Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Jeotermal Kaynaklar ile Doğal Mineralli Sular Korunmalı

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası, Kimya, Maden, Makine ve Petrol Mühendisleri Odaları ile birlikte Jeotermal Kongresi'ni düzenledi. 23-25 Aralık'ta yapılan kongreye 507 delege katılırken 34'ü sözlü, 2'si poster sunum olmak üzere toplam 36 bildiri sunuldu. Ayrıca kongrede "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal

bianet.org
Jeotermal Kaynaklar ile Doğal Mineralli Sular Korunmalı

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası, Kimya, Maden, Makine ve Petrol Mühendisleri Odaları ile birlikte Jeotermal Kongresi'ni düzenledi. 23-25 Aralık'ta yapılan kongreye 507 delege katılırken 34'ü sözlü, 2'si poster sunum olmak üzere toplam 36 bildiri sunuldu. Ayrıca kongrede "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular" Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği'nden kaynaklanan sorunlar ve sonuçların tartışıldığı bir panel yapıldı.

TMMOB Jeotermal Kongresi sonuç bildirgesinde şunlar özetlendi:

- Türkiye, jeotermal kaynaklardan doğrudan faydalanma konusunda dünyada beşinci sırada olup jeotermal enerjiden yeterince yararlanılmıyor. Mevcut jeotermal potansiyelimiz bütüncül bir planlama ile özellikle sanayi, konut, tarım, sağlık ve turizmde ivedilikle değerlendirilmeli.

- Jeotermal Kanunu ve Uygulama yönetmeliğinde yetki konusu karışık. İl özel idareleri hem ruhsat sahibi, yatırımcı ve işletmeci hem de karar verici, koruyucu ve denetleyici olabiliyor. Yetki ve sorumlulukların tanımlanması gerekiyor.

- Jeotermal kaynaklarla ilgili olarak oluşturulan liberal ruhsat düzenlemesi, ülkemizde "ruhsat pazarı"nın oluşmasına neden oluyor. Yetki ve sorumluluklarda yaşanan çok başlılığı ortadan kaldırmak için işlem ve uygulamalarda eşgüdüme gidilmeli.

- İlk müracaat aşamasında kaynak cinsi belirtilmeli. Jeotermal kaynak, doğal mineralli su, jeotermal kaynaklı gazlar olmak üzere üç gruba ayrılmalı. Kaynak cinsine göre de projelendirilerek ruhsatlandırılmalı.

- Doğal mineralli sular tanımının yeniden gözden geçirilmesi ve mineral içeriğinin belirlenerek doğal mineralli sular ve doğal kaynak suları arasında tanım ve uygulama konularında yoruma yer bırakılmayacak şekilde tanımlanmalı.

- Yasa ve yönetmelikte mineralli su işletmelerinde, kaplıca ve tedavi merkezi kuyularının çevresinde alınması gereken koruma önlemleriyle, elektrik santralini beslemek üzere işletilen sahalar arasında bir ayrım yok. Bu da koruma alanı uygulamasında sorunlar çıkarıyor. Bu konuda uygulama birliğini sağlamak için mevzuatta, düzenlemeler yapılması zorunlu.

-  Jeotermal kaynak yönetimi, benzeri pek çok alandan daha fazla meslek ve uzmanlık alanının katkısını gerektirmektedir.

- Jeotermal sondajların başarı ile tamamlanması için yetkin personel (mühendisler, sondörler ve kalifiye işçiler) çalıştırılması zorunluluğu getirilmeli. Bununla birlikte kuyu derinliğe/çapına uygun sondaj makine ve donanımın seçimi ve kuyu dizaynına yönelik konular yasal mevzuat haline getirilmeli.

- Jeotermal kaynak kullanımının çevreye olan etkilerini azaltacak yöntemlerin geliştirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması zorunlu.

- Jeotermal kaynak ve doğal mineral sularla ilgili mevzuatta yapılacak tüm değişiklikler, başta TMMOB ve ilgili Odalar olmak üzere konunun uzmanları ve tüm tarafların görüşleri alınarak yapılmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/jeotermal-kaynaklar-ile-dogal-mineralli-sular-korunmali_75559.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!