre derinliklerde gömülü halde olabilecek kumtaşı ve kireçtaşının, sırt, vadi ve faylarının bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Söz konusu çalışmalar yer içi sismik hız dağılımı modellerinin elde edilebilmesi için derin sismik dalga yansıma ve sismik kırılma yöntemi çalışmaları ile devam edecektir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmitte-depreme-hazirlik-icin-zemin-arastirmasi-yapiliyor_3273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!