Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Japon NASA'sının Türk Tasarımcısı

Mimar Serkan Anılır, 2,5 yıldır "Japonya'nın NASA'sı" JAXA'da çalışan tek Türk ve tek yabancı bilimadamı... Anılır daha önce de "uzay asansö

Sabah
Japon NASA'sının Türk Tasarımcısı

b>Mimar Serkan Anılır, 2,5 yıldır "Japonya'nın NASA'sı" JAXA'da çalışan tek Türk ve tek yabancı bilimadamı... Anılır daha önce de "uzay asansörü" projesiyle NASA'nın dikkatini çekerek SISCA adlı ekibin başına getirilmişti.

Gurbetçi bir ailenin üç çocuğundan biri olarak Almanya'da dünyaya gelen Serkan Anılır, ilk orta ve lise öğrenimini Avrupa'nın değişik ülkelerinde değişim programlarına katılarak tamamladı. Yüksek öğrenimine Türkiye'de devam eden Anılır, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde okudu. Bu sırada uzayla ilgili araştırmalar yapmaya başlayan Anılır, yüksek lisansını Almanya'nın Bauhaus Üniversitesi'nde yüksek teknoloji mimarisi üzerine yaptı. Bitirme tezi olarak "uzay asansörü" projesini ele alan Anılır, bu sayede Tokyo Üniversitesi'nden burs kazandı.

BAŞKA YABANCI YOK
Burada okurken Amerika'da katıldığı bir konferansta dünya yörengesine yük veya insan taşımak için kurulacak kule projesi tezini sunan Anılır, NASA'dan hayatını değiştiren teklifi aldı. NASA'da "uzayda insan hayatı ve yerleşimleri" ile ilgili SISCA isimli tasarım grubunda 12 kişilik ekibin liderliğine yükselme başarısı gösteren Anılır, daha sonra Japonya'nın NASA'sı olarak bilinen JAXA'da çalışmaya başladı. Yabancı çalıştırmayan JAXA'ya dönemin Japon Milli Eğitim ve Teknoloji Bakanı'nın tavsiyesiyle giren Anılır, burada çalışan tek Türk ve yabancı olma özelliğini taşıyor. Hazırladığı tezin Japonların ilgisini çektiğini ve bu ülkeye davet edildiğini söyleyen Anılır, "Tokyo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü'nden burs kazandım. Burada bir sene okuduktan sonra Boğaz Köprüsü'nü yapan firma olan Kajima Corporation'da 800 metrelik DIB- 200 adlı bir yapının tasarımı üzerinde çalıştım" şeklinde konuşuyor. Anılır'ın patentini aldığı ilginç projelerinden biri de depremle ilgili.

İnşaat sırasında kolonların içine basınç üflenirse binaların depreme dayanıklı hale geleceğini söyleyen Anılır, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Yıllardır Türkiye'de bunu anlatmaya çalışıyorum. Deprem kuşağında bir ülke olarak bir an önce tedbir alınması gerekiyor. Bu çok düşük maliyetli bir proje. Örneğin balonu çok üflerseniz patlar, basınca dayanıklı değildir. Ama içi zaten hava dolu bir balonu üfleseniz de patlamaz. Yüksek bir bina yaparken kolonlara kompresörle basınç yüklerseniz teoride 3 bin kilometreye kadar bina inşa edebilirsiniz." Anılır'ın en büyük hayali ise Türkiye'de de uzayla ilgili çalışmaların başlaması.

Uzay çalışmaları başlarsa Türkiye'ye dönecek ilk kişiler arasında yer alacağını söyleyen Anılır, "Türk öğrencilere çeşitli araştırma gruplarına dahil olarak kendilerini göstermelerini tavsiye ediyorum. Önceleri hayallerimi söylediğimde bana gülüyorlardı. Hiçbir şeyi gözümüzde büyütmemek gerekir. Uzayla ilgili dünyada 6 komite var. Ben beşinin yönetim kurulundayım. Türkiye'ye gelerek bilgilerimi gençlerle paylaşmak istiyorum" diye konuşuyor.

KİTABI DA VAR
Şu anda boyut fiziği üzerine çalıştığını söyleyen Anılır'ın 2 ay önce Japonya'da "Uzayın Dışı" adında bir kitabı yayınlandı. Kitabının şimdiden büyük ilgi gördüğünü dile getiren Anılır, "Uzay sabit kalmaz, genişler. Genişlemesi için de birşeyin içinde olması gerekiyor. Yani uzayın dışında da birşeyler var. Tezimde uzayın dışında ne var, büyük patlama nasıl oldu gibi konulara yer verdim. 2 ay öncede Japonya'da 'Uzayın Dışı' adında bir kitabım yayınlandı. 230 bin sattı.
Japonca olarak yazdığım kitabımın senaryosunu hazırlıyoruz şu anda. Dünyaca ünlü yönetmen Masaomi Konzaki senaryosunu hazırlıyor. Öyle bir senaryo hazırlıyoruz ki ne bilim adamları ne de tarihçiler hiçbir şekilde ürettiğimiz teze karşı gelemiyecekler. Ekim 2006'da bitecek" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/japon-nasasinin-turk-tasarimcisi_17764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!