Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadıköy-Kartal Arası Metroyla 29 Dakikaya İniyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kanal D Haber’in yerin 42 metre altında çalışmaları hızla süren Kadıköy-Kartal Metrosu’nda gerçekleştirdiği canlı yayında ulaşım yatırımlarını anlattı.

ibb.gov.tr



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\haberler\60231-3.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kanal D Haber’in yerin 42 metre altında çalışmaları hızla süren Kadıköy-Kartal Metrosu’nda gerçekleştirdiği canlı yayında ulaşım yatırımlarını anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarının yüzde 60’ını ulaşıma ayırdıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, karayolu, raylı sistem ve denizde çok önemli yatırımlara imza attıklarını söyledi.

Kadıköy Kartal Metrosu’nun tünel çalışmasında yerin 42 metre altında dev TBM makinesinin (köstebek) 7 gün 24 saat durmaksızın çalıştığına dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bu metro çalışması 30 ay sonra tamamlanacak ve Kadıköy-Kartal arası 2010 yılı sonunda itibaren 29 dakikaya inecek. Bu hattı 5 kilometre daha ileri götürerek Pendik’e kadar bağlayacağız. Marmaray ve Kadıköy-Kartal Metrosu devreye girdiğinde Halkalı Gebze arası ise 105 dakikaya inecek” diye konuştu.

Metro Üsküdar-Ümraniye Hattı ve Marmaray ile entegreli…

Şu anda bu Kadıköy-Kartal Metro tünellerinde bin kişinin çalıştığını ve kazı çalışmasını hızlandırmak için 6 adet TBM makinesini birden devreye alarak projeye hız kazandırdıklarını ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bu iş ilk olarak aç-kapa sistemiyle yapılan hafif metroydu. Yolcu kapasitesini dikkate alarak projeyi metroya dönüştürdük. Yeni ihaleyle 6 adet TBM makinesi ile bin kişiyi daha birden devreye alarak kaybettiğimiz zamanı telafi ediyoruz. Daha önceki projede yolcu taşıma kapasitesi saatte tek yönde 35 binken, bu rakamı projeyi metroya dönüştürerek 80 bine çıkardık. Kadıköy-Kartal Metrosu’nu Marmaray ile İbrahimağa İstasyonu’ndan, ihaleye çıktığımız Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Tepeüstü-Çekmeköy-Taşdelen Metrosu’yla ise Üsküdar’dan entegre hale getiriyoruz. Çalışmasını Hükümetimizin yürüttüğü Marmaray 2011 gibi devreye girebilecek. Arkeolojik kazılar nedeniyle projede bazı sıkıntılar yaşandı.”

2012’de metro sisteminin ana omurgası tamamlanacak

Gelişmiş şehirlerde günlük nüfus hareketinin nüfusun 3 katı kadar olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kendileri göreve geldiğinde 12 milyon olan İstanbul’daki günlük nüfus hareketliliğinin toplu taşımanın geliştirilmesiyle şu anda 21 milyona ulaştığını kaydetti. Yakın zamanda İstanbul’da günlük 40 milyon nüfus hareketliliği yaşanacağını belirten Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu nüfus hareketliliğini entegre edilmiş karayolu, raylı sistem ve deniz yolu toplu taşımayla çözmek için projelerimizi hızla sürdürüyoruz. Şu anda 66 kilometrelik mevcut raylı sistemimiz var. 5 ayrı hatta 64 kilometrelik metro inşaatımız büyük bir hızla sürüyor. Toplam 44 kilometrelik ihale aşamasında olan hatlarımız var. Ayrıca 20 ayrı hatta toplam 212 kilometrelik etüt çalışması da tamamlandı. İhale aşamasındaki ikinci hat olan Bakırköy-Avcılar Beylikdüzü Hafif Metrosu 25 kilometre uzunluğunda olacak ve saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıyacak. Hedefimiz 2012’de raylı sistemlerin ana omurgası tamamlanmış ve trafiği rahatlamış bir İstanbul. 2023’e varıldığı zaman ise 538 kilometrelik raylı sistem hattıyla donanmış, Silivri’den çıkan bir insanın Sarıyer’e ve Beykoz’a metroyla gidebileceği bir İstanbul’u oluşturacağız. Bu hayal için yerin altında binlerce arkadaşımız durmadan çalışıyor.”

Metrobüs Kozyatağı’na uzanacak…

Konuşmasında şu anda Avcılar-Topkapı arasında faaliyette olan metrobüs hattını bu yılsonuna kadar Zincirlikuyu’ya kadar uzatacaklarını da dile getiren Başkan Topbaş, “Boğaziçi Köprüsü geçişiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Metrobüs daha sonraki dönemde mevcut trafiğin içinden karışık düzende köprüyü geçerek Kozyatağı’na kadar uzanacak” dedi.

Belediye Meclisi’nden yatırımları hızlandıran kararlar…

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi bugünkü oturumunda, Ulaşım Daire Başkanlığı’nın “Kadıköy-Kartal Metrosu İkmal İnşaatı ve Elektro-Mekanik Sistemler Temin, montaj ve İşletmeye Alma İşleri” için 751 milyon 256 bin euro tutarında kredi kullanmasına onay verdi.

Belediye Meclisi, ayrıca İETT Genel Müdürlüğü’nün 200 adet yüksek yolcu kapasiteli ve konforlu otobüs alımı için 155 milyon YTL dış kredi alınmasını da karara bağladı. Meclisin kabul ettiği raporda, 2008-2010 dönemi yatırım programının 7 adet devam eden,15 adet yeni olmak üzere toplam 22 adet yatırımı içerdiğine dikkat çekilerek, “Yapımı planlanan metrobüs hatlarında kullanılmak üzere, ekonomik ömrünü tamamlayan otobüslerin yerine yolcu güvenliğini ve seyahat konforunu arttıracak, AB standartlarına uygun 200 adet yüksek yolcu kapasiteli yeni otobüs alımına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadikoy-kartal-arasi-metroyla-29-dakikaya-iniyor_60231.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!