Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Jeoloji Mühendisliği Hak Ettiği İlgiyi Görmüyor

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı İsmet Cengiz, gelişmiş ülkelerde, madencilikten enerjiye, ulaşımdan yerleşime, içme ve yeraltı sularından büyük mühendislik projelerine, küresel ısınmadan insan ve çevre sağlığına kadar geniş bir uygulama alanı bulan jeoloji mühendisliğinin, Türkiye’de hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi.

Ticaret



b>Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı İsmet Cengiz, gelişmiş ülkelerde, madencilikten enerjiye, ulaşımdan yerleşime, içme ve yeraltı sularından büyük mühendislik projelerine, küresel ısınmadan insan ve çevre sağlığına kadar geniş bir uygulama alanı bulan jeoloji mühendisliğinin, Türkiye’de hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi.

58. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın açılışında konuşan JMO Başkanı Cengiz, dünya ölçeğinde, madenlerin aranmasından işletilmesine ve terk edilmesine kadar her aşamada yer alan jeoloji hizmetlerinin Maden Yasası’nda dışlandığını savundu. Petrol kanununda yapılması düşünülen değişikliklerle, arama ve üretim sektöründen TPAO’nun süreç içinde çekilmesinin alt yapısının hazırlandığını savunan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz, ülke gerçeklerinden ve çıkarlarından uzak bu tasarının çekilerek, sektördeki kurum ve kuruluşların kamu yararı ekseninde ortaklaştıkları bir metnin hazırlanmasını önerdi.

Deprem, heyelan, sel gibi afetlerden her yıl GSMH’nın yüzde 3-5’i kadar zarar oluştuğuna dikkati çeken İsmet Cengiz, bu zararların azaltılmasında ilk adımın, güvenli yerleşim yeri seçimi olacağını, buna rağmen İmar Kanunu’nda jeolojik hizmetlere yer verilmediğini söyledi. Jeoloji mühendislerinin büyük kısmının işsiz olduğundan ve çalışanların da çok düşük ücret aldığından yakınan Cengiz, üniversitelerin 30 dolayında jeoloji mühendisliği bölümünde eğitim sürerken, kamu kuruluşlarının 15 yıldır yeni jeoloji mühendisi istihdam etmediğini anlattı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/jeoloji-muhendisligi-hak-ettigi-ilgiyi-gormuyor_25441.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!