Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaldırım Aktivistlerinden Mesaj Var: Bizi Fark Et, Arabanı Doğru Yere Park Et!

Görme engelli vatandaşlar, kaldırım işgaline karşı ayaklandı. Yürümekte zorlandıkları için her ayın 3. cumartesi günü bir ilçede toplanıp kaldırıma park edilen arabaları, market ve manav kasalarını protesto ediyorlar. Aslında bu, engelli engelsiz herkesin sorunu. Çünkü sigara yasağının da etkisiyle kaldırımların üzeri ya masalarla ya da arabalarla

Zaman CumaErtesi
Kaldırım Aktivistlerinden Mesaj Var: Bizi Fark Et, Arabanı Doğru Yere Park Et!

Görme engelli vatandaşlar, kaldırım işgaline karşı ayaklandı. Yürümekte zorlandıkları için her ayın 3. cumartesi günü bir ilçede toplanıp kaldırıma park edilen arabaları, market ve manav kasalarını protesto ediyorlar. Aslında bu, engelli engelsiz herkesin sorunu. Çünkü sigara yasağının da etkisiyle kaldırımların üzeri ya masalarla ya da arabalarla doldu!

Ali Rıza Bilici, 34 yaşında bir görme özürlü. 7 yıl önce evine doğru yürürken fark edemediği ağaca çarpar. Bir gözü zaten görmeyen Bilici'nin çarpmadan sonra ikinci gözü de görme yetisini kaybeder. Âmâ Ayşenur Yakar da iki arkadaşıyla yolda yürürken kaldırımın kenarındaki boşluğu fark edemez ve düşer. Bacağında kemik ödemi oluşan genç kadın, bir buçuk ay yürüyemez. Üstelik o günlerde ilk çocuğuna hamiledir ama bunu kendisi de bilmez...

Bu hikâyeler Türkiye'de sayıları 700 bini bulan görme engellinin sokaklarda yaşadığı çileye birkaç örnek. Evden dışarıya adımlarını attıkları andan itibaren hayat, görme özürlüler için zulme dönüşüyor. Şehir hayatına dahil olmalarının önündeki en büyük engel ise kuşkusuz kaldırımlar. Direkler, yasak parklar, işgaller, market ve manav kasaları, İGDAŞ, TEDAŞ kutuları ve sigara yasağından sonra kafelerin dükkan önlerine koyduğu masalar onlara yürüme alanı bırakmıyor. Bu işgallere son vermek için Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) ve Engelsiz Erişim Grubu öncülüğünde bir araya gelen âmâlar, 'Kaldırımıma Dokunma' sloganıyla her ayın 3. cumartesi günü bir ilçede toplanıyor.

Sokakta başlar medeniyet...

'Kaldırımıma Dokunmayın' platformu en son Üsküdar'daydı. Biz de yaklaşık 1 saat süren eylemlerine katılıp sorunlarına kulak verdik. Kavgadan, gürültüden uzak bir yürüyüş olacağının sinyallerini daha ilk dakikadan anlıyoruz. Zira, "Sokakta başlar medeniyet / Nedir şu çektiğimiz eziyet? / Değişmedikçe zihniyet / İflah olmaz bu memleket" dörtlüğü ile yürümeye başlayan âmâlar, darbuka çalarak şarkılar söylüyor. Kaldırılmasını talep ettikleri engeller yürüyüşte de başlarına bela oluyor. Biri manav kasalarına, biri elektrik direğine, bir diğeri mağaza önüne konulmuş çamaşır makinesine çarpıyor. Sorunlarını dile getirmek için hazırladıkları pankartlar ise her şeyi anlatmaya yetiyor: "Bizi fark et, arabayı doğru park et.', 'Üsküdar'a giderken dizimi vurdum, baktım orda direk var, hemen durdum.'

Düşe kalka süren yürüyüş, Üsküdar sahilinde yapılan basın açıklamasıyla son buluyor. İlk söz Engelsiz Erişim Grubu Başkanı Engin Yılmaz'da. 21. yüzyılda Mega Kent, Avrupa Kültür Başkenti gibi sıfatlarla anılan İstanbul'un kanser tedavisine muhtaç olduğunu söyleyen Yılmaz, "Sorunlar ister görülsün ister görmezden gelinsin; engelliler, bu toplumda varlar ve var olmaya devam edecekler." serzenişinde bulunuyor. Yılmaz, sınırlı bir zümreye demokratik hakların tanınmasını ve yasaların yalnızca engelli olmayan vatandaşlar baz alınarak düzenlenmesini de eleştiriyor.

Türkiye'deki kaldırımlar, köpeğin bile kafasını karıştırdı

GÖZDER Başkanı Bülent Kelleci de sokakları âmâlara dar eden engellerden şikâyetçi. Üstelik kaldırım işgallerinin tüm insanlar için problem olduğunu söyleyen Kelleci, "İşe yetişmek için koşan her insanın, yolunu işgal eden nesneye takılıp düşme ihtimali var." diyor. Kelleci, kaldırımların görme engellilere uygun hale getirilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: "Gereksiz tabelalar kaldırılmalı, çukur ve zemin doku bozuklukları giderilmeli, kaldırım bitiş, başlangıç ve yaya geçiş noktaları ile duraklarda farkındalık oluşturan kabartma zeminler inşa edilmeli."

Türkiye'deki kaldırımların uyanık, atletik ve 18-50 yaş arası erkekler için yapıldığını söyleyen Kelleci, kaldırımlardaki sorunu trajikomik bir hikaye ile özetliyor: "Fatoş Floyd görme engelli eşi ile birlikte Amerika'da yaşıyordu. Türkiye'ye geldi, rehber köpeği vardı, yolları tarif ediyordu. Ama köpeğin kafası karıştı, bunaldığı için Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldılar."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kaldirim-aktivistlerinden-mesaj-var-bizi-fark-et-arabani-dogru-yere-park-et_77788.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!