Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İZODER’den Yangın Açıklaması

İZODER, 15 Ekim Cumartesi günü İstanbul Fikirtepe’de 24 katlı bir rezidansta meydana gelen yangınla ilgili bir açıklama yaptı. İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Binaların dış cephelerinde yangının hızla yayılmasının nedeni, havalandırılan cephe detayında yönetmeliklere aykırı bir şekilde yanıcı dış cephe kaplamaları kullanılmasıdır.” dedi.

yapi.com.tr
İZODER’den Yangın Açıklaması

Son yıllarda rezidans, hastane ve otel gibi binaların dış cephelerinde yaşanan, son olarak Fikirtepe’de bir rezidansta meydana gelen dış cephe yangınının ardından, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) tarafından bir açıklama yapıldı.

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Son yıllarda ticari yapılar ve prestijli binalarda, estetik görünüme sahip dış cephe kaplamalarının, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştirildiği detaylar tercih ediliyor. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma boşluğu, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına neden oluyor. Dolayısıyla bu detaylarda kullanılacak olan dış cephe kaplaması ve diğer tüm bileşenlerin seçiminde ürünlerin yangın durumundaki performans ve davranışlarının dikkate alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Havalandırılan cephe detaylarında yanıcı ürünler kullanılmamalı
Son yıllarda kamuoyunda ses getiren tüm dış cephe yangınlarının, giydirme cepheli prestij yapılarında olduğuna dikkati çeken Emrullah Eruslu, şöyle konuştu: “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik 2015 yılında dış cephelerde meydana gelen yangınlardaki tecrübeler dikkate alınarak revize edildi. Yapılan değişiklik ile havalandırmalı cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği ifade ediliyor. Son dönemde çıkan cephe yangınlarına bakıldığında bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçeler ile yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edildiğini görüyoruz. Estetik kaygılar ile birlikte değerlendirilmesi gereken yangın güvenliği önlemlerinin aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlar ile karşılaşmamak adına doğru detay ve malzeme seçimi üzerindeki denetimler artırılmalı.”

Yangının binanın içerisindeki yaşam alanlarına yayılmadan cephede sınırlı bir alanda kalması ve herhangi bir can kaybının yaşanmaması ile teselli olunabileceğini belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, Yangından Korunma Haftası’ndan sadece 2 hafta sonra gerçekleşen bu yangının, binalarda alınması gereken yangın güvenliği tedbirlerini tekrar gündeme getirmesini umduğunu ifade etti. Eruslu, “Binalarda alınacak en önemli tedbirlerden birisi de Yangın Yalıtımıdır. Yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın binadaki yayılımının sınırlandırılmasını ve binanın en hızlı ve güvenli şekilde terk edilmesini yangın yalıtımı uygulamaları sağlar. Dolayısıyla yangın yalıtımını, tüm bina tasarım ve uygulamalarının vazgeçilmez bir bileşeni olarak görmeliyiz.” dedi.

Yaşadığımız yapılarda yangın ihtimali düşük değil
İZODER’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde her yıl çok sayıda yangın vakası meydana geliyor. Bu durum can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra maddi kayıplara da neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca yayımlanan son 10 yıllık veriler değerlendirildiğinde sadece İstanbul’da her yıl ortalama 5 bin 345 bina yangınının meydana geldiği görülüyor. Yanıcı olan eşyalarımızın ve oksijenin hayatın vazgeçilmez birer parçası olduğu ve yanıcı maddeleri tutuşturabilecek teknolojik cihazların çevremizi sardığı da göz önüne alındığında bu istatistikler, aslında yaşadığımız mekanlarda yangın çıkma ihtimalinin sanıldığı gibi düşük olmadığını gösteriyor.

Yangın yalıtımının yaygınlaştırılması, yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın yayılımını sınırlandırarak can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltacaktır. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvar, tavan ve döşemelerine, duvar veya döşemelerde tesisat geçişlerinin olduğu bölgelere, havalandırma sistemlerine ve yapısal olarak tüm gerekli noktalara yangın yalıtımı yapılmalıdır.

Yangın yalıtımıyla yapı elemanlarında belirli süreler yangına dayanıklılık sağlanırken, bu sürelerde yangının ve zararlı etkilerinin bir başka mekana yayılması engellenir. Böylelikle Yangın yalıtımı ile yangın mahallinin emniyetli bir şekilde tahliye edilmesine, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesine olanak sağlanır. Yangın güvenli yapı tasarımında; yapısal olarak alınması gereken yangın yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmeli ve uygulanmalıdır.”

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/izoderden-yangin-aciklamasi_192854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!