Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadir Topbaş'ın İstanbul'u Tarifi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul... Keşfedildikçe Gizemi Artan Kent'' adlı yazısında İstanbul'u bakın nasıl tarif ediyor?

haber7.com
Kadir Topbaş'ın İstanbul'u Tarifi

stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul... Keşfedildikçe Gizemi Artan Kent'' adlı yazısında İstanbul'u bakın nasıl tarif ediyor?

Yüzyıllardır görkemini ve güzelliğini koruyan ''yedi tepeli şehir'' İstanbul, bilim adamlarının danışmanlığıyla hazırlanan ''1453'' adlı kültür ve sanat dergisiyle tanıtılıyor.

Yayın danışma kurulunda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof.Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İskender Pala, Ahmet Faruk Yanardağ ile Süleyman Faruk Göncüoğlu'nun yer aldığı ''1453'' dergisi, 3 ayda bir yayınlanıyor. Derginin ilk sayısında İstanbul'u tanıtıcı yazıların yanı sıra, kültür ve sanatın dallarına ilişkin makaleler de bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dergide yer alan ''İstanbul... Keşfedildikçe Gizemi Artan Kent'' adlı yazısında ''yedi tepeli şehri'' şöyle anlatıyor:
''Dünyanın kadim tarihlerinden bugüne, görkem ve cazibesini koruyan, nadir dünya kentlerinden İstanbul, 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olmasından dolayı bir kez daha tüm gözleri üstüne çevirmeye hazırlanıyor. Sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi ve sanatsal güzelliklerinin yanı sıra, kol kanat gerdiği sosyal ve etnik kimlik çeşitliliği ile de İstanbul, imrenilen ve kıskanılan bir Türk kenti olmayı ziyadesiyle hak etmektedir. İstanbul, yaşı ve bilgeliğiyle herkesin hürmetine, güzelliği ve özgün karakteriyle herkesin övgüsüne, asaleti ve engin gönüllülüğüyle de herkesin takdirine layık eşsiz bir dünya güzelidir. İstanbul, dünya tarihini ilgilendiren öneme sahip o kadar çok olaya tanıklık etti ki, bunların tümünü keşfetmeye imkan yok. Keşfedildikçe meçhulleşen büyülü bir dünyadır İstanbul...''

Lahmacun kovboyları
Dergide, sinema yazarı Agah Özgüç'ün kaleme aldığı ''Lahmacun Kovboyları'' adlı yazıya da yer verildi. Yazıda Türk Sineması'nın ilk kovboy filmini çeken ve Yeşilçam oyuncuları arasında o güne kadar ismi bilinmeyen Ahmet Sert'in bu yapımı çekme hikayesi aktarılıyor. Dergide, İstanbul'un yanı sıra, dünyanın başka kentlerine ilişkin tanıtıcı yazılara da yer veriliyor. Köln şehrinin birbirinden güzel fotoğraflarla tanıtıldığı yazı, bu ayki ''1453'' dergisini süslüyor. Dergide, Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma'nın röportajı da okura sunuluyor. Tüm konuların İngilizce çevirilerine de yer verilen dergide, Gazeteci Avni Özgürel'in kaleminden ''Lider ve Vizyon Adamı Olarak Fatih'' başlıklı yazıda Fatih Sultan Mehmet'in lider kişiliği gözler önüne seriliyor.

İlber Ortaylı'nın kaleminden Fatih
Derginin yayın danışma kurulunda da yer alan, Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da, dergiye ismini veren 1453 tarihinde İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in İtalya politikasına ilişkin değerlendirmede bulunuyor. Prof. Dr. Mustafa Akbulut'un imzasını taşıyan ''İstanbul'un Fethi Sonrası Batı ile Kültür ve Sanat İlişkileri'' konulu yazı, 1951'de Aydın Arakon'un yönetmenliğini yaptığı ve Türk sinema arşivinde ''konuyla ilgili tek film'' niteliğini taşıyan ''İstanbul'un Fethi'' adlı filmin tanıtım yazısı, Prof. Dr. İskender Pala'nın kaleminden ''Klasik Şiir, Klasik İstanbul'' adlı Osmanlı haremini anlatan yazı, Demet Sabancı Çetindoğan ve sanatçı Emre Kınay ile söyleşiler de derginin konuları arasında yer alıyor.

-''Vasiyetimi açıklıyorum''
Akademisyen olarak 50 yılı geride bırakan, Bizans ve Osmanlı Sanatı tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice de ''1453'' adlı derginin yayın danışma kurulundaki isimlerden... Yalnız Türkiye'de değil, dünyada da Bizans Sanatı alanında önde gelen bilim adamlarından olan Prof. Dr. Eyice ile yapılan ilgi çekici söyleşi de dergide yer alıyor. Dergide 50 yıllık akademik yaşamını aktaran 84 yaşındaki Eyice, röportajında vasiyette de bulunuyor. Vasiyet olarak iki hususu özellikle talep eden Eyice, ''Cenazemin kesinlikle İstanbul Üniversitesi ve Edebiyat Fakültesi'ne götürülmesini istemiyorum. Çünkü bu iki müesseseye ve oradaki zevata da kırgınım. Cenazelerde son zamanlarda bir alkış modası çıktı. Onu da istemiyorum'' diyor. ''1453'' adlı derginin gelecek sayısına ilişkin çalışmaların da devam ettiği ifade edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadir-topbasin-istanbulu-tarifi_55277.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!